RADIOGRAFIA DE LA PANDÈMIA
Només el 5% dels espanyols tenen anticossos contra el coronavirus
Les conclusions preliminars del macroestudi de Sanitat revelen que encara no hi ha «immunitat de grup»
Els primers resultats confirmen les hipòtesis sobre les quals es fonamenta el pla de desescalada
Únicament el 5% dels espanyols (uns dos milions de ciutadans) han desenvolupat anticossos contra la Covid-19, és a dir, són immunes al virus o han estat en contacte amb ell. La prevalença és molt similar en homes i dones, i menor en nadons, nens i joves. A més, continua bastant estable en grups de més edat. I hi ha, amb tot, una gran variabilitat geogràfica a tot Espanya: les zones més colpejades pel virus, com poden ser la Comunitat de Madrid o Catalunya, tenen una prevalença de Covid-19 fins a cinc vegades més gran que les altres.
Això és el que, a grans trets, revelen les conclusions preliminars de la primera fase de l’Estudi Nacional Seroepidemiològic (ENECovid19) posat en marxa a finals d’abril pel Ministeri de Sanitat i l’Institut de Salut Carles III, en col·laboració amb l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i les comunitats autònomes, i presentades aquest dimecres en roda de premsa. Falten dues fases més.
Aquest estudi, en el qual han pres mostres de 60.983 persones (es preveu arribar a les 90.000 quan finalitzi, d’aquí unes sis setmanes), aporta una «radiografia de l’epidèmia» a Espanya, en paraules del ministre de Sanitat, Salvador Illa. I, a més, «confirma les hipòtesis» sobre les quals l’Executiu ha anat treballant i en què s’han fonamentat els plans de desescalada. Avís a navegants: a Espanya, amb només un 5% de la població amb anticossos contra el virus, no hi ha de moment «immunitat de ramat» (o immunitat col·lectiva o de grup, que es produeix quan un nombre suficient de persones estan protegides davant una infecció).
El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, ha qualificat aquest estudi de «molt, molt important» i un dels «més sòlids» que s’han fet fins ara als països occidentals pel «grau de representabilitat» i el «nombre de proves fetes». «Aquest estudi marca un abans i un després en la ciència espanyola en la lluita contra la pandèmia», ha assenyalat Duque. L’objectiu final és «dimensionar» el nombre de persones contagiades.
El «paper clau» de la primària
La directora de l’Institut de Salut Carles III, Raquel Yotti, ha destacat que aquest estudi ha estat «sustentat» en l’atenció primària i, en particular, a la infermeria d’aquesta, la qual ha jugat un «paper clau» en el seu desenvolupament. En aquesta recerca han participat 1.416 centres de salut de tot Espanya i més de 2.600 professionals sanitaris. «Una part de les anàlisis dels anticossos s’han fet als laboratoris, no només s’han fet tests ràpids. I s’ha fet de manera descentralitzada: hem treballat amb 28 laboratoris de microbiologia», ha explicat Yotti.
A més, segons la directora del Centre Nacional d’Epidemiologia, Marina Pollán, la prevalença del virus entre els professionals sanitaris és del 5,3%, un 2,5% dels participants que no van presentar cap símptoma van desenvolupar anticossos i, entre aquells que van patir pèrdua d’olfacte (l’anòsmia: un símptoma que se sospita que està relacionat amb el coronavirus), la prevalença de la Covid-19 és del 43%. L’ENECovid19 també revela que el 87% dels participants que han tingut una PCR positiva presenten anticossos. En els possibles casos sospitosos, la prevalença augmenta amb el nombre de símptomes.
Població estrangera
Notícies relacionadesQuant a la població estrangera, un 4% dels participants en aquest macroestudi no són espanyols. «No tenim encara analitzada la prevalença d’anticossos per nacionalitat. Com en tots els estudis poblacionals, hi ha una dificultat a l’hora d’arribar a la població immigrant que no té padró», ha precisat Pollán.
Per comunitats autònomes, existeix una marcada diversitat geogràfica. Ceuta, Múrcia, Melilla, Astúries i les Canàries presenten prevalences inferiors al 2%, mentre Castella-la Manxa i Madrid superen el 10%. Als mapes provincials, destaca l’agrupació central de províncies amb prevalences iguals o pròximes al 10% en l’entorn de Madrid. D’altra banda, el mapa de possibles casos sospitosos de Covid-19 (persones amb tres o més símptomes o amb pèrdua sobtada de l’olfacte) també mostra aquesta agregació central, amb prevalences pròximes al 20%, tot i que s’observen també valors igualment alts en algunes altres províncies.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista