LEGISLACIÓ SANITÀRIA

Catalunya recupera el dret universal a la sanitat

La norma esquiva un decret ministerial que a partir del 2012 va deixar fora els immigrants en situació irregular

icoy36593609 urgencias vall hebron161211203543

icoy36593609 urgencias vall hebron161211203543 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

El Parlament ha aprovat aquest matí la llei d'universalització de l'assistència sanitària, una normativa que permetrà de nou l'accés al sistema públic de totes aquelles persones residents a Catalunya, amb independència de la seva condició legal. La llei, que ha comptat amb els vots favorables de tots els grups menys del Partit Popular i l'abstenció de Ciutadans, esquiva un decret estatal aprovat l'any 2012 que deixava fora de la cobertura sanitària, tert d'excepcions com embarassades i menors, els immigrants en situació irregular.

A partir d'ara, per ser atès al Sistema Català de Salut (CatSalut) amb càrrec a fons públics n'hi haurà prou amb estar empadronat o fins i tot acreditar uns criteris d'arrelament encara indefinits, però que es desenvoluparan en un reglament que haurà d'estar llest en menys de tres mesos.

La llei "vol eliminar qualsevol desigualtat que hi pugui haver entre les persones residents a Catalunya", diu en el seu enunciat. Així s'aconseguirà complir "de manera efectiva" l'Estatut i la declaració universal de drets humans, "que estableix que tota persona té el dret a l'assistència mèdica". "Volem una llei que garanteixi l'assistència per a tothom", ha insistit el conseller Antoni Comín, que ha recordat que es tracta d'una "reclamació social".

Notícies relacionades

El 2012, quan Ana Mato era ministra de Sanitat, un reial decret va eliminar l'assistència universal a Espanya amb l'argument de contenir la despesa i frenar el turisme sanitari. A partir de llavors, Catalunya i altres comunitats autònomes van intentar esquivar el decret amb una sèrie de reglaments i recomanacions que, entre altres aspectes, donaven via lliure a accedir als serveis sanitaris al cap de 90 dies de l'empadronament. No obstant, això no va ser suficient, almenys a Catalunya, perquè es produïssin casos d'exclusió, com van denunciar diversos col·lectius. Ara, s'oficialitza l'assistència i se li dona cobertura. "Restablim la universalitat que es va perdre i que hem seguit garantint per la porta del darrere", ha dit Comín

La llei també preveu que el CatSalut es farà càrrec del cost de l'assistència urgent de persones no residents a Catalunya sempre que acreditin que no tenen els recursos econòmics per pagar-ho. Finalment, es donarà cobertura gratuïta als catalans residents a l'estranger que necessitin assistència quan estiguin a Catalunya.