POBRESA FARMACÈUTICA

Una usuària del Banc Farmacèutic: "Aquí també venen les classes mitjanes"

Fa quatre anys, la Isabel es va veure obligada a elegir entre menjar o medicar-se, a causa de la pèrdua d'ocupació

Aquesta barcelonina de 56 anys ha de prendre fins a 12 pastilles diàries perquè pateix diverses malalties

undefined36028364 barcelona  banco banc farmaceutic  ong que recoge medicament190427183520

undefined36028364 barcelona banco banc farmaceutic ong que recoge medicament190427183520

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Fa quatre anys que la Isabel Prados, de 56 anys i veïna del barri barceloní del Bon Pastor, és usuària del Banc Farmacèutic. Aquesta oenagé de la farmàcia compta, des del 2015, amb el Fons Social de Medicaments mitjançant el qual proveeix a aquelles persones que pateixen pobresa farmacèutica, que afecta 2,2 milions d’espanyols. La Isabel n’és una, ja que el salari a casa seva no arriba. Menjar o medicar-se: aquesta és la disjuntiva en la qual es troba aquesta barcelonina. I no és l’única.

"Jo treballava netejant oficines, però un dia vaig caure malalta, amb dècimes de febre i a l’Hospital de la Vall d’Hebron van decidir que calia realitzar-me una cirurgia bariàtrica [per tractar l’obesitat]. També pateixo diabetis, colesterol, fibromiàlgia i fatiga crònica", relata aquesta dona a EL PERIÓDICO. El 2015 els metges li van augmentar la medicació i van començar els problemes. "De prendre, a tot estirar, una pastilla diària, vaig passar a prendre’n 12".

Fàrmacs per a la tensió, la diabetis, el colesterol, l’ansietat, els dolors, per dormir, per a l’ansietat... "Un arsenal", defineix la dona, que en total suposaven una mitjana d’entre 30 i 40 euros mensuals extres només en medicaments. En aquell temps, el seu marit, autònom, treballava com a camioner, però el cap de la petita empresa, per la crisi, va deixar de pagar-lo. "Fins i tot s’havia de pagar ell el gasoil", relata. 

Els tres fills del matrimoni eren encara massa petits per treballar. Isabel va ser acomiadada de la seva empresa per estar tant temps de baixa. De sobte, cinc persones i cap sou. La família va començar a necessitar ajuda dels serveis socials. I així va ser com la Isabel va arribar al Banc Farmacèutic.

"Em feia vergonya"

"Jo no havia anat mai a un lloc així i per això al principi em feia vergonya. Sempre ens en hem sortint a poc a poc dels sots. Però aquesta crisi econòmica ens va afectar molt i, de sobte, no podíem fer front a tot". Després d’aquella cirurgia bariàtrica, la Isabel se sent millor, però amb altres malalties, com la fibromiàlgia, assegura "no avançar".

Notícies relacionades

Sap que el cas de la seva família no és excepcional. "Molta gent de classe mitjana va començar també a anar a l’assistenta social. Fixa’t, jo em vaig veure obligada a això tenint com tenia 25 anys cotitzats...". Per això la Isabel destaca la "important" tasca que realitza el Banc Farmacèutic. "No només atenen a gent pobra", adverteix. "Jo fins als 49 anys no vaig tenir res. Però les malalties venen, no es busquen. De trobar-me bé, vaig passar a no poder ni ajupir-me per netejar dels dolors que tenia", relata.

El Banc Farmacèutic organitza una vegada a l’any la Campanya de Medicaments Solidaris. Aquest 2019 tindrà lloc del 18 al 24 de maig i tot aquell que hi vulgui participar ho podrà fer a través de l’adquisició d’unes cintes (polseres) solidàries, que costen dos euros. A més, durant aquesta setmana de maig, la campanya, a través de les 440 farmàcies de tot Espanya que formen part del Banc Farmacèutic, recollirà medicaments nous que no requereixin prescripció mèdica per donar-los a les entitats assistencials col·laboradores.