L'AVENÇ DE LA PANDÈMIA
Les ucis suportaran encara més pressió de malalts crítics per coronavirus fins a Setmana Santa
Fernando Simón espera que el pic màxim de contagis notificats es produeixi la setmana que ve
Gairebé 3.500 sanitaris s'han encomanat, el 12% del total de més 28.000 casos registrats
zentauroepp52867287 grafcat3318 l hospitalet de llobregat barcelona espa a 200322144320 /
Pedro Sánchez va advertir dissabte passat que l’onada més nociva arribarà aquests dies i el portaveu del seu comitè tècnic, Fernando Simón, ha apuntat l’endemà quina podria ser la seva cronologia. El pic màxim de contagis es podria assolir aquesta setmana, moment a partir del qual la corba s’aplanaria i començaria a baixar. Encara així les ucis viurien el seu moment més crític en la primera o la segona setmana d’abril, coincidint amb la Setmana Santa.
«Serà quan es vagin sumant els que no hagin deixat les ucis amb els que vagin arribant», tenint en compte que l’estada mínima d’un pacient de coronavirus en aquests llits destinats a crítics és d’entre 11 i 18 dies, ha assenyalat.
Un dels factors que compromet l’assistència sanitària és el personal encomanat. El 12% dels més de 28.000 malalts de Covid-19 a Espanya són treballadors sanitaris. Un total de 3.475 persones que han quedat fora de joc, alguns en estat greu, i que han provocat que molts dels seus companys hagin d’estar també en aïllament.
El número de malalts ingressats a les ucis, no van experimentar ahir un gran creixement. El total d’ingressats en aquests llocs és de 1.785, 173 més que el dia anterior.
834 crítics a Madrid
Només la Comunitat de Madrid té aquestes instal·lacions al límit, amb 834 d’ingressats en ucis. Simón no creu que els hospitals vagin a col·lapsar ni si tan sols en aquestes dues setmanes crítiques. La tensió es concentrarà especialment en algunes zones, ha assegurat, cosa que es pot compensar traslladant malalts, mitjans o personal d’un territori a l’altre. L’Exèrcit s’encarregarà d’aquests trasllats.
El portaveu del comitè tècnic va llançar aquesta predicció amb totes les excepcions, amb un «potser» i un «amb sort» de per mig, en resposta als científics que han advertit que la xarxa hospitalària es col·lapsarà aquesta mateixa setmana si no s’adopta el confinament total, paralitzant tota l’activitat laboral que no sigui imprescindible.
Espanya no és Hubei
Els científics que assessoren al Govern afirmen que les mesures de confinament total preses a la província xinesa de Hubei no són aplicables a Espanya. «Hubei, amb 60 milions d’habitants, només és el 4% de la població xinesa, que li va prestar l’ajuda necessària, però Espanya no pot comptar amb el suport d’Europa perquè es troba en una situació similar a l’espanyola», va advertir Simón, que va reaparèixer un dia després d’haver-se quedat a casa per sospita de Covid-19.
Rècord de 400 morts
Mentre arriba el pic de l’onada, aquesta continua prenent altura cada dia que passa cada dia que passa, especialment en el número de morts. Aquest diumenge s’han registrat 394 morts més que han elevat la xifra total a 1.720, segons el balanç facilitat al migdia per Sanitat. Amb les dades actualitzades de les comunitats la xifra ha arribat a 1.824 a prop de la mitjanit.
En els últims dies el número de morts no para d’accelerar-se, amb una corba de creixement que comença a ser clarament més inclinada que la d’Itàlia, que va ja per les 5.476 víctimes mortals.
El nombre de casos nous va baixar en canvi, respecte a dissabte, jornada en què van pujar gairebé 5.000 el dia anterior. L’augment de diumenge va ser de 3.646, cosa que va situar la xifra total a 28.572, elevada fins a 29.992 unes hores després fins i tot amb dades de les autonomies.
Notícies relacionadesEl nombre de pacients que ha rebut l’alta és de 2.575.
Catalunya registra 245 de morts i 5.925 malalts detectats. Madrid, la comunitat més afectada, ja supera les mil morts i s’acosta als deu mil encomanats.