per menys de dos euros

Un nou sistema de baix cost detectarà al·lèrgies a antibiòtics en menys de 30 minuts

L'actual mètode implica diverses hores i pot arribar a un cost de 500 euros per fàrmac

 

  / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts

Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) lideren un projecte europeu que treballa en el desenvolupament d'un nou sistema per detectar al·lèrgies a antibiòtics, a baix cost, alta sensibilitat, amb només una petita mostra de sang i en menys de 30 minuts.

El mètode de diagnòstic actual es basa en proves cutànies, que consisteixen a aplicar una petita quantitat dels fàrmacs i observar l'efecte que causen, un test incòmode per als pacients que ofereix una alta probabilitat de fals diagnòstic, implica diverses hores i pot arribar a tenir un cost de 500 euros per fàrmac.

FINANÇAMENT EUROPEU

Davant d'això, aquesta investigació, emmarcada en el projecte europeu Cobiophad, finançat pel programa Horizon 2020, desenvolupa aquest nou sistema per diagnosticar l'al·lèrgia de manera eficient, ràpida, senzilla i barata -menys de dos euros-, només analitzant una petita mostra de sang.

Luis A. Tortajada, investigador de l'Institut Interuniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) a la UPV, ha explicat a Efe que han obtingut reactius capaços de reconèixer a nivell molecular immunoglobulines E específiques -un biomarcador de les al·lèrgies- que es podran integrar en un dispositiu de biosensat d'altes prestacions.

"L'estratègia desenvolupada es basa en una prova in vitro a partir d'una petita quantitat de sang que consisteix a detectar un biomarcador de les al·lèrgies als medicaments que són les immunoglobulines E específiques", ha apuntat.

Segons ha detallat, aquests són "uns anticossos que se sintetitzen a l'organisme del pacient per participar en el mecanisme de resposta al·lèrgica davant el fàrmac. No obstant, generalment no es coneix l'epítop ni la regió de l'anticòs que reconeix el fàrmac responsable de la reacció al·lèrgica".

EN EXAMEN

En l'estudi, realitzat en col·laboració amb nou organismes europeus més, s'està examinant aquesta interacció per al seu ús en sistemes diagnòstics.

"Els resultats permeten obtenir reactius que són capaços de reconèixer a nivell molecular aquests biomarcadors, diferenciant-los d'altres espècies també presents en la sang", ha destacat Tortajada.

D'aquesta manera, quan un pacient és al·lèrgic a un determinat antibiòtic, la immunoglobulina E és capturada en el dispositiu desenvolupat i es genera un senyal òptic que permet la seva identificació i establir la seva concentració.

El treball dels investigadors de la UPV s'ha centrat en l'obtenció d'estratègies de síntesi dels reactius que permeten el reconeixement de manera selectiva i efectiva, així com la seva integració en una plataforma de biosensat d'altes prestacions.

El projecte Cobiophad se centra en els antibiòtics beta-lactàmics, que són els més dispensats a la Unió Europea, provoquen al·lèrgia a 2,5 milions d'europeus i corresponen al 47% de les anafilaxis causades per fàrmacs.

Un diagnòstic erroni d'aquesta malaltia implica un tractament amb antibiòtics més cars i menys eficaços o pot conduir a una hospitalització amb un cost d'entre 1.700 i 4.500 euros per pacient.

L'investigador d'IDM-UPV Sergi Morais ha subratllat que el nou sistema permetrà "millorar la sensibilitat i especificitat del diagnòstic i informarà sobre l'al·lèrgia a diversos fàrmacs simultàniament, de forma senzilla, automatitzada, ràpida i barata".

Notícies relacionades

"Donades les altes prestacions de la tecnologia, el nombre d'escenaris sanitaris que se'n poden beneficiar és molt ampli, i inclou serveis d'emergències, unitats de cures intensives o departaments d'al·lèrgies hospitalaris, entre altres", ha dit.

Els resultats obtinguts fins ara en aquest projecte s'han presentat en el marc de l'onzena edició de l'International Workshop on Sensors and Molecular Recognition.