CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL
El 70% dels avis de residències amb Covid-19 són asimptomàtics
L'Hospital de la Vall d'Hebron lidera el més gran estudi del món sobre l'impacte del coronavirus en geriàtrics
«És una dada clau que canviarà els protocols establerts», assenyala la doctora Magda Campins
zentauroepp53637179 residencia nadeu200702110812 /
Un 69,7% dels avis de les residències encomanats de coronavirus són asimptomàtics, igual que el 55,8% dels treballadors infectats, que tampoc presenten símptomes. Són els resultats del més gran estudi realitzat fins ara sobre l’impacte de la Covid-19 als geriàtrics, liderat per l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, en col·laboració amb els centres d'atenció primària catalans i acabat de publicar en revista ‘Emerging Infectious Diseases’.
La investigació posa en evidència la necessitat de fer proves PCR de coronavirus a totes les persones dels geriàtrics i no només a aquelles que presenten símptomes (com es feia fins ara) per tallar la transmissió, ja que una persona asimptomàtica també és contagiosa. L’objectiu és prevenir la Covid-19 en aquests espais, on hi ha hagut una elevada mortalitat a causa de la vulnerabilitat dels seus residents. Així, en aquest col·lectiu, el cribratge basat només en símptomes és insuficient.
Atès que una persona
sense símptomes també encomana, és imprescindible realitzar PCRs a tots els usuaris per tallar les cadenes de transmissió
«Quan hi ha una sospita o un cas de Covid-19 en residències, les accions de control de la infecció s’han de fer de la manera més ràpida possible. Entre aquestes mesures s’hauria d’incloure la realització de tests tant persones asimptomàtiques com a simptomàtiques, ja que si estan infectades poden transmetre el virus», segons Blanca Borràs, facultativa del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia i primera autora de l’estudi.
6.000 persones de 69 residències
L’estudi va incloure 6.000 persones entre avis i treballadors (amb símptomes i sense), d’un total de 69 residències, tant públiques com privades, de l’àrea d’influència de Vall d’Hebron. Entre el 10 i el 24 d’abril, els experts van fer entre 300 i 500 PCRs diàries els resultats de les quals estaven a punt al cap de 24 hores gràcies a la gran capacitat del servei de Microbiologia de la Vall d’Hebron. A partir d’allà, es donaven directrius als geriàtrics, que passaven per aïllar els casos positius en àrees concretes o formar els cuidadors sobre com utilitzar els equips de protecció individual (epis).
Els principals resultats d’aquest estudi mostren que un 23,9% dels residents i un 15,2% dels cuidadors estaven infectats, dades que reflecteixen una transmissió molt elevada del virus en aquests centres, especialment afavorida per característiques pròpies de les residències, com les habitacions i els banys compartits, i la convivència de persones dependents que requereixen molta atenció.
«Però el que més ens va sorprendre és que un 70% dels avis eren asimptomàtics. És una dada clau que ens obliga a fer un canvi en els protocols establerts. No només hem de fixar-nos en les persones que tenen símptomes», ha assenyalat aquest dijous en roda de premsa Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia. No obstant, Campins també ha advertit que és possible que aquest 70% no sigui un percentatge exacte, ja que alguns avis tenen demència i no són capaços d’expressar certs símptomes experimentats, com per exemple l’anòsmia (pèrdua de l’olfacte).
Estem en un moment de baixa incidència del virus: en els últims dies no ha ingressat cap malalt amb Covid-19
a la Vall d’Hebron
«Fa tres o quatre setmanes, no se sabia quantes persones eren asimptomàtiques. Però ara, com que fem el rastreig dels contactes, sabem que, com a mínim, el 50% del total dels pacients amb PCR positiva no presenten cap símptoma», ha assenyalat per la seva banda el cap de Malalties Infeccioses, Benito Almirante, que ha afegit que actualment «el volum de la malaltia és molt baix». «En els últims dies, a la Vall d’Hebron no ha ingressat cap malalt pel virus», ha assegurat.
També Campins ha insistit que ens trobem en una situació de «baixa incidència» del virus, si bé quan es donen rebrots com els Lleida la taxa d’incidència augmenta. «Per evitar que això vagi a més, cal detectar molt bé i ràpid els casos. Tot i que actualment hi ha menys casos i els que hi ha són menys greus», ha assenyalat.
Atès que es fan més proves de Covid-19, es diagnostiquen més casos, cosa que al seu torn fa que la gravetat disminueixi. «Els virus, a mesura que van encomanant, s’adapten i van perdent agressivitat en les persones. Això fa que puguin perdurar en el temps», ha dit Tomàs Pumarola, cap de Microbiologia. Aquests processos d’adaptació del virus solen durar entre un any i mig i dos, i a partir d’allà passa a ser «un virus més».
Mesures de control
Notícies relacionadesPartint dels resultats de l’estudi, en menys de 72 hores des de Vall d’Hebron es van realitzar recomanacions de mesures de control i prevenció de la infecció adaptades a les característiques de cada centre. Un equip format per entre 8 i 12 infermeres es va desplaçar a les residències a prendre, conjuntament amb el dispositiu d’infermeria de l’atenció primària, les mostres.
El treball conjunt amb l’atenció primària va ser essencial per dur a terme les accions en cadascuna de les 69 residències, per fer el seguiment dels pacients que no requerien ingrés hospitalari i per fer la sectorització a les residències i evitar nous contagis.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista