SEGONS EL MINISTERI DE SANITAT
Coronavirus: Part d'Espanya arriba al pic de contagis
En tot el país ja hi ha 72.249 casos positius (8.189 més) i 5.690 morts (832 més)
El Govern calcula que la saturació a les ucis pot arribar a finals de la setmana que ve
zentauroepp52910175 coronavirus madrid200324181437 /
Espanya s’acosta al pic de contagis per coronavirus, segons el Ministeri de Sanitat, amb una intensa preocupació per la capacitat de resistència del sistema sanitari davant de la gran allau d’hospitalitzats, que s’espera per a finals de la setmana que ve. Diverses autonomies semblen haver assolit ja el punt àlgid de la corba, ha dit aquest dissabte el director del centre de coordinació d’alertes i emergències sanitàries, Fernando Simón. No obstant, com que el ritme de transmissions continua sent superior al d’altes mèdiques, el Govern tem que les ucis dels territoris més afectats es col·lapsin en els pròxims dies.
La inquietud és cada dia més evident i avui les autoritats sanitàries ho han posat de manifest després de conèixer-se les últimes xifres. El nombre de contagis total del país ha arribat als 72.249 positius i a un nou rècord en defuncions, 5.690, cosa que implica 832 casos més que divendres. La bona notícia és que els contagis, malgrat que han continuat pujant (n’hi ha 8.189 més), augmenten a un ritme més lent (12,73% més, davant el 14% del dia anterior).
Segons les autoritats sanitàries, aquestes dades, tot i que preliminars, indiquen que la pandèmia es comença a estabilitzar perquè part important del territori ja ha arribat al pic de contagis. «La malaltia s’està estabilitzant. Podríem pensar que algunes zones del país podrien estar superant aquest pic, tot i que en àmbit nacional no podem saber-ho», ha plantejat Simón en la seva roda de premsa diària.
Per prudència, ha preferit no confirmar a quins territoris es referia concretament, tot i que ha confirmat, al llarg de tota la seva exposició, que «algunes zones del país ja poden estar, fins i tot, superant-lo». En tot cas, Madrid continua encapçalant la llista d’afectats per la pandèmia, amb 21.520 casos i 2.757 morts; seguida de Catalunya amb 14.263 casos i 1.070 de morts (són xifres d’aquest divendres).
Esforç extra
Amb aquestes xifres, la preocupació del Govern se centra ara en el possible col·lapse del sistema sanitari en les autonomies més fuetejades pel coronavirus, especialment a les unitats de cures intensives. «Arribarem a la saturació de les ucis com a molt tard a finals de la setmana que ve o principis de la següent», ha explicat Simón. Segons el seu parer, les mesures implementades per evitar els contagis «són suficients per controlar la transmissió».
Tot i que la pujada de contagis és més lenta, els casos acumulats als hospitals no descendeix fins als següents set
10 dies
No obstant, ha recordat que, tot i que el contagi s’alenteixi, el nombre de casos acumulats als hospitals no descendeix fins als següents set o 10 dies, cosa que generarà un pic d’estrès difícil de manejar. «Hem de fer un esforç extra per baixar més de pressa, perquè l’efecte d’acumulament sigui el menor possible», ha apel·lat. «Hem d’aconseguir, perquè no hi hagi col·lapse a les ucis, que hi hagi una davallada mes ràpida per no arribar al punt crític de capacitat».
Els pacients ingressats a les ucis són 4.575. Ahir divendres els contagis havien pujat un 14,01%; dijous, un 18,02%; dimecres, un 20,01%. És a dir, en tres dies, el ritme de pujada s’ha rebaixat en vuit punts. L’ascens és més lent: aquest era un dels principals objectius del confinament. Les persones curades ja són 12.285.
Crematoris col·lapsats
Notícies relacionadesMentrestant, la situació es complica. La saturació que pateixen els crematoris a Madrid ha obligat les funeràries privades a traslladar els morts a altres comunitats autònomes perquè puguin ser incinerats.
A Madrid, epicentre de la pandèmia a Espanya, s’han creat dos dipòsits de cadàvers provisionals: el Palacio de Hielo, al qual l’UME ha traslladat 83 de morts, habilitat des de la setmana passada i un altre de nou, que entrarà en funcionament en els pròxims dies, en l’únic edifici construït dels dotze previstos a la Ciutat de la Justícia. Es coneix com ‘el dònut’ per la seva forma. Es tracta d’un projecte fallit que va posar en marxa el 2005 la llavors presidenta regional Esperanza Aguirre.
- Govern i Generalitat celebren el "renaixement" d’Ebro a Barcelona
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Milers de persones exigeixen a Barcelona un "lloguer just"
- Estopa: "Patim una mica la síndrome de l’impostor, però, és clar, és un honor"
- La pressió d’Israel i la tornada de Trump empenyen l’Iran cap a la bomba nuclear