CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL
Coronavirus: L'OMS demana a Espanya redoblar esforços en tests diagnòstics
L'organisme adverteix també Itàlia que amb el confinament no n'hi ha prou per frenar la pandèmia
La universitat Imperial College assegura que hi ha uns set milions d'espanyols amb Covid-19
zentauroepp52982974 barricada200331164942 /
Amb el confinament no n’hi ha prou per si sol: és necessari continuar fent tests diagnòstics. És el missatge que va enviar ahir l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a Espanya i Itàlia, els països d’Europa més colpejats per la pandèmia de coronavirus, ja que tots dos han superat ja la Xina en morts i contagis. La universitat britànica Imperial College estima que a Espanya hi ha set milions de contagiats i que l’aïllament ha evitat 16.000 morts.
«¿Espera l’OMS que Itàlia i Espanya estiguin gairebé allà? Sí, ho esperem. Tothom parla de la corba i l’estabilització, però la pregunta és com aconseguir anar cap avall i per a això no n’hi ha prou amb tancar la població, sinó que també cal redoblar els esforços de salut pública i en això és en el que s’han de centrar els països», ha recalcat el director d’Emergències de l’OMS, Mike Ryan.
«Els tests diagnòstics [els anomenats PCR, el resultat dels quals, molt segur, tarda unes hores] són útils per conèixer l’estat positiu o negatiu de les persones amb simptomatologia. En el personal sanitari no s’han deixat de fer i prevenen contagis. Però el mercat no pot donar l’abast a tota la demanda», assenyala el cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar (Barcelona), Juan Pablo Horcajada. «Per això s’han intentat comprar els anomenats tests ràpids, que també són difícils d’implementar perquè la seva disponibilitat és limitada per a tots els països. Es fabriquen majoritàriament a la Xina», afegeix. Corea del Sud va utilitzar els PCR molt al principi, quan l’epidèmia estava en els seus inicis i hi havia pocs països afectats. La competència no era com ara. Les coses han canviat molt des d’aleshores.
I n’existeix un altre però: la «limitada fiabilitat» dels tests ràpids, en paraules del cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante. «L’efectivitat dels tests ràpids és limitada. Hauria de ser d’un 70% o 80%, i és del 50%». Per a Almirante el que veritablement donarà a conèixer l’abast de la pandèmia són els ‘kits’ serològics: anàlisis de sang que mostren qui ha desenvolupat anticossos contra el coronavirus o, en altres paraules, qui ha passat la malaltia. «Crec que els tindrem en els pròxims dies, són més senzills de produir i es poden fer a gran escala», relata.
Experts assenyalen la «limitada fiabilitat» de les proves ràpides: funcionen només en un 50% dels casos
L’OMS recomana no abaixar la guàrdia en la realització de proves diagnòstiques i demana continuar fent-les fins que només un 10% de la població doni positiu. Actualment (i passa en altres països), Espanya desconeix el nombre exacte de persones contagiades: moltes estan a casa amb símptomes lleus, moltes d’altres són asimptomàtiques. No han sigut diagnosticades i no apareixen en les dades oficials.
¿Un 15% de la població infectada?
Les xifres del Ministeri de Sanitat (94.417 infectats i 8.189 morts, ahir) són les més objectives ara per ara, tot i que la magnitud del virus és, amb certesa, molt més elevada. S’ignora fins a quin punt. La universitat Imperial College va publicar dilluns un estudi que estima que a Espanya hi ha uns set milions de ciutadans infectats (el 15% de la població). El document treballa amb una forquilla d’entre gairebé un milió i mig i 19 milions d’afectats. El seu càlcul, si es complís, situaria Espanya com el país més afectat a Europa.
«Són estimacions, però no em semblaria extraordinari. Alerta, serien xifres boníssimes perquè voldrien dir que tenim ingressada molt poca gent. Per al futur seria molt bo, perquè significaria que hi hauria molta gent protegida durant un temps, una cosa que ens ajudaria a tenir menys risc als qui no hem sigut contagiats», afegeix Almirante.
«Encara estem en fase d’increment, però hi han indicis que poden estar funcionant les mesures. La corba podria haver sigut pitjor»
Infectòleg de l’Hospital del Mar
L’estudi d’Imperial College també calcula que les vides salvades a Espanya gràcies al confinament són unes 16.000 des de l’inici del brot. I puntualitza que s’evitaran moltes més morts si es mantenen les intervencions fins que la transmissió descendeixi a nivells baixos.
Els epidemiòlegs veuen probable que s’allargui el confinament, previst fins a l’11 d’abril. «Dependrà de les xifres, segons les quals sembla que estem arribant al pic màxim. Encara estem en una fase d’increment, però hi han indicis que poden estar funcionant les mesures instaurades. La corba podria haver sigut pitjor», opina Horcajada. «Gairebé segur que l’11 d’abril es reavaluarà la situació. Tothom estarà esperant una modificació de l’estat d’alarma, però crec que no es podrà aixecar de sectors com l’educatiu o cultura i espectacles –cines, teatres, estadis–. De moment, anem bé, tenim tres dies d’estabilització a grans nivells», diu, per la seva banda, Almirante.
Sortir al carrer un de cada tres mesos
L’estudi d’Imperial College també explica que, mentre hi hagi una sola persona al món amb el virus, els brots continuaran desencadenant-se sense control i augura mesures d’aïllament social prolongades en el temps. La universitat britànica conclou que l’allunyament i el tancament d’escoles s’haurien de produir aproximadament dos terços del temps, és a dir, que de cada tres mesos, tan sols un podríem sortir al carrer.
«S’ha de començar a planificar el desmantellament del confinament. Espanyols i italians seran els primers a sortir al carrer»
Portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública
«Això és el més difícil de dir perquè encara no sabem quina és la immunitat del virus [la resistència que el cos ofereix davant d’un segon contagi]. Fa falta més temps per veure què passa amb les mesures preses», defensa Ildefonso Hernández, portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública i Administració Sanitària (Sespas). «És delicat en aquest moment avançar quan es podran reduir les mesures. Però s’ha de començar a planificar el desmantellament del confinament. Jo crec que espanyols i italians, que són els més infectats, podran sortir abans de les seves cases que altres països», explica Hernández, que apunta que, de moment, la «immunitat» del virus funciona, tot i que es desconeix la durada.
«De moment no hem tingut reinfeccions, tot i que no ha passat gaire temps. Hem d’esperar les dades de Wuhan [a la Xina, on es va originar el brot] i veure quantes persones tenen serologia positiva», diu. «A Wuhan han tornat a la contenció: deixen que la gent surti però, davant de qualsevol cas nou, s’aïlla el pacient i els seus contactes», afegeix. Hernández creu que hi ha motius per a l’esperança a Espanya perquè «es veu la llum» en alguns llocs i perquè està baixant l’índex de reproducció de la malaltia: el nombre de contagis que una persona produeix.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"