RISC A NIVELL MUNDIAL

L'Ebola surt del Congo i arriba a Uganda

Les autoritats ugandeses confirmen la repatriació d'un nen congolès, l'únic cas positiu amb vida al país

undefined48614993 a health worker makes a chlorine solution for sanitisation a190613173340

undefined48614993 a health worker makes a chlorine solution for sanitisation a190613173340 / ISAAC KASAMANI

2
Es llegeix en minuts
Efe

Un nen congolès de 3 anys amb Ebola, l’únic cas positiu encara amb vida a Uganda, ha sigut repatriat aquest dijous a la República Democràtica del Congo (RDC) juntament amb quatre membres més de la seva família que eren sospitosos de tenir la malaltia, segons informa el Ministeri de Sanitat ugandès.

“De moment no hi ha casos confirmats d’Ebola a Uganda”, explica la ministra ugandesa de Sanitat, Jane Ruth Aceng, en un comunicat.

La ministra assenyala, però, que hi ha tres persones més que, tot i que no tenen relació amb la família infectada, estan en aïllament al centre de tractament d’Ebola de Bwera (oest d’Uganda) a l’espera que es confirmi si tenen la malaltia.

“Uganda manté la seva resposta contra l’Ebola per fer seguiment dels 27 contactes del primer mort i els tres casos”, puntualitza el ministeri.

Salt a Uganda

Les autoritats sanitàries han informat aquests dos últims dies de la mort d’un nen congolès de cinc anys que va creuar la frontera amb la malaltia, i de la seva àvia de 50 anys. Tots dos van morir aquest dimecres i seran enterrats a Uganda.

Es tracta dels primers casos en aquest país, procedents tots ells de la RDC, on el virus ha deixat un total de 1.405 morts (1.311 de confirmats en laboratori) en 2.084 casos a les províncies d’Ituri i Kivu del Nord, segons l’últim butlletí del Ministeri de Sanitat congolès amb dades vigents fins a l’11 de juny i que, per tant, no inclou els casos ugandesos.

Els casos detectats a Uganda són tots d’una mateixa família congolesa-ugandesa que va esquivar els controls sanitaris fronterers i va aconseguir tornar a casa, al districte de Kasese, a l’oest d’Uganda.

Els altres sis membres d’aquesta família que van decidir no creuar la frontera, cinc dels quals ja han donat positiu per la malaltia, estan sent transferits al centre de tractament d’Ebola de Beni, un dels principals nuclis urbans del nord-est de la RDC.

És allà on han portat el germà del nen de cinc anys mort a Uganda, que se sap que té Ebola, i els altres quatre repatriats aquest matí.

Vigilància

En una reunió conjunta entre delegacions dels dos països feta ahir, les autoritats van acordar reforçar la vigilància als punts d’entrada i sortida de la frontera, sobretot en xarxes secundàries, que van ser les que va fer servir la família per passar.

Es preveu quel’Organització Mundial de la Salut (OMS) reunirà demà el seu comitè d’experts per valorar si caldria elevar el nivell de risc a nivell mundial per la malaltia, que actualment és “baix”.

Aquest brot (el més letal de la història de RDC i el segon del món, després de l’epidèmia a l’Àfrica Occidental del 2014) es va declarar l’1 d’agost, és a dir, ja fa  10 mesos que és vigent.

Notícies relacionades

El control de l’epidèmia, però, ha minvat arran delrebuig d’algunes comunitats a rebre tractament i de la inseguretat a la zona, on operen un centenar de grups armats, i han augmentat els atacs a centres d’atenció a pacients afectats pel virus de l’Ebola i als equips sanitaris.

El brot d’Ebola més devastador a nivell mundial va ser declarat el març del 2014, amb casos que es remunten al desembre del 2013 a la República de Guinea, país d’on es va estendre a Sierra Leone i Libèria, i que va deixar unes 11.300 morts.