EMPARA SOCIAL

Un protocol protegirà les persones amb dependència energètica a Catalunya

La mesura, que beneficiarà 115.000 persones, permetrà la detecció des dels centres de salut

Una llei espanyola del 2013 i una altra catalana del 2015 impedeixen el tall de l'electricitat a aquests pacients

zentauroepp46683827 pobreza energetica190124111719

zentauroepp46683827 pobreza energetica190124111719

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Les persones en situació de dependència energètica a Catalunya (aquelles que depenen de l’electricitat per sobreviure perquè estan connectades a màquines) estan una mica més protegides gràcies a un nou protocol que, des de l’1 de gener, funciona alscentres d’atenció primària (CAP)de tot el territori. Són uns 115.000 ciutadans que depenen sí o sí de l’electricitat per continuar vivint.

Aquest protocol no només detecta els casos de les persones energèticament dependents, sinó que els pacients, a través seu i als CAP, poden demanar un informe que acrediti la seva situació i evitar així que els tallin la llum. Actualment la llei espanyola 24/2103 ja impedeix a les companyies elèctriques el tall de l’electricitat a les persones que la necessiten per sobreviure.

També per l’article 5.13 de la llei catalana 24/2015. El 'Protocol d’abordatge de la dependència energètica en salut’, presentat aquest dijous, és fruit del treball conjunt de l’Ajuntament de Barcelona, en primer lloc, i de les conselleries de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies. 

Tot i que el protocol ha sigut presentat aquest dijous pel Govern de la mà del vicepresident Pere Aragonès, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, la veritat és que l’Ajuntament de Barcelona és el primer impulsor d’aquesta iniciativa. Des del consistori barceloní lamenten que hagin prescindit d’ells en la roda de premsa i que la Generalitat s’hagi presentat com a principal impulsora d’aquesta mesura.

"Nosaltres vam plantejar a la Generalitat la necessitat que apliqués aquest protocols. A Barcelona, unes 50.000 persones han sigut ateses en punts d’assessorament energètic i un 5% viuen en situació de dependència energètica", ha explicat a EL PERIÓDICO Laia Ortiz, responsable de l’àrea de Drets Socials de l’ajuntament. "Tot i que ja existien lleis que protegien aquestes persones, faltava concretar bé el concepte 'dependència energètica'", afegeix.

El que sí que ha fet la Generalitat és ampliar aquest protocol a tot Catalunya. "La gran majoria de les persones amb dependència energètica tenen ingressos menors de 18.000 euros a l’any", ha destacat Alba Vergés en la presentació.

¿Què és la dependència energètica?

El document posa llum en el concepte 'dependència energètica', desconegut per moltes persones. També fa més efectives dues lleis que ja protegien els pacients. I en última instància, inclou les accions per desenvolupar en el sector sanitari per protegir malalts i també detectar els que es troben en situació de pobresa energètica per poder-los deriva als punts municipals d’assessorament.

Notícies relacionades

El protocol defineix els criteris sanitaris de dependència energètica i identifica tres grups de població amb condicions cròniques que necessiten, per al seu tractament, dispositius amb connexió elèctrica: les persones amb teràpies respiratòries domiciliàries, les persones que utilitzen bombes de perfusió amb bateria o les persones tractades amb diàlisi peritoneal automatitzada al seu domicili.

Segons l’última Enquesta de Salut de Catalunya, tres de cada quatre persones de 75 anys i més que viuen soles són dones i tenen un percentatge més gran de dependència que les que viuen acompanyades. També tenen més dificultats per pagar les factures de la llum o el lloguer. La major part de les persones que estan en situació de dependència energètica són persones grans afectades per malalties cròniques de llarga durada, com ara bronquitis crònica, asma, insuficiència cardíaca o insuficiència renal. A més, també hi ha joves que tenen malalties neurodegeneratives incapacitants que requereixen bombes de perfusió amb connexió elèctrica per al seu tractament.

Una dona amb apnea: "Sense la màquina, puc tenir mort sobtada"

L’<strong>Encarna,</strong> de 58 i veïna de Gavà, és una de les 115.000 persones de Catalunya que viu en situació de<strong> dependència energètica.</strong> Amb un 50% de discapacitat, pateix <strong>apnea del son: </strong>és a dir, quan dorm la seva respiració s’interromp o es torna molt superficial. També té hipersòmnia (somnolència diürna). Dorm per les nits <strong>connectada </strong>a un <strong>dispositiu metge</strong> de pressió positiva contínua en les vies aèries (CPAP, per les seves sigles en anglès), que inclou un màscara, tubs i un ventilador que força l’aire. "Si no la utilitzo, puc tenir una mort sobtada", explica. L’Encarna, membre de l’<strong>Aliança contra la Pobresa Energètica, </strong>es troba en una situació molt vulnerable. "Cobro un subsidi de <strong>431 euros</strong> al mes. Fa tres anys em van <strong>desnonar </strong>de casa meva, on ara viu de lloguer. Em vaig separar fa vuit anys per violència de gènere", relata. No pot treballar. "Fa dos anys i mig, malgrat que soc una dependent de l’energia, em van tallar la llum. Vaig posar una demanda a Endesa". Ara totes les seves factures les paga l’Ajuntament de Gavà.