Analgèsics addictius
¿Per què enganxen els analgèsics opioides?
La deshabituació de qui pateix addicció a aquests fàrmacs inclou psicoteràpia i introspecció meditativa
L'efecte calmant i l'eufòria que proporcionen els analgèsics opioides impacten de forma immediata en el sistema nerviós central de qui els pren, amb una intensitat equivalent a la potència relativa de cada fàrmac. D'aquesta potència relativa depèn la rapidesa amb què la sensació buscada arriba al cervell. La potència de la fulla de coca, per exemple, per distorsionar les percepcions -es mastegava per eliminar el fred, la fam o la fatiga-, és molt inferior a la de la pols de la cocaïna, que, esnifada, arriba al cervell en pocs segons.
D'aquests processos depèn la possibilitat que en sorgeixi una dependència. Si la presa d'un analgèsic opioide ha induït benestar, de forma gairebé inconscient però definitiva el pacient es prometrà fer tot el possible per repetir l'experiència. Això mateix és el que passava als fumadors d'opi, el suc del cascall del qual sorgeix la morfina i la mitja dotzena de fàrmacs que componen aquesta família terapèutica.
Les solucions pautades a l'Hospital Clínic, receptor d'addictes als opioides analgèsics, per intentar deshabituar d'aquesta dependència uneixen la psicoteràpia amb l'ús puntual d'altres opioides d'assimilació molt més lenta que el tramadol o el fentanil -aquests aporten un eufòria gairebé instantània-, a més de sessions d'introspecció meditativa, mindfulness, en què intenten induir en els seus pacients capacitat de concentració i control de les sensacions.
Percepció subjectiva
Notícies relacionades"El dolor se sent més quan tens un estat d'ànim deprimit, ja que en aquesta percepció influeix gairebé sempre una valoració subjectiva del malestar -explica una terapeuta del dolor-. Aprenent a identificar aquest mecanisme, és possible modular les sensacions doloroses".
Però això no és suficient. L'eufòria és addictiva. "La principal dependència d'aquests medicaments no la crea el seu efecte calmant, sinó l'euforitzant que els acompanya", explica Antoni Gual, psiquiatre responsable de la unitat de conductes addictives al Clínic.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia