ENTREVISTA
Celia Sánchez-Ramos: "Els ulls estan preparats per veure-hi amb llum, no per mirar la llum"
zentauroepp42239337 celia sanchez180223122414
Professora, investigadora i inventora en l’àrea de la protecció i prevenció de la visió (a la Universitat Complutense de Madrid), la doctora Celia Sánchez-Ramos aconsella reduir el temps d’exposició a les pantalles i donar més descans als ulls. S’hauria de regular la intoxicació per llum, afirma.
–Vostè diu que patim excés de llum. Expliqui’s... Ja el 2001 vaig començar a investigar els efectes de la llum en els ulls, a la Universitat Complutense de Madrid. Em va semblar preocupant el fet que estàvem molt més temps exposats a la llum que abans.
–¿Què van descobrir? Vam fer experiments amb rates i conills, i després amb teixits de retina, i vam veure que tenien un excés enorme de llum, una cosa contra natura. Cada vegada estem més exposats a la llum energètica. Els meus avis, per exemple, només tenien un llum a sobre de la taula del menjador, imagini’s ara. En els estudis vam veure que la llum blavosa violeta era perjudicial, i que el 21%-24% de la llum que reps cada dia de la vida conté blau, que pot fer malbé la retina i causar una pèrdua de fins al 89% de les seves cèl·lules neuronals.
–¿Com és la llum que emeten els mòbils? Els leds que s’utilitzen en els dispositius són emissors de llum blanca que conté una quantitat més gran de llum blava; és la més utilitzada perquè dona el to blanquinós. La majoria de telèfons i tauletes tenen aquesta llum freda i intensa. En les investigacions hem observat el deteriorament de les retines (mort cel·lular), per la radiació dels leds, i que si utilitzem un filtre groguenc disminueix el problema una barbaritat, millora un 90%. Les llums càlides, grogues, són menys nocives. A més a més, quan llegeixes un llibre hi ha una llum reflectida mentre que els mòbils són dispositius retroil·luminats molt més perjudicials per a la vista.
–Vostè recomana i ha patentat filtres per a lents i pantalles. Sí, són imprescindibles. Hi ha el filtre CSR per a ulleres i el Reticare per a les pantalles, que s’està instal·lant en oficines, llars i escoles. A la Unió Europea i als Estats Units s’estan estudiant els efectes dels leds.
–¿Quines altres mesures proposa? S’hauria de regular la intoxicació per llum, igual que es regula la contaminació pel trànsit. El 90% del nostre oci és visual. Amb l’abús de les tecnologies, hem de prendre precaucions enormes. Començant pels infants.
–¿Com podem cuidar la vista de la canalla? És molt preocupant l’addicció i els riscos per l’ús de les tecnologies per part dels nens. Els mòbils s’han convertit en una joguina i això és horrorós, absurd. Per a nens de menys de 4 anys, haurien d’estar prohibits, perquè a més al tenir els braços curts acosten molt els dispositius. Amb la tele no hi ha tants problemes. Fins als 45 mesos no està acabat de formar l’ull, per això el risc en els nens és molt gran. Que nens i adolescents estiguin hores i hores amb les pantalles no pot ser. Hem de controlar el temps d’exposició. Hem d’alertar de l’ús en la canalla, però als pares se’ls escapa de les mans.
Notícies relacionades–Parlem de la miopia. ¿Com hi afecten els mòbils? L’excés d’acomodació a les distàncies curtes produeix miopia funcional, la necessitat d’augmentar la potència de l’ull. Estem sotmetent aquest òrgan a una pressió permanent, veiem nens i joves miops per l’abús dels telèfons. Després hi ha variacions, com que les persones més miops són els orientals. Altres problemes són els ulls secs, perquè davant les pantalles es produeixen menys parpellejos, i irritats per mantenir la mirada fixa. Es recomana usar llàgrimes artificials o sèrum. Ja hi ha molts nens i joves que pateixen visió borrosa i ulls secs i irritats.
–¿Hi ha estudis que constaten l’augment preocupant de la miopia? Sí. A tall d’exemple, una investigació dels països nòrdics ha arribat a la conclusió que en una generació, o sigui d’aquí 25 anys, la incidència de miopia ha passat d’1 de cada 10 a 1 de cada 2, entre joves de 20 o 23 anys. És una dada molt significativa i segurament extrapolable al nostre país. Hem de cuidar els ulls. Necessiten descansar.
- Mites de les estacions fantasma del metro de BCN
- Sector financer espanyol La banca guanya el 34% més fins al mes de setembre, tant com en tot el 2023
- Els embassaments comencen a perdre reserves a Catalunya
- Gastronomia El 60% de turistes freqüenten locals de cuina espanyola
- La cavalcada mobilitza 850.000 euros de pressupost i 1.300 participants
- Un altre talent de La Masia Toni Fernández, una altra història precoç
- EL RAL·LI DAKAR 2025 Sainz es complica el cinquè ‘Touareg’ al bolcar a les dunes
- Lliga F Pajor, Salma i Aitana: les tres Reines Magues d’un Barça letal
- TEMPESTA AL PALAU Un Barça defectuós pateix un altre fiasco i s’allunya de la Copa
- LA CRISI INSTITUCIONAL AL BARÇA Laporta, dimissió o vot de censura