INVESTIGACIÓ CONTRA RELLOTGE
Catalunya inicia un assaig clínic per reduir el contagi del coronavirus
Des d'avui, reclutarà 195 pacients positius i oferirà tractament als seus 3.000 contactes
«Si funciona, tindrem el primer fàrmac que crearà una contenció al virus», segons Oriol Mitjà
Catalunya inicia, des d’aquest dilluns, un assaig clínic amb medicaments ja existents per tractar la sida i la malària destinat a tallar les cadenes de transmissió del coronavirus, que ja ha causat 1.394 contagis (dels quals 74 són greus i entre els quals hi ha 81 professionals sanitaris) i 18 morts en aquesta comunitat, segons les últimes dades fetes públiques per la Conselleria de Salut aquest dilluns.
L’objectiu d’aquest nou estudi no és la cura, sinó parar el contagi, ja que es tracta d’un virus molt transmissible: cada persona infectada n’encomana, al seu torn, una mitjana tres (això és, entre el 5% i el 15% dels seus contactes). «L’objectiu del nostre estudi és parar aquestes cadenes de transmissió. Una persona amb coronavirus és infecciosa durant 14 dies: intentem disminuir aquest temps», ha explicat aquest dilluns l’investigador de l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (Badalona) Oriol Mitjà a través d’una roda de premsa telemàtica.
L’assaig, que compta amb el suport de la Conselleria de Salut i la Fundació Lluita contra la Sida, reclutarà 195 persones que hagin donat positiu per Covid-19, la malaltia que causa el coronavirus. Els experts estimen que cada cas positiu té una mitjana de 15 contactes, per la qual cosa s’oferirà el tractament a unes 3.000 persones de les dues regions més afectades: la Conca d’Òdena (a la Catalunya Central, on es troba la ciutat d’Igualada, molt abatuda per la pandèmia del coronavirus) i Metropolitana Nord, a Barcelona, on hi ha municipis com ara Santa Coloma de Gramenet i Badalona, on s’ubiquen poblacions molt grans.
A les persones infectades se’ls administrarà un antiretroviral (el Darunavir) que disminueix la càrrega viral i que s’utilitza habitualment en els casos del VIH. Als seus contactes se’ls administrarà, durant 14 dies, un tractament profilàctic (la hidroxicloroquina, que s’utilitza contra la malària i inhibeix la via d’entrada del virus). La medicació persegueix, d’una banda, que els pacients no arribin a tenir símptomes i, de l’altra, que deixin de ser infecciosos en la fase presimptomàtica, això és, quan la persona encara no presenta cap símptoma.
«El sistema de salut públic de Catalunya, completament, es prepara per fer front a un augment de casos»
Consellera de Salut
Si l’assaig clínic funciona, se’n farà un «ús compassiu»: això és, s’administrarà als pacients tot i que el tractament encara no hagi sigut aprovat per les autoritats sanitàries. «Esperem resultats ràpids, en uns 21 dies. «Tindrem la primera eina farmacològica que crearà una cadena de contenció al virus», ha afirmat Mitjà, que ha afegit que es preveu que aquest assaig rebi pròximament recolzament clínic privat de la Fundació Bill i Melinda Gates. Ha rebut ja el suport privat de laboratoris. «L’estratègia de prevenció serà clau en el control d’aquesta epidèmia», ha insistit l’investigador.
«El sistema de salut pública sencer de Catalunya, al complet, es prepara per fer front a un augment de casos», ha assenyalat sense embuts la consellera de Salut, Alba Vergés. «La prevenció continua sent l’eina més eficaç: quedeu-vos a casa, renteu-vos bé les mans. Això redueix el contagi. I, en el vessant científic, aquest assaig clínic també busca la reducció de la infectivitat, la càrrega viral dels pacients. Els contagis», ha asseverat. Vergés ha parlat aquest mateix matí amb el Ministre de Sanitat, Salvador Illa, per tenir-lo al corrent d’aquest assaig clínic, que va ser anunciat per la consellera dissabte.
Mesura «complementària» al confinament
Per la seva banda, el director de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries (Aquas) de la Conselleria de Salut, César Velasco, ha assenyalat que l’«objectiu» d’aquest assaig clínic és «aturar la propagació» com a «mesura complementària» a l’actual confinament impost per l’estat d’alarma que viu tot Espanya. Si bé Velasco ha confessat que hi té «moltes esperances», ha precisat que, de moment, és un «estudi clínic». «Encara cal esperar per enviar el missatge que ajuda a aturar la pandèmia», ha dit.
‘Coronavirus avui’
Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions
La investigació, ha recordat, és una «eina fonamental» per controlar les pandèmies, tal com defensa l’Organització Mundial de la Salut (OMS). «Busquem una metodologia que tingui un impacte global», ha insistit Velasco. Al seu costat, el director general de Recerca i Innovació en Salut, Robert Fabregat, ha destacat que aquest assaig clínic és un «exemple de col·laboració publicoprivada».
La investigació és, segons l’OMS, una «eina fonamental» per controlar pandèmies com l’actual
Preguntada per les imatges d’aglomeracions en el transport públic de Barcelona d’aquest matí, la consellera Vergés ha reconegut estar «preocupada», però no ha explicat quines mesures alternatives preveu prendre el Govern catalàper ajudar aquella gent que continua anant a treballar cada dia. «Estem fent una crida perquè la gent es quedi a casa. Volem tallar la transmissibilitat del virus. Demanem distanciament social. El que hem de protegir ara és el sistema de salut de Catalunya per tenir la capacitat d’atendre l’augment de casos greus que hi haurà», ha assenyalat.
Vergés també ha tornat a insistir que Salut està en contacte, des de fa dies, amb hospitals privats perquè es posin a disposició de la població durant aquesta crisi sanitària.
Hospital de Can Ruti Catalunya Coronavirus a Espanya Coronavirus a Catalunya Coronavirus Alba Vergés Oriol Mitjà
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"