En diversos països

700 malalts de Parkinson participaran en un assaig pioner

Si funcionés, podria servir com a vacuna i obrir una nova via d'investigació per aturar la patologia

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Uns 700 malalts de Parkinson en un estat inicial de diferents països participaran en un assaig clínic pioner per provar un tractament, que, si funcionés, podria servir com a vacuna i obrir una nova via d'investigació per aturar la patologia.

L'assaig clínic, que comença aquest mes i durarà un any, està liderat per l'investigador de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona i professor dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Jaume Kulisevsky.

Segons ha explicat Kulisevsky, l'assaig treballarà directament sobre els dipòsits anormals que genera la proteïna alfa-sinucleïna i que tenen com a conseqüència la mort de les neurones i l'afectació del sistema motor dels malalts.

Pal·liar els símptomes

"El tractament es pot fer de diverses maneres: alterant el gen, capturant els dipòsits anormals que es dipositen a la neurona o, fins i tot, generant anticossos", ha detallat Kulisevky.

"D'aquesta manera -ha afegit-, identificant grups de risc, aquest tractament podria funcionar com una vacuna".

Segons l'investigador, "si els resultats són positius, es podria obrir una nova línia d'investigació orientada a aturar la malaltia, perquè actualment la investigació i els tractaments s'orienten a pal·liar-ne els símptomes".

L'assaig experimental amb malalts es farà simultàniament en diferents centres del món, entre ells a Alemanya, Holanda, els Estats Units i el Canadà, mentre que a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona es farà un seguiment a una desena de pacients.

Als participants se'ls subministrarà el fàrmac actiu o el placebo per, posteriorment, comparar els resultats, que s'espera poder presentar l'any 2020.

"És una nova línia d'investigació esperançadora que pot implicar un canvi de paradigma en el tractament dels malalts, ja que fins ara no hi havia evidències que es pogués influir en l'evolució de la malaltia", ha subratllat Kulisevsky.

En paral·lel, l'equip de Kulisevsky ha desenvolupat un fàrmac per alleujar les afectacions cognitives del Parkinson.

Notícies relacionades

Es tracta d'un projecte desenvolupat amb la col·laboració de la UOC i el Ciberned de l'Hospital Carles III de Madrid.

La col·laboració de la UOC i l'Hospital de Sant Pau també investigarà amb malalts si l'estimulació magnètica cranial millora les capacitats motores i els símptomes cognitius i neuropsiquiàtrics associats a la malaltia.