ALERTA MUNDIAL

L'OMS desmenteix els rumors sobre el coronavirus

Assegura que el contagi només es produeix a menys d'un metre de distància i per les secrecions

corea-del-sur-hospital-coronavirus

corea-del-sur-hospital-coronavirus

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat un document en el qual desmenteix els principals rumors que estan sorgint a tot el món sobre el nou coronavirus, que ja ha afectat milers de persones a Xina, però també en altres països com Itàlia, Iran i Corea.

L’OMS ha negat el rumor que el nou coronavirus es propagui a grans distàncies a través de l’aire, i assegura que es propaga a través de les minúscules gotes que es generen quan una persona infectada tus o esternuda, o a través de petites gotes de saliva o de secrecions del nas.

«Aquestes minúscules gotes són massa pesades per propagar-se a grans distàncies», ha dit l’organisme de les Nacions Unides, per desmentir també que el virus pugui arribar fins a 8 metres de distància d’una persona que tus o esternuda, ja que s’ha afirmat que les petites gotes respiratòries arriben fins a un metre de distància.

L’OMS també ha confirmat la seguretat que suposa rebre una carta o un paquet procedent de la Xina, epicentre del brot, ja que, segons la informació preliminar, el nou coronavirus pot sobreviure en una superfície durant unes hores.

«Un objecte pot resultar contaminat pel 2019-nCoV si una persona infectada tus o esternuda a sobre mateix o el toca. Mitjançant una correcta higiene de les mans, el risc d’infectar-se amb el nou coronavirus (2019-nCoV) per contacte amb objectes, com monedes, bitllets o fins i tot targetes de crèdit, és molt baix. La millor protecció és rentar-se les mans freqüentment amb un desinfectant a base d’alcohol o amb aigua i sabó», ha dit l’organisme.

Ni mosquits ni assecadors de mà

Així mateix, l’OMS ha assegurat que el nou coronavirus no pot transmetre’s a través de picades de mosquits; que l’orina infantil o la cocaïna no poden protegir del virus; que el riu i la neu no poden matar-lo; i que els assecadors de mans no aconsegueixen matar-lo, malgrat el rumor que es pot eliminar el virus en 30 segons amb aquests aparells.

D’altra banda, l’organisme ha avisat que no s’han d’utilitzar llums ultraviolats per esterilitzar les mans o altres parts del cos, ja que la radiació ultraviolada pot causar eritemes, i que ruixar tot el cos amb alcohol o clor no serveix per matar els virus que ja han entrat a l’organisme. «Hi ha diverses mesures que es poden aplicar per protegir-se del nou coronavirus. Comenceu per netejar-vos les mans amb freqüència amb un gel hidroalcohòlic o amb aigua i sabó», ha dit.

Un altre dels rumors que l’OMS ha desmentit és que es pugui reutilitzar les màscares, ja que quan s’ha estat en contacte pròxim amb una persona infectada pel nou coronavirus o per una altra infecció respiratòria, la part frontal de la màscara utilitzada està contaminada.

Els gossos i els gats no l’encomanen

Que els animals de companyia propaguin el nou coronavirus també ha sigut negat per l’OMS, que ha informat que «no hi ha cap prova» que el nou coronavirus infecti animals de companyia com els gossos i els gats.

A més, ha recordat que les vacunes contra la pneumònia, com la pneumocòccica i la vacuna contra l’‘haemophilus influenzae’ de tipus B (Hib), no protegeixen contra el nou coronavirus; i que «no hi ha proves» que demostrin que esbandir-se regularment el nas amb una solució salina protegeixi de la infecció, com tampoc menjar all o aplicar-se oli de sèsam a la pell.

Malalties prèvies

Notícies relacionades

L’OMS ha informat també que el nou coronavirus pot infectar persones de totes les edats, si bé s’ha observat que les persones grans i les que pateixen algunes malalties (com l’asma, la diabetis o les cardiopaties) tenen més probabilitats d’emmalaltir greument quan adquireixen la infecció.

Finalment, ha avisat que els antibiòtics no són eficaços per tractar la infecció del nou coronavirus, i que de moment no es recomana «cap medicament específic» per prevenir o tractar la infecció.