Salut informa de possibles casos d'enterovirus a la resta d'Espanya
Pediatres de diverses províncies demanen informació sobre el virus infantil als hospitals catalans
dcaminal34043230 barcelona 26 05 2016 antoni comin conseller de sa160526104116
En un balanç ofert ahir al Parlament sobre el brot d’enterovirus encefalític que des del febrer passat ha afectat 101 nens a Catalunya, el conseller de Salut, Antoni Comín, va assegurar que pediatres d’altres comunitats autònomes espanyoles estan sol·licitant informació i assessorament als caps de servei de Pediatria dels hospitals catalans davant «l’existència de possibles casos» en altres comunitats.
Aquestes infeccions no han sigut comunicades a Sanitat, ja que els contagis per enterovirus no estan classificats com a malalties de declaració obligatòria de les quals és preceptiu informar salut pública. Les infeccions s’han de comunicar a Sanitat quan l’enterovirus deriva en encefalitis amb greu afectació neurològica, com ha passat en el brot català.
Comín va afegir que «és probable» que hi hagi brots d’enterovirus «no identificats o no reconeguts» en altres comunitats espanyoles. Aquesta eventualitat ja es va avançar fa una setmana per part del doctor Carlos Rodrigo, responsable de Pediatria de l’Hospital de la Vall d’Hebron, de Barcelona, que va advertir de la possible existència d’infeccions per enterovirus en altres ciutats espanyoles. No s’ha especificat si les infeccions detectades o suposades fora de Catalunya deriven en encefalitis amb seqüeles neurològiques de gravetat. Tampoc s’ha informat sobre les comunitats afectades.
DISMINUEIX EL BROT CATALÀ
En aquests moments, sis nens segueixen hospitalitzats a Catalunya a conseqüència de les seqüeles d'aquesta infecció. En el seu moment de màxima expansió, l'enterovirus encefalític va arribar a mantenir hospitalitzats mig centenar de nens.
L'objectiu de la petició d'informació dels pediatres de fora de Catalunya seria disposar d'un protocol d'actuació similar al català, i mantenir els seus serveis en alerta per accelerar la detecció i el diagnòstic d'aquestes infeccions. El brot català va mantenir una evolució erràtica entre el febrer i l'abril passats, cosa que va dificultar la identificació d'alguns casos.
Notícies relacionadesComín ha reiterat que els professionals catalans han actuat amb la "màxima responsabilitat i immediatesa" en aquest procés.
Els enterovirus s'agrupen en un centenar de serotips la majoria dels quals causes infeccions respiratòries, erupcions i lleugera febre, sense més conseqüències. La immensa majoria dels enterovirus no deriven en afectació neurològica, com si ha succeït amb el cep A71, causant del brot de Catalunya.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia