Avenç mèdic
La Vall d'Hebron estudia noves teràpies per al càncer de mama
La investigació se centra en el càncer hereditari que afecta especialment dones joves
/
L'Institut d'Oncologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron (VHIO) de Barcelona ha posat en marxa un projecte d'investigació, que es prolongarà fins a l'any 2019, per estudiar noves alternatives terapèutiques per a dones amb càncer de mama hereditari.
El nou projecte del VHIO, dotat amb més de mig milió d'euros i que dirigeix la investigadora principal del grup de Terapèutica Experimental, la doctora Violeta Serra, se centrarà en la investigació del càncer de mama hereditari, causat principalment per les mutacions en els gens BRCA 1 i BRCA 2, que afecten especialment dones joves.
En primera instància, aquesta mutació provoca la incapacitat de les cèl·lules per reparar danys a l'ADN, i per això se solen tractar els tumors provocats per aquesta mutació mitjançant una quimioteràpia basada en fàrmacs que lesionen l'ADN.
No obstant, les dades preliminars del projecte suggereixen que "no tots els tumors que apareixen en pacients amb mutació del BRCA 1 o BRCA 2 tenen la mateixa deficiència per reparar ADN danyat, per la qual cosa en alguns casos es dona resistència terapèutica als tractaments", ha explicat a Efe la doctora Serra.
En aquest sentit, el treball de Serra se centrarà a "investigar els biomarcadors de pronòstic que defineixen la capacitat de reparació de la cèl·lula tumoral" per "identificar com més ràpidament millor quin és el tractament més eficaç per a cada cas", a través d'un test predictiu de sensibilitat terapèutica.
"Identificar els tumors"
"La idea és identificar els tumors, i en cadascun dels seus tipus, quins factors els tornen menys sensibles als tractaments estàndard contra el càncer i que, per tant, no funcionaran en pacients que tinguin aquests factors. L'objectiu a llarg termini és identificar nous tractaments", ha assenyalat Serra.
Aquesta investigació se suma a la que lideren les doctores Cristina Cruz i Judith Balmaña, també del VHIO i contra el càncer de mama hereditari, que té l'objectiu de realitzar, al final del seu procés, un estudi clínic amb pacients, per provar nous tractaments en casos de mutació dels gens BRCA 1 i BRCA 2.
El projecte de les doctores Cruz i Balmaña es va iniciar el 2014 i durant els seus primers tres anys es va dedicar a investigar els mecanismes de resistència als tractaments farmacològics dels tumors provocats per la mutació dels gens BRCA 1 i BRCA 2, per entendre per què hi ha casos en què existeix recaiguda després del tractament.
La primera part del treball es va realitzar mitjançant un estudi de laboratori, on s'implantava part d'un tumor d'una pacient amb càncer de mama a un ratolí, per analitzar la resposta d'aquest tumor als fàrmacs i tractaments existents.
Ara, la investigació continuarà fins al 2019 i en la seva segona etapa se centrarà, segons ha explicat Cruz, a "identificar les pacients per, més endavant, desenvolupar teràpies diferents en aquells casos en què identifiquem una resistència més gran i així aconseguir millors resultats en el pronòstic".
Estudi amb 50 pacients
Cruz ha assenyalat que l'estudi clínic es realitzarà amb 50 pacients amb càncer de mama, de qui "s'estudiaran els tumors i s'analitzarà la seqüència genètica d'aquests, no només per veure les mutacions BRCA1 i BRCA2, sinó també altres mutacions, i analitzar el sistema de reparació de l'ADN".
Notícies relacionadesEl director del VHIO, Josep Tabernero, ha assenyalat a Efe que el que busquen amb aquestes investigacions és "traslladar com més aviat millor aquests avenços científics als tractaments per a pacients", com a part del model "traslacional" que promouen a l'institut.
Les dues investigacions compten amb un pressupost total de 528.000 euros, que ha sigut finançat per El Corte Inglés, com a part dels seus projectes a favor de l'Associació Espanyola contra el Càncer.
- Govern i Generalitat celebren el "renaixement" d’Ebro a Barcelona
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- La pressió d’Israel i la tornada de Trump empenyen l’Iran cap a la bomba nuclear