¿Per què baixa la fertilitat?

La contaminació atmosfèrica incrementa el risc de no aconseguir la gestació. Dieta i estil de vida també en són factors determinants

zentauroepp52049131 soc200218211045

zentauroepp52049131 soc200218211045 / DAVID ZORRAKINO

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales

Si bé l’edat de la mare és la principal causant de la disminució de la fertilitat, per reduir-se amb els anys tant la qualitat com la qualitat dels òvuls, també se sap que la dieta, l’activitat física i l’estil de vida són factors que poden contribuir a una més gran o més petita fertilitat. Experts d’àmbit internacional en nutrició i disruptors endocrins (substàncies químiques que poden alterar el sistema hormonal de l’organisme) i la seva possible influència en la concepció es van congregar el novembre passat a Barcelona al simposi internacional sobre dieta, estil de vida i fertilitat. En una de les ponències, a càrrec del codirector del simposi, cap del Grup de Recerca en Infertilitat de Barcelona de l’IMIM i responsable de la secció de Reproducció Humana del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital del Mar, Miguel Ángel Checa, es va enfocar l’impacte negatiu de la contaminació atmosfèrica en la fertilitat. Segons va explicar, «les pacients sotmeses a nivells més alts de contaminació a la ciutat tenen pitjors taxes d’embaràs, encara que sigui per fecundació in vitro, a més d’un risc més gran d’avortament». Checa ha dirigit el treball de tesi doctoral de la doctora Mireia González, basada precisament en contaminació i fertilitat i feta gràcies al seguiment de prop de 200 dones de l’àrea de Barcelona i de Girona amb una mitjana d’edat de 37 anys que es van sotmetre a un tractament de fecundació in vitro. Sobre els resultats, la seva autora precisa que «l’increment de les partícules en suspensió, sobretot les més petites, els tres dies previs a la transferència i el dia de la seva realització, s’associa de forma directa amb un risc més gran d’avortament i de no obtenir la gestació». Davant d’això, González afirma que «no s’ha de canviar la tècnica de realització de la fecundació in vitro, sinó que han de canviar les ciutats en relació amb la contaminació derivada de la combustió dels motors».

Alimentació i hàbits

Notícies relacionades

L’experiència dels experts en reproducció confirma que el nostre estil de vida està afectant la procreació. «Fer esport de manera moderada, modificar la dieta i evitar qualsevol consum de tòxics pot incrementar o no fer-ho pot disminuir el temps per quedar-se embarassada», declara el doctor Checa. Sobre la dieta, afirma, convé assegurar-hi «llegums, verdures, fruita, peix, especialment amb omega 3 (petit, com les sardines i peix blau) i reduir el consum de carn vermella, prioritzant la de pollastre i gall dindi. I s’ha d’intentar evitar sucres refinats i brioixeria industrial», afegeix. «També l’estrès que eleva el cortisol [hormona que s’allibera com a resposta a l’estrès] té un efecte nociu per a la reproducció», apunta Checa.

Estil de vida i qualitat de semen

També alimentació, esport, nivell d’estrès i contaminació tenen el seu impacte en la qualitat del semen, que en els últims anys ha mostrat un clar descens, en quantitat i qualitat dels espermatozoides. Els paràmetres de qualitat seminal establerts per l’Organització Mundial de la Salut han anat progressivament rebaixant els nivells d’exigència per adequar-se al comú denominador que mostra clar retrocés quant a producció, mobilitat i rapidesa dels espermatozoides. «Treballar amb l’ordinador sobre els genitals o portar el telèfon mòbil a la butxaca, així com l’exposició a altes temperatures, pot empitjorar la qualitat seminal», segons indica el doctor Checa, que és també professor associat de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinador del Màster Internacional de Medicina Reproductiva.