LES SEVES DADES «SÓN JUSTETES»
Els experts veuen difícil que Barcelona i Madrid entrin a la fase 1 dilluns
«Hem d'aguantar una setmana més i veure si la incidència baixa», sosté Trilla, cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic
Creu que no s'ompliran aforaments fins la tardor i veu incongruent que el ministre no descarti els festivals d'estiu
zentauroepp32398547 barcelona 2016 01 13 sociedad antoni trilla cap epide200327085647
Diversos experts que aquest dimecres han participat en el Simposi Virtual de Recerca en Coronavirus organitzat per la Societat Catalana de Biologia (SCB) han coincidit a considerar que difícilment Barcelona i Madrid passaran a la fase 1 del pla de desescalada plantejat pel Govern i previst per a l’11 de maig.
En aquest sentit s’ha expressat durant la seva intervenció en el simposi el cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, que ha indicat que, tot i que cada vegada hi ha menys ingressos per Covid-19 i Espanya està en una fase de control del virus, Madrid i Barcelona «encara no estan en una bona situació per passar de fase en el desconfinament».
Trilla s’ha manifestat en el mateix sentit aquest matí, durant una entrevista a Catalunya Ràdio. El cap d’epidemiologia del Clínic ha dit que aposta perquè l’àrea metropolitana de Barcelona no entri a la fase 1 dilluns. «Jo crec que amb les dades que hi ha, si no hi ha un canvi especial, aquesta seria una actitud a considerar i una opció bastant bona per posar sobre la taula si volem ser prudents. Crec que els números són justets», ha argumentat. També ha defensat: «Aguantar una setmana més i veure si la incidència baixa», ja que és pràcticament el doble que la mitjana d’Espanya, i concentra el 75% dels casos de Catalunya. D’altra banda, ha augurat que no hi haurà aforaments plens fins ben entrada la tardor, i considera «incongruent» que el ministre de Cultura no descarti els festivals d’estiu.
Trilla creu que esperar una mica perquè l’àrea metropolitana entri en fase 1 «donaria més garantia que la possibilitat de rebrots es redueixi de forma important». A més, veu contradictori que es parli de 15 alumnes per aula i alhora no es descartin els concerts d’estiu. «Em temo que hem de partir de la base que res estarà ple fins a d’aquí bastants mesos», ha dit.
El doctor Trilla ha recordat en el simposi que «encara queden moltes preguntes obertes» sobre el coronavirus i ha exhortat la ciutadania i les autoritats a mantenir-se alerta davant de l’evolució de l’epidèmia; a informar-se bé i evitar rumors, i a aplicar mesures de prevenció i control, a més de pràctiques d’higiene i protecció bàsiques com rentar-se les mans o utilitzar mascaretes.
Per la seva banda, el cap del servei de malalties infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, ha centrat la seva intervenció a presentar els fàrmacs que s’estan emprovant per combatre el virus, tot i que també s’ha referit al desescalament en una entrevista a RAC-1 recollida per Europa Press: «En àrees més denses hi ha mes risc de rebrot i hi pot haver una altra allau de persones als hospitals».
En aquesta línia, el també director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa ha manifestat que la desescalada hauria d’haver-se retardat una setmana més, tot i que ha afegit que el sistema sanitari està «més preparat que al principi de l’epidèmia i sap com anticipar i utilitzar fàrmacs que actuen abans», per això serà més difícil que els hospitals col·lapsin.
Compartint coneixements
El Simposi Virtual de Recerca en Coronavirus ha reunit aquest dimecres de forma telemàtica uns 30 experts de diferents camps de la medicina amb l’objectiu de compartir les seves investigacions i descobertes entorn de la Covid-19.
El cap del grup de virologia i immunologia cel·lular d’IrsiCaixa, Julià Blanco, ha explicat l’estat de desenvolupament de les vacunes contra el virus; mentre que la doctora en medicina veterinària i investigadora del Centre de Recerca en Sanitat Animal-IRTA, Júlia Vergara-Alert, ha centrat la seva intervenció en les proves farmacològiques en animals.
Entre molts d’altres, també han compartit els seus coneixements l’especialista en tuberculosi Raquel Villar-Hernández, que ha recordat la importància que la Covid-19 no freni els estudis sobre altres malalties, o la doctora Lluïsa Pedro-Botet, que ha aprofundit en els problemes olfactius com a símptoma de contagi del coronavirus.
‘Coronavirus avui’
Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034