Els metges catalans denuncien la precarietat laboral del seu sector

Alerten que la inestabilitat laboral i els baixos ingressos els obliguen a estar pluriempleats, i això els resta temps per seguir formant-se

Metges interns residents (MIR) de l’Hospital del Vall d’Hebron, en un acte de protesta per la seva precarietat laboral, el18 de febrer passat.

Metges interns residents (MIR) de l’Hospital del Vall d’Hebron, en un acte de protesta per la seva precarietat laboral, el18 de febrer passat. / JOSEP GARCÍA

3
Es llegeix en minuts

El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) ha denunciat aquest dijous la precarietat laboral que pateixen els metges per no comptar amb estabilitat laboral i tenir uns ingressos baixos, cosa que els obliga a estar pluriempleats.

La denúncia s'ha fet a través de l'informe 'La precarietat laboral del col·lectiu mèdic. Realitats i propostes', presentat a la seu de l'organització. Segons ha explicat en roda de premsa Josep Maria Benet, membre de la junta del COMB, l'informe ha sigut realitzat gràcies a les dades de dos documents elaborats per l'entitat.

Els documents són: 'Necessitats socials i familiars dels col·legiats del COMB (2014)', una enquesta a 811 metges col·legiats de menys de 65 anys i a 656 col·legiats de més de 65 anys; i 'Informe d'inserció laboral sobre el MIR (2006-2015)', un estudi a una mostra de 300 nous col·legiats que van acabar el MIR entre el 2006 i el 2015.

Pel president del col·legi, Jaume Padrós, aquest nou informe sobre precarietat laboral demostra el deteriorament de les condicions laborals dels metges i, tot i que l'atur entre els col·legiats és baix (1,2%), el 6,4% d'aquests professionals estan treballant i buscant una nova feina al mateix temps.

"La gent treballa, però no està satisfeta" amb la feina que fa o amb la retribució que rep, ha reclamat Benet.

TEMPORALITAT DELS CONTRACTES

Segons l'informe presentat, el 63% dels metges col·legiats de menys de 65 anys tenen un contracte indefinit, percentatge que es redueix al 48% entre els menors de 45 anys i al 13% en el cas dels metges que acaben d'acabar el MIR.

La temporabilitat dels contractes també és un problema, ha comentat Benet, que ha detallat que el 66% dels contractes són inferiors a un any. Destaca el 40% de contractes mensuals que tenen els metges de família, l'especialitat més perjudicada segons el document.

Benet també ha assegurat que el 25% dels metges col·legiats tenen més d'una feina i un 10% treballa en més de dues feines al mateix temps, fet que suposa un desgast per al professional i li pren temps per seguir formant-se.

El 31% dels metges col·legiats manifesten tenir una situació laboral insegura i el percentatge augmenta fins al 68% entre els professionals d'entre 30 i 34 anys.

"Els salaris són extremadament precaris -ha exposat Benet-. El 31% dels col·legiats en edat activa ingressen menys de 2.400 euros al mes" i el 41% dels joves que acaben el MIR ingressen menys de 2.000 euros, i d'aquests un 15% no arriba als 1.500 euros.

El 86% dels metges han vist reduït el seu sou amb la crisi, d'ells un 38% ingressa entre un 11% i un 20% menys, i un 27% ha patit una reducció salarial del 20%.

La vicepresidenta del COMB, Elvira Bisbe, també ha presentat el pla de xoc amb què l'organització vol millorar la situació dels metges col·legiats a través d'aliances amb els agents socials, professionals i sindicats mèdics i amb la creació de l'Observatori de la precarietat, per detectar situacions d'abús laboral.

"Des del COMB reclamem suficiència pressupostària", ha demanat Bisbe, que també ha demanat un increment del pressupost destinat a salut i al personal mèdic.

"ESTRUCTURES BUROCRÀTIQUES"

Notícies relacionades

"Demanem a l'Administració més esforç per reduir les estructures burocràtiques, simplificar el quadro de comandaments i apostar més per l'autonomia de gestió dels professionals i dels centres" de salut, ha exposat la vicepresidenta del COMB.

Tant Padrós com Bisbe han comentat que convocaran les patronals de salut per acordar mesures de millora al gremi. Segons Padrós, el col·legi ha iniciat converses amb l'Institut Català de la Salut (ICS), que ha mostrat "sensibilitat" sobre la precarietat dels metges. "No demanem privilegis", ha ressaltat el president del COMB, que també ha comentat que tant la inestabilitat laboral com els baixos ingressos "posen al límit els professionals".