A CÀRREC D'ISGLOBAL
Un estudi epidemiològic seguirà l'impacte de la Covid-19 en 24.000 catalans
La mostra escollirà voluntaris i els classificarà prèviament per grups
zentauroepp53526908 terrazas200525141051
Investigadors de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) han iniciat aquest mes un estudi epidemiològic que avaluarà l’impacte de la Covid-19 en una població de 24.000 voluntaris catalans, que seguiran durant un any.
El projecte, denominat COVICAT i en el qual col·laboren els hospitals de Can Ruti de Badalona i Clínic de Barcelona, treballa amb cohorts i estudis epidemiològics poblacionals ja existents que ofereixen dades genètiques, ambientals, clíniques i d’hàbits de vida previs a la pandèmia.
L’objectiu de l’estudi, segons ha explicat Manolis Kogevinas, investigador d’ISGlobal i coordinador del projecte, és avaluar durant 12 mesos l’evolució de la incidència de la infecció de la població catalana pel coronavirus SARS-CoV-2.
L’estudi de l’ISGlobal, centre impulsat per La Caixa, ha arrencat aquest mes de juny amb una enquesta en línia als participants sobre els seus hàbits de vida, aspectes laborals, activitat física, salut mental i símptomes en relació amb la pandèmia de Covid-19 durant els períodes de preconfinament i confinament.
«Una vegada feta l’enquesta, es complementarà amb una donació voluntària d’una mostra de sang, previ consentiment, que servirà per fer una caracterització serològica de l’estat d’immunitat al virus actual, que es compararà amb les dades prèvies per estudiar la susceptibilitat enfront la Covid-19», ha detallat Kogevinas.
Participants classificats
«La singularitat de l’estudi és que tots els participants estan inclosos en cohorts poblacionals, és a dir, que disposem d’informació prèvia a la pandèmia sobre cada un: les seves dades genètiques, historial clínic, estil de vida... que ens aporta un valor afegit clau en aquest estudi epidemiològic», ha afegit Rafa de Cid, director científic del GCAT, una de les cohorts incloses, que n’aporta 20.000 del total d’individus estudiats.
L’estudi reuneix un grup multidisciplinari d’experts que inclou especialistes en epidemiologia de salut pública, estadística, malalties respiratòries, genòmica i immunologia.
Notícies relacionadesSegons ha explicat la responsable del grup d’investigació d’immunologia d’ISGlobal, Carlota Dobaño, l’estudi contribuirà «a la caracterització clinicobiologicomolecular de la malaltia, estadificació, estratificació pronòstica i complicacions» i permetrà conèixer les causes de la irregular afectació i pronòstic dels infectats per SARS-CoV-2, mitjançant una àmplia anàlisi del genoma.
«També permetrà –ha afegit Dobaño– caracteritzar la resposta immunològica al SARS-CoV-2, veure la resposta d’anticossos i la seva evolució en el temps en relació amb la simptomatologia, variacions geogràfiques, d’edat, mesures d’aïllament social, hàbits de vida, comorbiditats, perfil genètic i factors ambientals i socials perquè les autoritats sanitàries puguin mitigar els efectes socials adversos de la pandèmia».
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia