La Generalitat assegura que mantindrà l'assistència sanitària universal

Salut rebutja el recurs d'inconstitucionalitat contra la llei catalana

"Fem cas al mandat de l'OMS", afirma el director del CatSalut

Una doctora revisa una pacient, en un ambulatori de Sort.

Una doctora revisa una pacient, en un ambulatori de Sort. / ANA MENESES

3
Es llegeix en minuts

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut) i secretari en funcions de la Conselleria de Salut de la Generalitat, David Elvira, ha assegurat que Catalunya mantindrà l'accés universal gratuït a l'assistència sanitària: "Fem cas al mandat de l'OMS", ha dit, després de criticar el recurs d'inconstitucionalitat del Govern central contra la llei catalana d'universalització de l'assistència sanitària.

En un acte amb motiu del Dia Mundial de la Salut -que se celebra aquest dissabte-, Elvira ha lamentat que el que hauria de ser un recordatori de les últimes recomanacions de l'OMS derivi en la necessitat de reivindicar una cosa que ja estava garantida: "Acaba sent un recordatori de la regressió en drets que ha tingut el nostre país", referint-se també a l'àmbit civil i polític.

"Entre el 'els hem destrossat el sistema sanitari', fins a aquest abús del 155 per accelerar el recurs d'inconstitucionalitat, hi ha molt poca distància", ha deplorat Elvira, que ha assegurat que la defensa de la llei que va aprovar el Parlament el 2017 és la reivindicació de tot el sector sanitari i de tot Catalunya.

"És una irresponsabilitat negar l'accés al sistema sanitari d'una població", en termes de salut, i s'ha preguntat si al presentar-lo es faran corresponsables que quedin excloses unes 180.000 persones de l'atenció, i que en unes 32.000 no es puguin prevenir malalties que serien evitables si tinguessin accés a la vacuna, així com els possibles brots epidèmics que podrien sorgir.

El representant de la conselleria ha assegurat que el recurs suposa una agressió clara a l'ADN definitori del sistema nacional de salut català, base del sistema del benestar, ha dit, i ha assegurat que a Catalunya hi ha "consens, compromís i instruments" per mantenir la universalitat.

Professionals del sector

"No ho aconseguiran", ha afirmat en relació amb el recurs al clausurar l'acte, celebrat a la Casa de Convalescència del recinte de l'antic Hospital de Sant Pau de Barcelona, i en què representants dels col·legis catalans de metges, infermeres i treballadors socials de Catalunya i el Síndic de Greuges han carregat contra el recurs del Govern central.

El president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Josep Maria Vilaplana, ha recordat que la llei catalana intentava blindar la universalitat davant un decret llei estatal del 2012 que ha qualificat de retrògrad i que deixava sense cobertura persones amb pocs recursos, més grans de 26 anys que no cotitzen i persones en situació irregular, i ha recordat que Catalunya va respondre.

Compromís moral

"És un compromís moral, i seguirem fent-ho així", ha proclamat, i ha defensat que a més de ser un dret universal, els sistemes sanitaris més avançats i que tenen aquesta característica d'equitat també són els més eficients.

La degana del Consell de Col·legis d'Infermeres de Catalunya, Núria Cuxart, ha lamentat que el recurs "contradiu els preceptes deontològics de totes les professions de la salut", i ha fet una crida als professionals a recomprometre's amb la universalitat en l'accés perquè afecta la supervivència de les persones, tal com van respondre el 2012.

La degana del Col·legi de Treball Social de Catalunya, Conchita Peña, ha lamentat que es posi en dubte un dret que ja existia, "una cosa que ja estava superada", i ha afegit que hauria preferit poder parlar en l'acte de la necessitat actual de reforçar drets com l'educació i la vivenda, però davant aquest recurs, el seu col·legi ha vist la necessitat de mostrar el seu suport a l'accés universal.

Afectació del 155

Notícies relacionades

En l'acte, el síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha considerat que Catalunya viu un moment difícil tant a nivell social com a polític, i ha afegit: "L'aplicació de l'article 155 és un atac també als drets socials, incloent-hi el de la salut", i ha dit que pot corroborar-ho amb les anàlisis que es fan des de la institució i les dades que els arriben.

Ribó ha obert la cita pronunciant la conferència L'accés a la salut com a dret de les persones, en què ha defensat l'accés universal a l'atenció davant el fet que igual que s'hereten les desigualtats socioeconòmiques, també passa en salut, i ha recordat com les recomanacions de l'OMS s'han centrat aquest any en l'aspecte de l'equitat en l'accés a aquest dret universal.