ALERTA SANITÀRIA INTERNACIONAL
Coronavirus global: L'OMS demana preparar-se per a una «possible pandèmia»
Europa segueix amb preocupació el cas d'Itàlia, on ja han mort set persones
Espanya anunciarà avui noves mesures preventives que afectaran ports i aeroports
El món s’ha de preparar «per a una possible pandèmia» davant de l’augment sobtat, a Itàlia, Corea del Sud i l’Iran, de nous casos de Covid-19, el nou coronavirus xinès que, a 24 de febrer, ja ha causat més de 2.600 morts a tot el món. «Utilitzar la paraula pandèmia encara no s’adequa als fets, però hem de preparar-nos per a una possible pandèmia», ha dit aquest dilluns el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. Avui Itàlia ha confirmat set morts a causa del covid-19 i entorn de 230 casos. A Corea del Sud (el segon país, després de la Xina, més afectat pel coronavirus) ja hi ha hagut set morts i uns 800 contagis, mentre que a l’Iran són ja 12 els morts i 47 casos confirmats. A més, l’Iran ha exportat el virus a l’Iraq, Bahrain, l’Afganistan, Oman i Kuwait.
La Comissió Europea (CE) segueix amb enorme preocupació l’evolució del coronavirus a Itàlia i reconeix que els esdeveniments de les últimes hores demostren «l’important» que és que els Estats membres extremin la coordinació i estiguin preparats per fer front a aquest nou virus per al qual encara no hi ha vacuna. No obstant, davant d’un possible tancament de fronteres, la seva posició és taxativa i prudent a un temps: qualsevol restricció de viatge s’ha de basar en una avaluació de risc, evidències científiques i ha de ser proporcionada.
«És molt important subratllar que, de moment, l’OMS no ha recomanat imposar restriccions de viatge o de comerç», ha explicat la comissària de salut, Stella Kyriakides. Juntament amb ella, en roda de premsa, ha comparegut el comissari responsable de gestió de crisi, Janez Lenarcic. «Qualsevol possible mesura, inclosos els controls fronterers, han de basar-se en una anàlisi de risc creïble i evidències científiques, ha de ser proporcional i prendre’s de forma coordinada amb altres Estats membres», ha afegit el comissari eslovè insistint en una resposta «com a Unió» i «no individual».
La Comissió Europea és conscient que el codi de fronteres de l’espai de lliure circulació de Schengen permet als governs reintroduir controls fronterers de forma temporal en cas que identifiquin riscos per a l’ordre públic i la seguretat. Hi ha diversos països, de fet, que encara mantenen aquests controls actius a les fronteres internes de la UE. És el cas de França, Dinamarca, Suècia i Noruega, per la persistent amenaça terrorista, o per les repercussions de possibles moviments migratoris secundaris en el cas d’Àustria i Alemanya.
La CE també va anunciar que destinarà un nou paquet d’ajuts de 232 milions d’euros per millorar diagnòstics, atendre persones afectades pel virus i prevenir la transmissió a nivell mundial. D’aquest import, 114 milions aniran a recolzar l’OMS.
Espanya protegirà els seus ports i aeroports
En concret Espanya segueix amb atenció l’evolució d’Itàlia, país veí. Aquest migdia el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha anunciat que les mesures preventives contra el virus s’estendran també a ports i aeroports del país. Aquestes mesures es donaran a conèixer demà a la tarda, després de la reunió del Consell Interterritorial entre Sanitat i les comunitats autònomes.
També està previst que al llarg del demà Sanitat anunciï l’ampliació de la consideració de les zones de risc, llista en la qual fins al moment només hi havia la província xinesa de Hubei, a la capital de la qual, Wuhan, es va originar l’actual brot de coronavirus. Es preveu que Itàlia, Corea del Sud i l’Iran també passin a formar part de la llista. Aquesta consideració implica que els passatgers procedents d’aquests països se’ls informa què han de fer si desenvolupen determinats símptomes i als serveis mèdics se’ls indica qui han de considerar sospitosos.
Notícies relacionadesA Catalunya, l’Istituto Statale Italiano Comprensivo (ISICB) de Barcelona ha demanat als alumnes que la setmana passada van estar en localitats del nord d’Itàlia on s’ha detectat el coronavirus que no vagin a classe com a mesura preventiva. En un comunicat publicat a la web, el director de l’ISICB (que comprèn les escoles d’infantil i primària Maria Montessori i les de secundària i liceu científic Edoardo Amaldi), Carlo Prandini, recomana les famílies que van ser al nord d’Itàlia «no enviar els seus fills a l’escola durant un període mínim d’una setmana, a l’espera de noves disposicions».
En una entrevista a RAC1, el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, ha considerat «excessiva» aquesta recomanació de l’ISICB. «Si han estat a Nàpols, Sicília o Sardenya no passa res. Tenen les mateixes possibilitats que si han anat a l’Índia», ha assegurat Guix.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín