ATENCIÓ PRIMÀRIA
Dimiteixen en bloc el 80% dels caps d'ambulatoris de Vigo pel deteriorament del sistema
Denuncien el "sobreesforç", les males condicions laborals i la "nul·la previsió" del relleu generacional
Carreguen contra la "política indiscriminada de retallades" en la sanitat pública per part de la Xunta de Galícia
zentauroepp15226571 barcelona barcelones 17 02 2011 sociedad cent181211132329
El 80% dels caps de servei i unitatd’Atenció Primària de l’àrea de Vigo (més de 20) formalitzaran avui la seva dimissió per no ser "còmplices" del "progressiu deteriorament" de l’Atenció Primària, una decisió que compta amb el suport "total" del Col·legi de Metges de Pontevedra. Aquesta dimissió en bloc en l’atenció primària gallega es produeix dues setmanes després de la vaga de quatre dies que van mantenir els facultatius de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS). Els gallecs protesten per qüestions molt semblants a les dels catalans.
Els centres de salut de Vigo afectats per aquestes dimissions en bloc són els de Pintor Colmeiro, Lavadores, Coruxo, Bembrive, Navia, Nicolás Peña, Cuba, Taboada Leal, Casco Vello, Sárdoma, A Doblada i Matamá, a Vigo; A Guarda, Chapela, O Porriño, Val Miñor, Gondomar, Salceda, Tui i Redondela.
Luciano Garnelo, del centre de salut de Pintor Colmeiro, ha explicat que el sistema s’ha mantingut gràcies al "sobreesforç" dels professionals, però ha arribat el moment en què "no es pot organitzar la misèria", i per això han fet el pas de dimitir malgrat que alguns acumulen fins a 30 anys en el càrrec.
"Això no és una rebequeria de quatre persones", ha afirmat el doctor Garnelo, sinó una forma d’apressar l’administració sanitària que inverteixi en l’Atenció Primària, tant als centres de salut com en els punts d’atenció continuada, el personal de la qual també ve protagonitzant mobilitzacions a tot Galícia.
Els dimissionaris han elaborat un comunicat en el qual a més de la sobrecàrrega assistencial (parlen d’agendes amb més de 40 pacients només en un torn de matí), denuncien una "nul·la previsió" quant al relleu generacional.
Condicions laborals "dignes"
En aquest sentit, reclamen unes condicions laborals "dignes" i una "mínima estabilitat" perquè els joves formats en medicina de família i en pediatria no "fugin" de l’Atenció Primària, com segons el seu parer fan ara, i triïn la sanitat privada o l’estranger.
Una altra de les seves queixes és la dificultat d’accés dels pacients a l’atenció hospitalària ("ens sentim com porters", denuncien); l’"ús pervers" de les noves tecnologies d’interconsulta i unes llistes d’espera per a proves i consultes "inacceptables".
Segons el president del Col·legi de Metges de Pontevedra, Luis Campos, aquestes dimissions en bloc són conseqüència de la "política indiscriminada de retallades" a la sanitat pública emparats en el reial decret 16/2012.
El president del Col·legi de Metges de Pontevedra ha convidat la Xunta a realitzar "una profunda reflexió" sobre "on ens han portat les seves polítiques".
A la recerca de "solucions"
El Servei Gallec de Salut (Sergas) ha fet una crida al diàleg "a la recerca de solucions conjuntes".
L’administració sanitària gallega al·lega que el nucli de les reivindicacions dels caps de serveis deriva de la "falta absoluta" de metges en les llistes de contractació per realitzar substitucions, la qual cosa és "un problema comú a tot Espanya".
Afegeix que fins ara hi ha hagut "un diàleg fluid" amb els caps de serveis en el marc del pla estratègic de l’àrea sanitària, que "continua el seu desenvolupament".
El model d’Atenció Primària, afegeix, necessita una readaptació per respondre a les noves necessitats com l’envelliment de la població, en un context d’accessibilitat il·limitada al sistema sanitari i d’una "falta absoluta" de metges a l’atur.
Notícies relacionadesEn aquest escenari, remarca, els caps de servei constitueixen "part de la solució" i representen "un actiu essencial" per a la posada en marxa de propostes i alternatives.
Les dimissions en bloc dels caps de serveis a Vigo es produeixen de forma paral·lela a la celebració d’una vaga de metges a tot Galícia, organitzada pel sindicat O’Mega contra "el deteriorament de la sanitat pública" que aquest dilluns va complir la seva vuitena jornada amb un seguiment de l’1,2%, segons dades de la Xunta.