PANDÈMIA GLOBAL

Coronavirus: Catalunya llança una 'app' per informar de símptomes des de casa

Professionals sanitaris respondran a la població a través de 'StopCovid19Cat', disponible aquesta tarda

Salut no descarta fer ús de l'oferta hotelera i l'Hotel Alimara ofereix 156 habitacions a la Vall d'Hebron

coronavirus-pruebas-temperatura

coronavirus-pruebas-temperatura

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Conselleria de Salut acaba de llançar l’‘app’ mòbil ‘StopCovid19Cat’, que estarà disponible al llarg d’aquesta tarda, perquè la ciutadania de Catalunya pugui informar, des de casa, de la seva simptomatologia (febre, tos, dificultats respiratòries). «El sistema sanitari, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i Protecció Civil tindran aquesta informació, la qual ens permetrà fer seguiment dels pacients i veure com es comporta aquesta pandèmia», ha explicat aquest dimecres la consellera de Salut, Alba Vergés. L’actual pandèmia de coronavirus ja ha deixat 1.866 infectats i 41 morts a Catalunya.

Aquesta nova aplicació mòbil (que es pot descarregar per a Apple i per a Android) serà una «nova via d’atenció» de la ciutadania a l’oferir informació sobre el seu «nivell de gravetat». Els catalans podran controlar el seu estat de salut sense sortir de casa, respectant el confinament i sense tensar els serveis sanitaris. «A més, obtindrem un perfil de pacient en relació amb la simptomatologia», ha explicat la directora de l’àrea ciutadana del Servei Català de la Salut (CatSalut), Rosa Romà. Diferents professionals sanitaris, que també han participat en el desenvolupament de l’‘app’, respondran les preguntes dels pacients.

En relació amb la falta de material de protecció dels professionals sanitaris, el director del CatSalut, Adrià Comella, ha assegurat que les noves comandes estan arribant «diàriament» i que aquests es fan en funció de la «corba epidemiològica». «Cada dia distribuïm material de fàbrica. Avui comencem un aprovisionament més gran. A partir d’avui o demà hi haurà més estoc en els centres», ha explicat. Ell mateix ha insistit que el confinament és «absolutament imprescindible», ha demanat «paciència» a la població i també ha cridat a utilitzar el Canal Salut del departament per obtenir informació «segura» sobre aquesta pandèmia i així evitar les ‘fake news’.

A més, Comella no ha descartat que, si la situació així ho requereix, s’arribi a fer ús de l’oferta hotelera de Catalunya per reforçar la capacitat del sistema. Precisament, aquest mateix dimecres, l’Hotel Alimara  ha posat les seves instal·lacions al servei de l’Hospital de la Vall d’Hebron, que és a 500 metres. A través d’un comunicat, l’hotel ha ofert 156 habitacions exteriors. Fonts de l’Hospital de la Vall d’Hebron confirmen que el centre no descarta arribar a utilitzar-les per a pacients amb Covid-19 que hagin sigut donats d’alta i que, per les raons que sigui, no poden mantenir un confinament segur a casa seva. No hi ha res decidit fins ara.

Vergés acusa l’Estat de «recentralitzar» el material

Notícies relacionades

Segons la consellera Vergés, l’Estat està «parant» comandes de material a Catalunya i «recentralitzant-les» a Madrid, si bé aquest diari no ha pogut confirmar això últim. La Guàrdia Civil ha requisat material en ciutats com Gran Canària, Santiago de Compostel·la, Saragossa o Madrid. El reial decret d’alarma aprovat pel Govern de Pedro Sánchez estableix que tot el material passa a estar al servei de les autoritats sanitàries espanyoles. El Ministeri de Sanitat el reparteix especialment en aquelles zones més castigades per la pandèmia: la Comunitat de Madrid, amb més de 5.600 infectats i 390 morts, és la que més.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha assegurat que «a cap zona se li està traient material», sinó que està aconseguint un «catàleg tot el disponible» per fer una «redistribució justa» del material, ja que algunes comunitats estan «més necessitades» que d’altres. Simón ha afirmat que, si es «mobilitza» un tipus material d’una zona, l’Estat el «compensa» amb un altre tipus.