EVITARÀ NOVES INFECCIONS

La Vall d'Hebron impulsa un nou sistema de detecció ràpida de l'hepatitis C

Aquest permet simplificar de sis a tres les etapes del diagnòstic de la infecció del virus

Dues màquines automatitzades detecten la presència d'anticossos i n'avaluen la càrrega viral

zentauroepp44746628 graf9194  barcelona  23 08 2018   el dr francisco rodr guez 180823134212

zentauroepp44746628 graf9194 barcelona 23 08 2018 el dr francisco rodr guez 180823134212 / Enric Fontcuberta

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Experts del’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona han presentat un nou sistema de detecció ràpida del virus del’hepatitis C (VHC) que permet, gràcies a la maquinària del seu laboratori, simplificar de sis a tres les etapes del diagnòstic de la infecció del virus. Així, el diagnòstic del laboratori s’escurçarà en mesos.

Segons ha explicat aquest dijous el cap del laboratori de Patologia Hepàtica dels Laboratoris Clínics de l’Hospital Vall d’Hebron, Francisco Rodríguez Frías, gràcies a dues màquines automatitzades és possible detectar la presència d’anticossos del VHC i avaluar la càrrega viral del mateix, de manera que es té un diagnòstic en pocs dies.

Els tractaments del virus tenen una eficàcia del 95%, però actualment es calcula, a nivell mundial, que el 60% de les persones amb VHC actiu no estan diagnosticades, per la qual cosa “simplificar el diagnòstic és fonamental per detectar les persones infectades”, ha remarcat el doctor. “L’hepatitis C té pocs símptomes, de vegades cap, tret que la infecció sigui ja molt greu. Per això molta gent no sap que la té. El repte és diagnosticar aquests pacients”, ha afegit.

L’hospital català, on estan centralitzades les analítiques de tot Catalunya, ha sigut el primer a engegar aquest programa que s’implementarà progressivament a la resta de centres de l’Institut Català de la Salut (ICS). En cinc mesos d’activitat, el nou programa ha analitzat 387 mostres de persones, de les quals 193 han presentat càrregues virals perceptibles, és a dir, una infecció crònica per VHC.

“Si no s’hagués implementat aquest procediment diagnòstic, probablement la meitat d’aquests pacients hauria quedat sense diagnosticar”, ha dit Rodríguez Frías, que ha alertat que el 50 % dels pacients no completen tot el procés de diagnòstic.

Què es feia fins ara

Fins ara, quan el pacient acudia a un centre d’atenció primària (CAP) i el metge sospitava que podia tenir aquesta patologia, demanava la detecció d’anticossos del virus. Per a això es procedia a una extracció de sang que era analitzada en un laboratori especialitzat.

En cas positiu, el malalt havia de tornar al CAP perquè li comuniquessin el resultat i el metge li encarregava unasegonaanàlisi de sang per avaluar la càrrega viral. El pacient havia de visitar de nou el metge per obtenir el segon resultat i en cas positiu, finalment, li programaven una visita a un centre hospitalari per iniciar un tractament.

Amb la implantació d’aquest nou sistema, quan el laboratori rep la primera mostra de sang, si la primera màquina amb la que es fa l’anàlisi detecta anticossos, es passa directament a una segona que avalua la càrrega viral i, si és positiva, ja es recomana al metge de capçalera que derivi directament al malalt al centre hospitalari.

25.000 mostres diàries

Segons ha detallat el doctor, cada dia reben un total de 25.000 mostres de gairebé 6.000 pacients i la primera màquina pot fer unes mil determinacions per hora, mentre la segona pot fer uns 300 estudis de càrrega viral cada vuit hores.

En aquest sentit, Rodríguez Frías ha explicat que l’1,2% de la població espanyola presenta el virus actiu i, actualment, hi ha hagut un abaratiment i una accessibilitat més gran als tractaments, de manera que, “sense presentar efectes secundaris” i prenent una pastilla diària durant tres mesos, el 95% dels pacients es curen en menys de tres mesos.

Notícies relacionades

L’expert ha destacat que és fonamental fer un diagnòstic durant les primeres etapes de la malaltia, “que no presenta símptomes”, ja que de vegades els pacients arriben a l’especialista per casualitat i la seva patologia ja està en una fase avançada.

El doctor ha insistit que aquest nou sistema de detecció ràpida permetrà que molts pacients sàpiguen que tenen el virus i rebin un tractament. “Com que sabran que estan infectats i es curaran gràcies als nous tractaments,s’evitaran noves infeccions”, ha dit. I, a més, ha assegurat que aquest nou sistema no suposarà en absolut un augment de costos, ja que simplement consistirà a fer abans l’anàlisi de la càrrega viral.