CANVI DE MODEL

Salut desprivatitza l'atenció continuada a domicili a BCN, la Mina i Montcada i Reixac

El servei, externalitzat a una empresa fa 22 anys, s'homogeneïtza així a tot Catalunya

40 nous professionals se sumen a la plantilla de 148 metges i infermeres

Salut desprivatitza l’atenció primària domiciliària a Barcelona, la Mina i Montcada i Reixac. / ACN/ELISENDA SORANAS

3
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS / BARCELONA

La Generalitat ha tornat a assumir la gestió dels serveis sanitaris d’atenció continuada domiciliària a Barcelona, Montcada i Reixac i el barri de la Mina, a Sant Adrià de Besòs, l’explotació dels quals havia cedit des de feia 22 anys a un gestor privat extern. La mesura és efectiva des del dia 2 de novembre passat, però no va transcendir públicament fins ahir, quan el conseller de Salut, Toni Comín, va anunciar el canvi d’estratègia que s’ha adoptat.

  

 L’atenció domiciliària continuada engloba el conjunt de recursos prestats a aquelles persones que presenten una autonomia limitada en les activitats quotidianes, bé sigui per motius de dependència, discapacitat, edat avançada o perquè el seu estat de salut exigeix un seguiment continu.

  

els 2,4 milions de la mesura  representin més càrrega per al pressupost públic

  L’assumpció del servei per part de l’Institut Català de la Salut (ICS) va acompanyada de la incorporació de 40 nous professionals interins, que se sumen als 108 (46 metges i 62 infermeres) que ja formen part de la plantilla.

  

 La nova organització, que comptarà amb la posada en marxa de 12 vehicles, representarà un cost de 2,4 milions d’euros. Una xifra que, en paraules de Comín, «no costa més recursos al pressupost públic», i no obstant permet optimitzar la qualitat del servei en la mesura en què s’integra en el model d’atenció primària.

INTEGRACIÓ

 La iniciativa s’emmarca en una de les principals línies estratègiques del mandat, segons ha exposat el conseller: la de «reforçar el caràcter públic del sistema sanitari». «Es tracta d’un canvi històric, perquè apodera la sanitat primària, millora la qualitat assistencial gràcies a la integració operativa i tecnològica, i en millora l’eficiència», va destacar.

    

Comín va descartar que la decisió de reassumir la titularitat pública de l’atenció sanitària a domicili tingui a veure amb un descontentament sobre la gestió de SARDomus, l’empresa privada que prestava el servei fins ara. La voluntat de posar fi a l’«illa» que, en aquest aspecte, representava Barcelona dins del model sanitari català, com ha sostingut la comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, era un impediment per culminar l’homogeneïtzació del sistema a tot el territori.

    

El nou model no representarà cap canvi per al ciutadà, que haurà de trucar al telèfon 061 de CatSalut Respon per requerir la prestació del servei. En funció del seu estat de salut, el servei destinarà un doctor o enviarà una ambulància al domicili del pacient.

INFORMACIÓ

En qualsevol dels dos casos, la informació de l’atenció sanitària s’integrarà en la història clínica compartida i en l’estació clínica d’atenció primària, el programa d’història clínica informatitzada al qual tenen accés la majoria dels centres d’atenció primària de la província de Barcelona.

   

La informació de la intervenció  a l'historial del pacient a tots els CAP de Barcelona

 També els metges de capçalera rebran alertes de la intervenció realitzada al domicili del pacient, i podran consultar les impressions del facultatiu que l’ha visitat i les decisions que ha adoptat. Un altre agent integrat en aquest servei són els serveis socials d’urgència de l’Ajuntament de Barcelona, que d’aquesta manera podrà determinar en quines situacions es necessita la seva intervenció.

    

Notícies relacionades

L’eina funcionarà els dies laborables, des de les 19.00 fins a les 8.00 hores; els caps de setmana, de 17.00 hores a 8.00 hores, i els festius, durant les 24 hores del dia. El centre que coordinarà el nou servei a la ciutat de Barcelona estarà situat al CAP de Manso. A més a més, hi haurà dos punts que centralitzaran la flota de vehicles i els professionals: el CUAP Manso i el CUAP Casernes.

380 PACIENTS

De la nova disposició del protocol s’han beneficiat els 380 pacients atesos per aquest servei des del dia 2 de novembre passat, segons ha detallat el director del Servei Català de la Salut, David Alvirà. La majoria de casos que s’han atès han estat relacionats amb gent gran, persones amb mobilitat reduïda, pacients crònics i malalts amb més d’una patologia.