SALUT INFANTIL

Catalunya canviarà la vacuna de la meningitis per protegir de tipus agressius

Igual com altres comunitats, introduirà una tetravalent que defensa de l'A, C, W i Y

Els més freqüents són el B i el C, però cada vegada n'hi ha menys per la bona cobertura

abertran29894280 vacunacion infantil  vacuna ni o   foto  123rf190114143038

abertran29894280 vacunacion infantil vacuna ni o foto 123rf190114143038

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Catalunya preveu canviar pròximament la vacuna del meningococ i introduirà una tetravalent que protegeixi contra els tipus més agressius de meningitis A, C, W i Y, com ja s’està fent en altres països i en altres comunitats autònomes.

La temporada 2018-2019 es van produir 40 infeccions a Espanya del tipus W (30 en 2017-2018) i 31 del tipus Y (24 la temporada anterior), segons ha explicat en roda de premsa, a la capital catalana, la doctora Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.

El meningococ és un bacteri responsable de la meningitis o malaltia meningocòcica, una patologia greu que provoca la inflamació de les meninges (les membranes que recobreixen el cervell) i de la medul·la espinal, i pot afectar persones de qualsevol edat tot i que sobretot a nens d’entre 1 i 5 anys.

Campins participa aquest dijous i demà, dia 12, en el XXIII curs d’actualització de vacunes que es desenvolupa a l’Hospital de la Vall d’Hebron, juntament amb els doctors Xavier Martínez, del Servei de Medicina Preventiva d’aquest centre, i Fernando A. Moraga Llop, codirector del curs.

Tipus de meningococ

Existeixen diferents tipus de meningococ, si bé en els últims anys els tipus més freqüents eren el B i el C, que presenten una letalitat del 5% (cinc de cada 100 pacients moren). 

No obstant, Campins ha explicat que els tipus W i Y, que fins fa poc eren molt poc freqüents a Espanya i que són més agressius, amb una letalitat de fins al20%, han incrementat el seu número en els dos últims anys degut, en part, a fenòmens com la globalització.

"Com els tipus B i C de meningococ són cada vegada menys freqüents per la bona cobertura de les vacunes, els serotips més agressius no tenen competència i poden colonitzar més fàcilment la faringe", ha considerat. 

Sanitat i les comunitats autònomes van acordar el mes passat modificar la pauta de vacunació davant la meningitis per cobrir els adolescents de més variants d’aquesta malaltia, però sense incloure en el finançament públic la vacuna davant el meningococ B per a nadons, coneguda com Bexsero, com reclamaven algunes autonomies i recomana l’Associació Espanyola de Pediatria.

Abans que Catalunya, les comunitats de les Canàries i Castella i Lleó ja han optat per protegir els nens de 12 mesos i de 12 anys amb una vacuna tetravalent que protegeix dels tipus A, C, W i Y, i s’espera que d’aquí a final d’any totes les comunitats autònomes ja hagin definit les seves estratègies de cara a aquests tipus de meningococ, ha indicat l’experta.

Xarampió

Per la seva part, el doctor Moraga Llop ha alertat els viatgers que tenen com a destinació la ciutat de Nova York (Estats Units) que comprovin si estan vacunats de xarampió, atès el brot que hi ha en aquesta ciutat i que afecta unes 300 persones, de les quals cinc han hagut d’ingressar a la unitat de cures intensives.

Moraga ha informat que a Europa s’ha produït el triple de casos de xarampió l’últim any, al passar de 24.000 a més de 80.000 casos, si s’inclouen els antics països de l’Est, una situació similar que també es viu a Llatinoamèrica, Austràlia, Israel i els EUA.

"El 90% dels malalts de xarampió no estaven vacunats", ha indicat Moraga Llop, que ha recomanat la importància de mantenir les dues dosis de vacunes contra aquesta malaltia, i, especialment, quan es viatja "a qualsevol país, i no només a Àsia o l’Àfrica".

Virus del papil·loma humà

Pel que fa al virus del papil·loma humà (VPH), el doctor Xavier Martínez ha indicat que "estem observant que cada vegada hi ha més casos de càncer d’orofaringe i que disposem de models estadístics que estimen que el nombre de casos d’aquest càncer iguali o fins i tot superi al de coll uterí a determinades regions durant els pròxims anys".

Notícies relacionades

A Catalunya, la vacunació sistemàtica del VPH es realitza únicament en dones joves i també en homes de fins a 26 anys que tenen sexe amb altres homes, tot i que no es planteja, de moment, estendre-la a tots els homes joves, com sí que han fet una vintena de països.

La doctora Campins ha opinat que "no es considera justificat" fer obligatori el calendari de vacunes, ja que el nivell de cobertura supera el 90% a Catalunya, tot i que ha avisat que moltes persones joves no visualitzen els efectes adversos d’aquestes malalties perquè, justament, han desaparegut.