DE LA MIDA D'UNA CIRERA

Una impressora 3D crea el primer cor amb teixit humà

Investigadors de la Universitat de Tel Aviv mostren l'òrgan creat amb material i cèl·lules d'un pacient

zentauroepp47769338 israeli scientist tal dvir from tel aviv university holds a 190415131914

zentauroepp47769338 israeli scientist tal dvir from tel aviv university holds a 190415131914 / AMIR COHEN

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Científics de la Universitat de Tel Aviv han presentat aquest dilluns un prototip de cor humà imprès en 3D a partir de teixit humà i amb vasos, un avenç "important" en el tractament de malalties cardiovasculars i en la prevenció de trasplantaments.

Investigadors israelians han mostrat aquest cor inert de la mida d’una cirera immersa en un líquid. "Aquesta és la primera vegada que imprimim un cor en la seva totalitat amb les seves cèl·lules i vasos sanguinis. També és la primera vegada que utilitzem material i cèl·lules del pacient", va dir un dels científics, el professor Tal Dvir, que ha dirigit l’estudi.

"Un cor que batega"

El cor "és complet, viu i batega" i ha sigut fet amb "cèl·lules i biomaterials que venen del mateix pacient. Vam fer una petita biòpsia de teixit gras del pacient, vam treure totes les cèl·lules i les vam separar del col·lagen i altres biomaterials, les vam reprogramar perquè fossin cèl·lules mare i després les vam diferenciar perquè siguin cèl·lules cardíaques i cèl·lules de vasos sanguinis", afegeix l’investigador Tal Dvir.

Després, es processen els biomaterials "per convertir-los en biotinta, que permetrà imprimir amb les cèl·lules".

No bombeja

El producte resultant, un cor d’uns 3 centímetres, equivalent a la mida del d’una rata o un conill, "encara és molt bàsic", assenyala el professor, per a qui "el pròxim pas és madurar aquest cor de manera que pugui bombejar".

De moment, "les cèl·lules es poden contraure, però el cor complet no bombeja. Necessitem desenvolupar-lo més" per aconseguir un òrgan que es pugui trasplantar a un ésser humà, considera Dvir.

"El pròxim repte és madurar aquestes cèl·lules i ajudar-les que es comuniquin entre elles, de manera que es contraguin juntes. S’ha d’ensenyar a les cèl·lules a comportar-se adequadament. I després tindrem un altre repte, aconseguir desenvolupar un cor més gran, amb més cèl·lules. Hem de descobrir com crear prou cèl·lules per produir un cor humà", va reflexionar.

Dvir té l’esperança que "d’aquí deu o quinze anys tinguem impressores 3D en hospitals, que proveeixin de teixit per als pacients. Potser, cors".

Notícies relacionades

L’estudi, que es publica aquest dilluns a la revista internacional ‘Advanced Science’, "pavimenta el camí cap a la medicina del futur, en el qual els pacients no hauran d’esperar a un trasplantament o prendre medicació per evitar el seu rebuig. Els òrgans que es necessitin seran impresos, totalment personalitzats per a cada pacient", assegura la universitat.

El professor Dvir treballa al Laboratori per a Enginyeria del Teixit i Medicina Regenerativa, a la Facultat de Ciències Vives George S. Wise, de la Universitat de Tel Aviv, on investiga, entre d’altres, estratègies de nanotecnologia per a l’enginyeria del teixit cardíac gruixut i la fabricació de teixits híbrids.