DRET HUMÀ

Dos anys de retard en el desplegament de la llei catalana de sanitat universal

Salut ha començat aquesta setmana a desplegar el reglament i l'acabarà el febrer del 2020

El Govern havia promès el juny del 2017, quan va aprovar la norma, fer-ho en «tres mesos»

undefined30087780 barcelona 17 06 2015 manifestacion contra los recortes en la190606131917

undefined30087780 barcelona 17 06 2015 manifestacion contra los recortes en la190606131917

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

El desplegament total de la llei catalana 9/2017 d’universalització de l’assistència sanitària no es produirà fins al febrer del 2020, és a dir, més de dos anys després de la promesa inicial de la Generalitat. Aquesta norma va ser aprovada el juny del 2017 per esquivar el reial decret 16/2012 del PP, que limitava l’assistència als immigrants  en situació irregular. El llavors conseller de Salut, Toni Comín, va prometre que en tres mesos (o sigui, el setembre del 2017) estaria llest el reglament de la norma catalana, que establiria com s’aplicaria la llei. No va passar mai. I sense reglament, no existeix desplegament real i efectiu de cap llei.

Des d’octubre del 2017 i fins al juny del 2018, va tenir lloc l’aplicació de l’article 155. A més, el maig del 2018, el Tribunal Constitucional (TC) va admetre a tràmit un recurs presentat pel PP contra la llei catalana de sanitat. Però a l’octubre el Govern socialista de Pedro Sánchez va aixecar aquest veto. Aquest dijous, per fi, la Conselleria de Salut s’ha reunit amb representants de la Plataforma per una Assistència Sanitària Universal de Catalunya (Pasucat), a qui ha assegurat que el reglament estarà llest “en vuit mesos”, tal com confirmen a EL PERIÓDICO fonts de les dues parts. Per a la Pasucat tot aquest procediment, des que es va aixecar el veto fins avui, ha sigut "molt lent".

Tot i que el Govern ho nega, a Catalunya també s’han donat casos d’exclusió sanitària per culpa del reial decret del PP

La norma tindrà forma de decret, com va anunciar ahir el Govern. “Anem amb més de dos anys de retard des que van anunciar la llei”, explica Carlos Losana, portaveu de la Pasucat. “El decret té més rang jurídic, però el tràmit és més lent. Nosaltres hauríem volgut, durant aquest temps [que hem esperat], una instrucció immediata perquè tot hagués sigut més ràpid”, afegeix. Losana també assenyala que, tot i així, la Pasucat està “satisfeta” amb les “millores” que s’han produït en el text de la norma.

Notícies relacionades

Així, la llei permetrà accedir a la targeta sanitària sense necessitat d’empadronar-se, un tràmit que dificulta molt l’accés a la sanitat pública a les persones immigrants. Aquelles persones que no es puguin empadronar, a causa de la seva “vulnerabilitat social”, podran acollir-se a l’arrelament social a través dels serveis socials, com confirmen fonts de Salut. A més, la norma garantirà la cobertura a totes aquelles persones que es trobin en una situació de risc social o sanitari.

Exclusió sanitària a Catalunya

Malgrat que el Govern sempre ho ha negat des que va aprovar el 2017 la llei d’universalització de l’assistència sanitària, a Catalunya, com a la resta d’Espanya, també s’han estat produint en els últims anys episodis d’exclusió sanitària. La Pasucat en va comptabilitzar (tot i que dona per fet que n’han ocorregut molts més) un total de 375 entre el març del 2013 i el setembre del 2018. D’aquests, un total de 90 persones es van quedar fora de cobertura després de juliol del 2017, quan va entrar en vigor la llei autonòmica que buscava la universalització de la sanitat a Catalunya i la implementació de la qual, no obstant, no va ser prioritària per al Govern.