LA ZONA ZERO DE CATALUNYA

Coronavirus: L'origen del brot d'Igualada va ser un dinar amb 80 persones

Molts dels comensals eren professionals de l'hospital i es van produir «diversos vectors» de contagi

L'Hospital de Bellvitge traslladarà part del seu personal a aquest municipi per «rescatar» el centre

zentauroepp52864234 hospital igualada200320175824

zentauroepp52864234 hospital igualada200320175824 / Marc vila

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’origen del brot de coronavirus a l’Hospital d’Igualada i la conca d’Òdena, la zona de Catalunya més afectada per la pandèmia, és en un dinar de 80 persones que es va celebrar el 28 de febrer. Molts dels comensals eren professionals sanitaris de l’hospital. Per tant, a partir d’aquell moment es van produir dues branques de contagi: una dins del centre i una altra fora, d’expansió comunitària. L’Hospital de Bellvitge (l’Hospitalet de Llobregat) traslladarà part dels seus professionals a Igualada per «rescatar» l’hospital, la zona zero del coronavirus a Caralunya.

Així ho ha explicat aquest divendres el secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, després que la Conselleria de Salut obrís una investigació arran del focus a la conca d’Òdena per determinar l’origen del brot. «Conèixer això ens permet desenvolupar les estratègies adequades», ha assenyalat Guix, i la consellera Alba Vergés ha dit que, després d’aquesta investigació, en què han participat quatre epidemiòlegs i cinc administratius, Salut està per fi en condicions d’explicar per què a Igualada i a la conca d’Òdena l’epidèmia s’ha comportat «de manera especialment crua».

Guix ha explicat que el 9 de març es va declarar un contagi en un «clúster familiar» de cinc membres. Una d’aquestes persones va ser «etiquetada com a afectada per coronavirus». Es desconeix com es va encomanar, però una investigació retrospectiva va portar els experts al 28 de febrer, al dinar de 80 persones entre qui hi havia professionals sanitaris de l’Hospital d’Igualada. Allà es trobava el membre d’aquesta família amb Covid-19 (tot i que llavors ignorava estar infectat), que va encomanar part dels comensals. Per tant, a Igualada s’han donat «molts vectors de transmissió», en paraules de Vergés, que «han complicat moltíssim la gestió de l’hospital aquests dies».

Tot i així, a última hora de la tarda, Salut s’ha vist obligada a matisar aquestes afirmacions després d’una carta publicada en diversos metges de comunicació per la ‘pacient zero’ d’Igualada, la primera infermera de l’hospital a contagiar-se, qui assegura no haver estat en aquest dinar. «Avui, 20 de març, en una roda de premsa de Joan Guix ha afirmat que el brot d’Igualada havia tingut origen en un dinar el 28 de febrer passat [...] S’ha especulat amb amb el fet que jo vaig assistir a aquell dinar, però aquesta afirmació és falsa», recull la missiva.

Salut ha dit, llavors, que la detecció d’aquesta pacient li va permetre remuntar-se al dinar del 28 de febrer, on es van descobrir «diversos contagis», no necessàriament a causa d’aquesta infermera.

Un virus «absolutament nou»

«Per avaluar l’impacte d’una epidèmia com aquesta s’han de considerar tres factors: la població susceptible, la infectada i la resistent», ha assenyalat Guix, que ha remarcat que, al ser aquest virus «absolutament nou», «la gent susceptible [de contagi] no ha pogut desenvolupar cap mecanisme de resistència». «Per això la població infectada pot ser molt alta», ha afegit.

Notícies relacionades

També la consellera Vergés ha tornat a insistir que, en els pròxims dies, Catalunya veurà «com creixen els casos positius» i com l’Hospital d’Igualada continuarà «patint». De nou, ha instat tota la població a quedar-se a casa i a mantenir una bona higiene de mans.

Salut ha anunciat, a més, que l’Hospital de Bellvitge ajudarà el d’Igualada en aquesta crisi sanitària. «Coneguda aquesta situació, hem treballat amb l’Hospital de Bellvitge perquè ens ajudi a rescatar d’alguna manera l’Hospital d’Igualada», ha dit la subdirectora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Marta Chandre. A l’espera que els professionals d’Igualada que estan de baixa per haver donat positiu es reincorporin, Bellvitge traslladarà part del seu personal a aquest centre de la conca d’Òdena perquè ajudi. Salut no ha especificat quants professionals de Bellvitge s’incorporaran a Igualada. Aquests reforços arribaran a partir d’aquest divendres.