SALUT PÚBLICA
Uns 6.000 catalans amb hepatitis C desconeixen que estan infectats
En total, hi ha 30.000 persones a Catalunya amb aquest virus asimptomàtic, però el 20% no ho sap
El pla de prevenció de Salut se centra en "poblacions ocultes": els qui s'injecten drogues o tenen el VIH
zentauroepp47730611 pla mitj de la consellera de salut alba verg s durant les190412141251 /
Un 20% dels 30.000 catalans (això és, uns 6.000) que tenen hepatitis C desconeixen que estan infectats amb el virus, segons xifres fetes públiques aquest dilluns per la Conselleria de Salut. Es tracta d’una xifra que seria sensiblement superior si s’hi incloguessin els considerats col·lectius vulnerables. "L’hepatitis C es troba entre les 15 primeres causes de mortalitat de la població catalana", ha destacat la consellera Alba Vergés.
Aquest diumenge es va celebrar el Dia Mundial de les Hepatitis Víriques, promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), organisme que fa un especial recalcament en la importància de prendre consciència de la necessitat de diagnosticar-ne els casos ocults i vincular-los de forma eficient a l’atenció especialitzada i a l’accés precoç del tractament.
"L’hepatitis C és l’única de totes les hepatitis per a la qual no tenim vacunes. A Catalunya, un 1,1 de la població [unes 65.000 persones] han estat en contacte amb el virus", ha explicat Joan Guix, secretari de Salut Pública. El virus de l’hepatitis C causa una infecció aguda, sovint asimptomàtica, quan la persona hi entra en contacte. Als sis mesos, entre un 15% i un 25% el poden eliminar i, per tant, curar-se espontàniament.
"Però hi ha un 20% de persones que tenen el virus i que no estan detectades. En un 65% dels casos, s’adquireix per transmissió sexual", ha assenyalat Guix. Tot i que també hi ha altres vies, com per exemple la intravenosa. Un dels problemes d’aquesta infecció és que, precisament per no presentar símptomes, si la persona no es fa una prova no pot saber si està infectada o no.
Pla de prevenció
Per la seva banda, el director del Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, ETS i Hepatitis de Salut, Joan Colom, ha destacat que Espanya està "molt pròxima" a l’eliminació de l’hepatitis C. "És el país d’Europa que té una taxa de tractaments més gran per cada 10.000 habitants", ha dit. Segons ell, el tractament de l’hepatitis C és "fàcil" i de "curta durada" (dura entre vuit i 12 setmanes), està "molt ben tolerat" i és "molt eficaç". En els últims cinc anys, a Catalunya han sigut tractades per aquest virus més de 28.000 persones i, d’aquestes, s’ha curat el 96,4%. I, durant aquest lustre, la Generalitat ha invertit 320 milions per combatre la malaltia.
Notícies relacionadesDins del Pla de prevenció i control de l’hepatitis C, la Conselleria de Salut pretén "posar l’èmfasi", segons Vergés, en les "poblacions ocultes" per eliminar el virus: les persones que s’injecten drogues (el 48,2% d’elles presenten una infecció crònica activa), les persones internes en centres penitenciaris (el 2,7% tenen una infecció crònica activa), les persones amb el VIH (el 2,9% tenen una infecció crònica activa) i les persones procedents de països amb altes prevalences (el 7,1% són d’Europa de l’est; el 3,1%, subsaharianes i africanes; i el 5,3%, de la península d’Hindustan).
L’objectiu de l’OMS és eliminar com a problema de salut pública l’hepatitis C el 2030. Eliminar no significa erradicar, sinó disminuir "sensiblement" les infeccions, alhora que baixen la mortalitat i morbiditat. "Estem molt convençuts que Catalunya aconseguirà aquest objectiu cap a l’any 2025", ha assegurat Colom. A tot el món, l’hepatitis C afecta71 milions de persones (un 1% de la població) i causa la mort de gairebé 400.000 persones cada any.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors