Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina
Els ginecòlegs estimen que a Catalunya hi ha 18.000 dones víctimes d'ablació
Només unes desenes d'elles s'han sotmès a una reconstrucció: 30 d'elles a l'Hospital Clínic en els últims 4 anys i 105 a Dexeus Dona des del 2007
Els ginecòlegs estimen que a Catalunya viuen unes 18.000 dones, la majoria africanes, que han patit ablació de clítoris, de les quals amb prou feines unes desenes s’han sotmès a una reconstrucció, 30 d’elles a l’Hospital Clínic en els últims 4 anys i 105 a Dexeus Dona des del 2007.
A la vigília del Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina (MGF), l’Hospital Clínic, de referència en la sanitat pública catalana per a la reconstrucció del clítoris, i la Fundació Dexeus Dona, pionera en aquest tipus d’intervencions a Espanya, han fet balanç de les operacions de reconstrucció que han dut a terme.
Necessitat de visibilitzar
El cap de Servei de Ginecologia del Clínic, Francesc Carmona, ha destacat en roda de premsa la «falta d’informació» que detecten en les dones que han patit l’ablació i ha incidit en la necessitat de visibilitzar que «es pot reconstruir el clítoris amb èxit».
Carmona ha dit que, tot i que no puguin treballar als països on es practica la mutilació genital femenina, estimen que a Catalunya viuen 18.000 dones afectades per aquest problema, davant la qual cosa ha afirmat: «Estem aquí a la seva disposició».
Programa pioner el 2007
Tot i que la sanitat pública de Catalunya va crear el 2015 el circuit per detectar i tractar les dones que havien patit mutilació genital, va ser la Fundació Dexeus Dona la que, el 2007, va engegar el primer Programa de Reconstrucció Genital, impulsat pel ginecòleg Pere Barri Soldevila, el primer que va fer aquest tipus d’intervenció a Espanya.
El programa de Dexeus Dona ha atès un total de 161 dones, de les quals 105 han necessitat la reconstrucció, un 65% d’elles residents a Catalunya, que és la comunitat autònoma que concentra un major nombre d’afectades.
D’una edat mitjana de 28 anys
El perfil de les dones a qui han reconstruït el clítoris a Dexeus Dona és el d’una jove d’origen africà, amb una edat mitjana de 28 anys, que va néixer a Espanya o resideix aquí des de la seva infància o adolescència.
Per països d’origen, un 23% han nascut a Espanya, un 24% al Senegal, un 10% a Mali i un altre 10% a Gàmbia, mentre que la resta procedeixen majoritàriament d’altres països africans, com Costa d’Ivori, Guinea Bissau, Nigèria, Burkina Faso, Etiòpia, Egipte, Ghana i Kenya.
Una intervenció d’uns 45 minuts
Segons ha explicat Pere Barri, la intervenció dura uns 45 minuts i el seu objectiu és restituir anatòmicament el clítoris i altres òrgans afectats, i recuperar el seu aspecte i capacitat sensitiva, una cosa que aconsegueixen en més del 75% dels casos.
Per la seva banda, a l’Hospital Clínic han reconstruït el clítoris a 30 dones des del 2015, de les quals 13 s’han portat a cap l’últim any, fet que la ginecòloga Mariona Rius, atribueix al treball de conscienciació en centres d’atenció primària i associacions.
«Pràctica dolorosa»
«La mutilació genital femenina és una pràctica dolorosa que pot derivar en greus conseqüències per a la salut física i mental, des d’hemorràgies i complicacions en el part fins a inestabilitat emocional, que perjudica la qualitat de les relacions afectives i sexuals», segons Rius.
Tots els casos que han rebut al Clínic han sigut de pacients majors d’edat, ja que «és millor operar algú quan ja està sexualment desenvolupada» i a més, «ja no depenen de l’entorn familiar», ha afegit la ginecòloga.
En algunes ocasions, ha explicat Rius, la família de la pacient no permet que se sotmeti a la reconstrucció, per la qual cosa, de vegades, les dones no es presenten a la cirurgia quan ja estan programades, mentre que en altres casos l’hospital, quan coneix aquesta oposició, omet a la fitxa d’alta el motiu real de l’ingrés.
De 18.000 dones, només 30 en la sanitat pública
Notícies relacionadesCarmona ha lamentat que de les 18.000 dones que es calcula que viuen a Catalunya i han patit ablació, només n’hagin arribat 30 a la sanitat pública i per això ha encoratjat a donar a conèixer que l’ablació es pot revertir.
Segons la Fundació Wassu-UAB, a Espanya hi ha gairebé 70.000 dones de països on es practica la mutilació genital femenina, un 5,2% més que el 2012, de les que 18.396 són menors de 14 anys.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034