NOVA PLATAFORMA

Catalunya predirà riscos de dengue, Zika i chikungunya autòctons

Detecten 700 casos d'arbovirosis en tres anys, amb seguiment a 116 embarassades

fcasals34385600 52916904   macro of mosquito sucking blood close up on the h181017113607

fcasals34385600 52916904 macro of mosquito sucking blood close up on the h181017113607

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) i un grup d’investigadors han desenvolupat una plataforma que predirà el risc de casos autòctons d’infeccions per arbovirus, que provoquen el dengue, el Zika i el chikungunya, sumant informació predictiva i posant-la a disposició de professionals sanitaris per a la detecció i el control a escala municipal.

En roda de premsa aquest dimarts, la subdirectora General de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané, ha explicat que després del primer cas d’una persona infectada sense haver viatjat al novembre, "es podria esperar detectar un altre cas autòcton", per la qual cosa busquen avançar-se.

Es tracta de la Plataforma Integral per al Controld’Arbovirosis a Catalunya (Picat), que uneix la participació ciutadana de la plataforma de detecció d’insectes Mosquito Alert junt amb informacions del clima i els viatgers, amb participació d’epidemiòlegs, personal assistencial (com metges de primària), viròlegs i entomòlegs.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que la presència d’aquests virus és "un cúmul de factors", ja que el canvi climàtic fa que determinades espècies de vectors (que transmeten els virus), com mosquits i paparres, puguin viure en un hàbitat en què abans no podien.

Un altre factor és la globalització, que genera que es traslladin aquests mosquits, i que arribin persones que han anat a països llunyans en què algunes malalties són autòctones, i aquest conjunt de factors està produint que sigui "un problema de tot el sud d’Europa", amb casos detectats en països com França i Itàlia.

L’investigador de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) Xavier Rodó ha detallat que estan implementant una nova plataforma web a la qual tindran accés els professionals a partir de finals d’abril, Arbocat, que se sumarà al Picat i traslladarà a Catalunya un control d’arbovirosis que es feia en zones endèmiques.

Càlculs per municipis

"El que fa és calcular la taxa d’importació, la probabilitat que un factor infectat arribi a Catalunya i quina és la possibilitat que caigui en un municipi", i s’ha calculat a totes les localitats catalanes, a més d’incloure variables socioeconòmiques, ambientals, climàtiques i les alertes de Mosquito Alert.

Així, aconsegueix detectar el risc que hi hagi un brot autòcton, assenyalant el territori en què és més probable, facilitant actuacions proactives i no només reactives, i incloent informació com les onades d’importació que poden produir-se, amb el nombre de viatgers infectats que arriben.

Davant del risc, s’activaran els actuals protocols en època d’activitat de mosquits (entre el maig i el novembre), que implica que quan des de l’assistència sanitària se sospita d’un cas i es declara, s’activa la vigilància ambiental dels mosquits i pren mostres aldomicili de l’afectat.

Guix ha explicat que són malalties que de forma general són lleus, però que en situacions de brots i en alguns casos, poden tenir complicacions: "Un percentatge molt elevat d’aquests casos tenen una simptomatologia molt banal", per la qual cosa poden confondre’s amb altres malalties i no detectar-se.

Casos entre el 2015 i el 2018

"Això té importància perquè que des del 2015 fins al 2018, a Catalunya s’han diagnosticat 700 casos d’arbovirosis", entre els quals només n’hi ha hagut un d’autòcton (el novembre passat) de dengue, que és el virus més detectat, amb fins a 371 casos, seguit de 183 del Zika i 146 de chikungunya, mentre que s’ha fet seguiment a 116 dones embarassades i els seus nadons.

El metge de la Unitat de Medicina Tropical de l’Hospital Vall d’Hebron Israel Molina ha assenyalat que aquest programa informarà els metges d’atenció primària perquè sospitin d’aquesta malaltia: "La formació del professional és fonamental per poder diagnosticar aquests casos".

Mapes de malaltia

Notícies relacionades

La plataforma, a l’integrar totes aquestes dades i actors, "generarà resultats, com mapes de malaltia", i Salut Pública utilitzarà els recursos per minimitzar el risc en la població, per exemple informant dones que estiguin planificant un embaràs.

L’investigador Icrea del Ceab-CSIC Frederic Bartumeus ha detallat que estudiaran també les interaccions entre mosquits i humans, amb informació com les taxes de picadures, i ha remarcat que permetrà "passar d’una anàlisi de risc estàtica com l’actual, a una de dinàmica".

Temes:

Zika