PANDÈMIA GLOBAL

Coronavirus: Espanya encadena el seu quart dia de fre de nous contagis

El dia 25, les infeccions van créixer un 20% i les morts, un 27%; aquest diumenge pugen un 9% i un 15%

Els indicadors d'evolució són bons, però encara hi ha un risc real que es col·lapsin les ucis

datos-ultimos / periodico

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Espanya registra, a 29 de març, un total de 78.797 persones amb Covid-19 (6.549 més que ahir), 6.528 morts (838 més que ahir) i 14.709 persones que s’han recuperat de la malaltia (2.424 més que ahir, un 18% dels encomanats). Són xifres fetes públiques pel Ministeri de Sanitat aquest diumenge al matí.

Aquest ja és el quart dia en què es produeix una baixada dels nous contagis. És a dir, cada dia es registren més casos de persones infectades, però des de fa quatre dies aquesta pujada és menys pronunciada. El 25 de març, els nous contagis havien crescut un 20,01%, mentre que aquest diumenge ho han fet un 9,06%. En menys d’una setmana, aquest ascens s’ha reduït a la meitat. 

Aquest era un dels objectius principals del confinament: frenar el pronunciament de la corba per evitar que es col·lapsi el sistema sanitari, tenint en compte que un 10% de tots els encomanats necessitaran estar en una uci entre 7 i 10 dies. Amb el nombre de defuncions passa una cosa similar als encomanats. Si el dia 25 de març havien pujat un 27,37%, ahir ho van fer un 14,73%.

El director del centre de coordinació d’alertes i emergències sanitàries, Fernando Simón, ha assenyalat aquest migdia en roda de premsa que «fa dies que els contagis baixen» i que aquest 18% de pacients donats d’alta és una «xifra important». «D’un total de 44.000 d’hospitalitzats, 4.907 pacients són en ucis. El nostre objectiu principal és que les ucis no se saturin», ha recalcat de nou.

Aquests 4.907 pacients en ucis representen un 7,27% més que ahir, però també en aquest sentit l’augment és més reduït: el 25 de març aquesta pujada havia sigut del 20%. Aquesta xifra, no obstant, s’ha de prendre amb molta cautela: és cert que la pujada és menys intensa, però els dies d’estada a les ucis no descendeixen ni ho faran (són aquests 7 o 10 dies de mitjana). Per això és imprescindible «baixar ràpid el nombre de contagiats». 

Andalusia, la comunitat més poblada, està en millor situació que d’altres, en part per la dispersió dels seus habitants. 

Madrid (amb 22.677 casos positius i 3.082 morts) i Catalunya (amb 15.026 casos positius i 1.226 morts) són, amb diferència, les dues comunitats més colpejades per aquesta pandèmia. Una cosa que contrasta amb la situació que viu Andalusia, la regió més poblada d’Espanya que, no obstant, el coronavirus no està fuetejant de manera tan intensa (té 4.682 contagis i 207 morts). «Andalusia està en una situació d’evolució més avançada d’Espanya, la seva evolució és molt correcta. És la comunitat amb més població d’Espanya, però amb molta dispersió», ha respost Simón com a possible explicació.

Sis comunitats, «al límit»

A nivell global de tot Espanya, i sempre amb molta prudència, l’evolució del virus sembla bona. «És molt probable que estigui evolucionant favorablement. Tot i així, malgrat que el 18% dels casos ja han sigut donats d’alta, el nombre de pacients en ucis continua sent molt alt. Hi ha sis comunitats que estan al límit de la seva capacitat i tres que s’hi acosten», ha dit aquest epidemiòleg, que no ha volgut detallar de quines regions es tracta perquè «han de ser elles mateixes qui ho facin».

Simón ha valorat que la mobilitat a Espanya s’hagi reduït «dràsticament» (un 85% el transport públic i entre el 65% i el 75% el privat), una cosa que és «bona», però encara «tardaran uns dies a baixar els llits d’ucis». «Encara estem en risc que se saturin», ha advertit. 

Malgrat que el 18% dels pacients han sigut donats d’alta, el nombre dels que són en ucis continua sent molt elevat

Els indicadors de com evoluciona l’epidèmia a Espanya van tots «en bona direcció», segons Simón. Un altre dels grans objectius és reduir la transmissió, això és, aconseguir que cada cas positiu encomani el virus a una o menys persones.

Preguntat per les ministres d’Igualtat i Política Territorial i Funció Pública, Irene Montero i Carolina Diarias respectivament, que ahir van tornar a donar positiu per coronavirus malgrat que ja havien passat 15 dies des que van ser posades en quarantena, Simón ha assenyalat que «hi pot haver casos en què el virus es manifesti a les dues setmanes», però que, no obstant, no per això es modificaran els protocols de prevenció, ja que es tractaria de casos puntuals. 

Notícies relacionades

Quant al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de València, els interns del qual ahir van denunciar amuntegaments i males condicions higièniques, el director adjunt operatiu de la Policia Nacional, José Ángel González, ha negat els fets i ha asseguradt que, de les 90 places en aquest centre, només n’hi ha 33 d’ocupades. Ha reconegut, això sí, que s’ha espatllat la rentadora i per això els interns no han pogut rentar la roba. L’estan arreglant. «No estan amuntegats, ni cap d’ells té Covid-19», ha insistit.

El Cap d’Estat Major de la Defensa (Cemad), Miguel Ángel Villarroya, ha assenyalat que l’Exèrcit ha desinfectat 153 residències de persones majors, així com altres zones crítiques, com ferrocarrils o hospitals.