REBROTS

La incidència del virus al Segrià és 20 vegades més elevada que a la resta de Catalunya

Salut crida a seguir rigorosament les mesures preventives, que redueixen el contagi «més d'un 95%»

La conselleria diu que coneix l'origen dels contagis, però admet una situació «difícil de controlar»

zentauroepp53994368 soc lleida200704203912

zentauroepp53994368 soc lleida200704203912 / Jordi V Pou

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

La incidència de contagis de coronavirus a la regió sanitària de Lleida és 10 vegades superior que a la resta de Catalunya. I, en concret, a la comarca del Segrià, és 20 vegades superior. El Segrià és, ara com ara, el punt calent del coronavirus al territori català i per això el Govern va decretar dissabte el seu confinament perimetral ‘sine die’. «Cal mantenir les mesures preventives. Respectar la distància de seguretat i, quan no sigui possible, portar la mascareta. Aquestes mesures redueixen més del 95% el risc de contagi», ha dit aquest dilluns la gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny. Ha sigut en roda de premsa, després de la primera reunió de la comissió territorial de seguiment de l’evolució del coronavirus al Segrià.

Farreny també ha volgut enviar un «missatge de tranquil·litat» a la ciutadania. «Al març hi havia molta incertesa, però ara hi ha moltes coses que sabem, tot i que també moltes d’altres que no», ha explicat. Ha reconegut també que al Segrià ja hi havia iniciades «cadenes de transmissió» del virus però que, d’aquí 15 dies, començaran a «notar-se els canvis» gràcies al confinament. «Els pròxims dies els casos aniran creixent, així és l’epidèmia. No es notaran els efectes fins d’aquí dues setmanes», ha advertit.

Les visites a les urgències i les hospitalitzacions al Segrià s’han «incrementat» en els últims set dies. La gerent de Salut a Lleida ha recordat que les persones han de trucar al seu centre d’atenció primària (CAP) abans de desplaçar-s’hi. Només han de visitar les urgències «en cas de necessitat». I trucar al 061 per a les consultes. «Cal reduir contagis i aglomeracions, i aplicar les mesures de prevenció per protegir les persones vulnerables», ha insistit per després reivindicar que la tasca contra la Covid-19 ha de ser una «suma d’esforços de totes les administracions». 

«El virus hi és i hi serà. Hem d’interioritzar  aquests hàbits per trencar les cadenes de transmissió mentre no hi hagi una vacuna. Busquem líders comunitaris que ens ajudin a transmetre aquest missatge», ha finalitzat.

Canvi de la situació

Notícies relacionades

Si al març la prevalença del virus a Lleida era més baixa que a la resta de Catalunya, ara el panorama ha canviat. S’explica, en part, pels molts temporers que cullen la fruita de temporada. Les condicions de vida insalubres en les quals sempre han viscut i a les quals les administracions mai han posat remei es fan ara més paleses, quan resulta difícil mantenir la distància de seguretat (molts viuen amuntegats o al carrer) i les normes d’higiene. El juny, com en altres zones, ja hi havia a Lleida transmissions comunitàries, que van coincidir amb un contacte social més elevat i una activitat econòmica més gran, ha assenyalat Pere Godoy, cap del Servei de Vigilància Epidemiològica de Lleida. 

Segons Godoy, la bona notícia és que Salut sap «d’on surten la major part dels contagis». «La dolenta, que hi ha hagut transmissions comunitàries, el virus ha passat a les famílies i la situació és difícil de controlar», ha reconegut. «Per això cal respectar la distància física de dos metres i, quan no es pugui, posar mascareta», ha insistit.