CARN ENTATXONADA A ANDALUSIA
Experts creuen que va fallar el «principi de precaució» en el brot de listeriosi
Opinen que el correcte hagués sigut bloquejar tots els productes de La Mechá davant de les primeres sospites
També defensen que la normativa del control dels aliments a Espanya és adequada
producto7601
L’actual brot de listeriosi a Espanya, l’origen del qual és la carn contaminada de La Mechá elaborada per l’empresa Magrudis (a Andalusia), és “un dels més grans” dels últims anys i, de fet, a Europa “fa anys” que no es donava un de similar. Ho afirma a aquest diari l’epidemiòleg i cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, que no obstant matisa que, si bé aquest brot és “extens” (el 29 d’agost, el Ministeri de Sanitat havia confirmat ja 204 casos afectats per listeriosi a tot el país i 114 sospitosos), des del punt de vista de la “gravetat clínica” la mortalitat ha sigut “molt baixa” (de moment, hi ha tres morts pel brot andalús).
Trilla opina que les autoritats sanitàries han treballat “raonablement bé” des d’un punt de vista epidemiològic, tot i que creu que s’hauria pogut actuar “d’una manera més prudent” en altres qüestions. “El principi de precaució estableix que si existeix una sospita que hi ha una cosa que pugui suposar un problema per a la salut pública s’ha deparalitzar tot i bloquejar tots els estocs dels supermercats. Això es va fer amb la carn entatxonada, però no amb la resta de productes de la marca, com per exemple el xoriço”, explica. No va ser fins aquest dijous quan l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) va ampliar l’alerta alimentària per listeriosi a tots els productes de la marca La Mechá elaborats per Magrudis: xoriço picant, xoriço dolç i botifarró.
“Aquest és un dels brots de listeriosi més grans a Espanya, i a Europa feia anys que no es donava un de similar”
Epidemiòleg de l’Hospital Clínic
L’epidemiòleg puntualitza, això sí, que el brot ja està “en remissió”, ja que les sospites d’afectacions “van a la baixa”, tot i que adverteix que la listèria té un període d’incubació que pot arribar als dos mesos i, per això, no descarta que apareguin “nous casos”.
Segons un informe sobre listeriosi del’Institut de Salut Carles III, el 2018 hi va haver a tot Espanya un total de 432 casos de listeriosi. Andalusia, Catalunya i Madrid solen ser les comunitats autònomes més afectades, ja que la seva densitat poblacional és més gran que la de les altres. Cada any se solen donar a Espanya entre 300 i 400 casos de listeriosi i unes 25 morts relacionades amb aquesta infecció. Aquestes morts tendeixen a produir-se entre els anomenats “grups de risc”: persones d’edat avançada, immunodeprimits (per exemple, els que acaben de rebre un trasplantament) o fetus de dones embarassades.
Quan el bacteri passa a la sang
El facultatiu especialista sènior de Malalties Infeccions de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, Carles Pigrau, explica que el bacteri de la listèria, que és molt ubic (pot ser “a terra” o en els aliments), arriba a ser “greu” quan passa a la sang a través del tracte digestiu. “La listeria pot provocar quadres diarreics banals que ni s’estudien i, moltes vegades, ni es tracten. Quan es produeix una bacterièmia [és a dir, quan el bacteri passa a la sang] és quan pot ser greu en els grups de risc. Però en la gent sana la mortalitat és de pràcticament zero”, explica. Segons ell, la mortalitat d’aquest brot causat per la carn de La Mechá és “baixa” perquè la majoria dels afectats va tenir simplement una “infecció gastrointestinal” i el bacteri no va passar a la sang.
Pigrau afirma que l’actual brot andalús de listeriosi és “molt limitat” a Andalusia i per això amb prou feines s’han donat casos fora d’aquesta comunitat. A més, quan un brot d’aquest tipus salta a la premsa, es diagnostiquen “més casos”, fins i tot aquells “més banals” que passarien “inadvertits” si no hi hagués tota la informació prèvia.
“La listeria és greu quan passa a la sang. Però en la gent sana, la mortalitat és pràcticament zero”
Malalties Infeccioses de Vall d’Hebron
Aquest especialista del Vall d’Hebron explica que, de la mateixa manera que Espanya viu l’actual brot andalús de listeriosi, en altres països n’hi va haver d’altres també provocats pel consum d’aliments tals com el formatge Camembert, les llets no pasteuritzades o els productes ‘delikatessen’. Defensa també que la normativa del control dels aliments a Espanya, que segueix l’europea, és bona i per això la “probabilitat” de tenir listèria a causa dels aliments és molt baixa. “La regulació és correcta i la cosa està controlada, per això no hi sol haver brots”, afegeix.
Una altra infecció similar a la listeriosi és, per exemple, la salmonel·losi o infecció per salmonel·la, que sol ser producte de menjar carns, aus, ous o plats a base d’ous que estan crus o poc cuits. Segons l’Institut de Salut Carles III, el 2017 (últim any del qual té dades) hi va haver a Espanya un total de 9.223 casos de salmonel·losi. El 1993, va ser conegut el brot de salmonel·losi causat pels productes adquirits a la pastisseria El Postre, de la cadena Topeca, a Alcalá de Henares (Madrid). “A Espanya vèiem fa anys moltes més infeccions per salmonel·la de les que veiem ara”, conclou Pigrau.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín