TRASTORN CRÒNIC

La fibromiàlgia augmenta els problemes sexuals de la parella

Els experts defensen que és possible practicar sexe malgrat la malaltia, però reconeixen que és un tema «tabú»

Moltes pacients senten «rebuig» cap a si mateixes i viuen «desconnectades» del seu propi cos

zentauroepp48120485 fibromialgia190512165651

zentauroepp48120485 fibromialgia190512165651

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

La fibromiàlgia és un trastorn caracteritzat per un dolor muscular i esquelètic generalitzat que apareix acompanyat per fatiga i problemes de son, memòria i estat d’ànim. Els investigadors creuen que la fibromiàlgia amplifica les sensacions de dolor a l’afectar la manera en què el cervell processa aquests senyals. És una malaltia que pateix entre un 1% i un 2% de la població, majoritàriament dones. “Per cada vuit dones, hi ha un home afectat”, assenyala la reumatòloga de l’Hospital del Mar de Barcelona Fabiola Ojeda.

Aquest diumenge 12 de maig se celebra el Dia Mundial de la Fibromiàlgia i la Síndrome de Fatiga Crònica. L’Hospital del Mar va organitzar divendres la jornada ‘Tenir sexe amb fibromiàlgia és possible’, per explicar i afrontar els problemes sexuals que experimenten les dones amb aquestes malalties. “La fibromiàlgia afecta la sexualitat infinitament, ja que són pacients que tenen dolors crònics permanents”, assenyala la doctora Ojeda. Cert és que no totes les dones tenen la mateixa intensitat de malestar: “Hi ha pacients que poden fer una vida normal; d’altres no poden ni rentar-se les dents. Però la majoria no només practiquen poc sexe, sinó que a més els fa mal. Això els porta també a tenir problemes de parella”.

“Els metges no preguntem a les dones amb fibromiàlgia si tenen problemes sexuals. I és un error”

Fabiola Ojeda

Reumatòloga de l’Hospital del Mar

Com explica Ojeda, els metges no disposen de dades que reflecteixin quantes dones amb fibromiàlgia tenen problemes sexuals. “No els tenim perquè no ho preguntem. A la pràctica clínica és un tema tabú, i és un error”, explica la doctora, que a més destaca que “el pacient ha de saber que, si no està portant una vida sexual sana, ha de preguntar”.

Sense tractament ni diagnòstic

La fibromiàlgia, recorda Ojeda, és una malaltia que “no té ni untractament ni un diagnòstic específics”. “Els reumatòlegs formem part del’equip multidisciplinari que atén aquests pacients. El tractament també és multidisciplinari: indiquem estratègies terapèutiques a la pacient, li recomanem exercici físic, també l’assisteixen professionals de salut mental”. Quant al tractament de la sexualitat en cas que hi hagi alguna disfunció (i descartant sempre que no hi hagi cap patologia ginecològica), aquest el du a terme un psiquiatre o sexòleg.

El psicòleg especialista en sexologia i teràpia de parella Ignasi Puig Rodas està habituat a tractar pacients amb dolors crònics. “La majoria, que són dones, m’arriben amb fibromiàlgia, fatiga crònica o endometriosi. Solen arribar dient que no poden tenir sexe”, explica Puig. Segons el psicòleg hi ha diversos motius que les porten a sentir-se així, com per exemple el “rebuig” al seu propi cos. “Viuen súper desconnectades amb el seu cos; jo treballo perquè s’hi reconciliïn. També faig servir eines per atenuar-los el dolor perquè aquest els impedeix disfrutar del plaer”, explica.

“El sexe redunda en la nostra felicitat. No és un extra de la nostra vida”

Ignasi Puig Rodas

Psicòleg i sexòleg

Puig explica que també treballa amb l’entorn de la pacient amb fibromiàlgia. “Existeix l’estigma  que són persones mandroses que mai tenen ganes de sortir. No és així. Hi ha molta incomprensió per part de la societat. Jo al seu entorn l’aconsello que truquin la pacient, en comptes d’esperar que sigui ella la que truqui”. Aquest sexòleg també destaca que de vegades els problemes sexuals s’inicien amb el dolor, tot i que després apareixen altres dificultats. “Si hi ha hagut males vivències, es poden donar trastorns com el vaginisme”, diu.

Notícies relacionades

Puig remarca la importància del sexe. “El sexe redunda en la nostra felicitat, no és un extra de la nostra vida. I, si es fa bé, pot ser, en part, curatiu”, conclou.

Actes de commemoració

Els afectats per la fibromiàlgia com un altre tipus de les anomenades síndromes de sensibilització central lamenten que de vegades les seves reivindicacions no obtenen l’eco que mereixen. Aquest dilluns, diversos municipis commemoraran el seu dia mundial il·luminant les façanes dels seus ajuntaments i la d’alguns dels seus monuments emblemàtics. Els més destacats seran l’Ajuntament de Barcelona i diverses fonts de la ciutat (Fonts Bessones, Passeig de Gràcia, Rambla Catalunya, Font de Diana i Font de l’Aurora), així com la Capsa Gaudí de Reus i les façanes de l’Ajuntament de Terrassa i de l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons, que tindran lloc a partir de les 20.30 hores.