A CATALUNYA

Les retallades s'han acarnissat amb l'atenció primària

Actualment rep només el 16,9% de la cartera de Salut, mentre que l'OMS estableix que ha de ser un 25%

La Generalitat ha retallat un 27% la despesa sanitària, quan la mitjana de les comunitats és d'un 9,3%

rjulve4304200 macro concentracion de medicos ante el departamento de salud181122193245

rjulve4304200 macro concentracion de medicos ante el departamento de salud181122193245 / HECTOR CALVET

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La vaga a l’atenció primària, convocada entreel dilluns 26 i el divendres 30 per Metges de Catalunya (MC), marcarà la propera setmana de Catalunya. La reivindicació portarà per lema ‘Atenció primària, digna i respectada’ i hi estan convocats uns 5.700 metges de capçalera, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs dels centres d’atenció primària (CAP) que l’Institut Català de la Salut (ICS) té a tot el territori. L’atenció primària a Catalunya es proveeix, fonamentalment, a través de l’ICS, empresa pública que gestiona957 CAP i consultoris locals. No són pocs.

En paral·lel, MC (el sindicat majoritari de la sanitat pública catalana) també crida a la vaga els10.000 facultatius que treballen a la sanitat concertada: 53 hospitals d’aguts, 86 equips d’atenció primària, 50 centres sociosanitaris i 25 de salut mental gestionats per les patronals. S’espera que les vagues tinguin un seguiment “massiu”. “Si no, no s’arriscarien a convocar cinc dies seguits”, manifesta a aquest diari una font mèdica externa al sindicat.

Però, a més de la crida de MC, el sindicat CGT, avalat per la plataforma Rebel·lió Primària, també ha convocat els mateixos dies una vaga per a tots els treballadors de l’atenció primària: és a dir, metges, administratius i infermeres. No està massa clar quin serà el seguiment que administratius i infermeres faran d’aquesta mobilització, però la seva convocatòria serveix per reflectirel cansament  que viu tota l’atenció primària.

Es preveu que el dia més mogut sigui el dijous 29 perquè per a aquell dia la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) també ha convocat una vaga total en la sanitat i en l’educació ila Intersindical-CSC, una altra en l’atenció primària de l’ICS. La primera mobilització serà dilluns a les 11 hores a la seu de l’ICS.

Les reclamacions

Aquesta vaga de metges es produeix 10 anys després de la que va tenir lloc el 2008, quan 38 centres de primària gestionats per l’ICS de Barcelona es van mobilitzar contra la sobrecàrrega de treball, el col·lapse de les consultes i per una millora assistencial. El lema era llavors ‘No m’explotis’ i, segons Óscar Pablos, secretari d’atenció primària-ICS de MC, “moltes d’aquelles demandes continuen vigents”. L’ICS es va comprometre dimecres a la nit a contractar 200 metges de família més, però això no va convèncer el sindicat, que esgrimeix que fan falta mesures molt més ambicioses.

Ara com ara, el sindicat reclama, principalment, l’augment de la plantilla de metges de primària, més temps per atendre els pacients (limitant a 28 les visites diàries per consulta), menys llistes d’espera, la recuperació del 30% del poder adquisitiu perdut des del 2010 i més recursos. L’atenció primària, denuncia, ha passat de rebre el 18,4% del pressupost total de Salut el 2010 al 16,9% actual. L’OMS recomana que el pressupost mínim per a primària sigui d’un 20%. L’òptim seria un 25%, que és el que reclama Metges de Catalunya.

El sindicat també demana assignar un temps mínim de 12 minuts per visita presencial i sis per visita no presencial (telefònica o virtual). Actualment és molt comú que en un CAP hi hagi visites programades cada cinc minuts. I no només això, sinó que a més en ocasions hi ha més d’un pacient programat per a la mateixa hora i minut. Això porta molts professionals a sentir que no estan proporcionant al pacient l’atenció adequada, senzillament perquè no disposen de temps. Segons MC, l’ICS hauria de fixar una ràtio màxima de pacients per professional. El sindicat demana 1.300 pacients per metges de família, 1.000 per pediatre i 8.800 per ginecòleg.

Catalunya, pionera en retallades

La inversió en sanitat a Catalunya en l’última dècada ha disminuït. Les prioritats han sigut unes altres. De tots els recursos disponibles (és a dir, dels Pressupostos), la Generalitat ha passat de dedicar el 34% a la salut el 2009 a dedicar el 28% el 2017: un 6% menys. A més, Catalunya ha sigut pionera en les retallades: la Generalitat ha retallat un 27% la despesa sanitària, quan la mitjana de les comunitats autònomes és d’un 9,3%.

Notícies relacionades

Segons xifres de l’ICS, el 2010 Catalunya tenia un total de 6.645 facultatius a primària. El 2017 eren 5.725: és a dir, 920 menys. En un comunicat emès a l’octubre, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic) va reivindicar l’efectivitat i eficiència del treball dels equips d’atenció primària durant tots aquests anys de crisi. Segons dades de l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, només el 2017, l’atenció primària va realitzar més de 46 milions i mig de visites. La mateixa font va xifrar en 4.400 els metges de família a Catalunya el 2015.

“En temps d’incertesa i volatilitat, el metge de família continua sent, més que mai, el professional de referència i confiança de les persones. Som professionals que en l’última dècada hem hagut d’afrontar una gran crisi, retallades, increments d’activitat i falta d’inversió, i tot ho hem superat gràcies a l’estímul vocacional”, deia Camfic en el seu comunicat. Aquesta societat mèdica reclama, a més, incrementar un 50% les places de Medicina Familiar que ofereix el sistema MIR: el 1996 s’oferien 1.860 places de 4.400 (un 42% del total) però, actualment, només 1.774 (el 26% del total). Aquest és un altre dels problemes (i no menor) que pateix l’atenció primària: a Catalunya fan falta, i amb urgència, més metges de família. I això s’aconsegueix no només augmentant el número de places, sinó millorant les condicions laborals per fer-les més atractives.

Temes:

Vagues