CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Catalunya farà cribratges massius de la població en zones amb rebrots

Salut estudia la «metodologia» d'aquestes PCR que es realitzarien en «barris o clubs»

Argimon es mostra «favorable» a la mesura de Torra de tancar tot l'oci nocturn

tests-pcr

tests-pcr / daniaznar

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La Conselleria de Salut realitzarà proves PCR massives en petits entorns, com barris i clubs, on hi hagi un creixement més elevat de casos de coronavirus que en altres zones. Seran cribratges poblacionals que permetran identificar «en un o dos dies» tota la gent afectada, segons ha dit aquest dijous el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella.

Aquestes proves no es realitzaran en carpes, com s’havia especulat inicialment. Però encara tampoc s’ha definit ni on ni com. «No es fixin en les carpes. El que s’està avaluant és una metodologia que permeti fer cribratges en determinats entorns. És una tecnologia que encara està en fase experimental, però s’ha d’anar amb molt de compte», ha dit el gerent de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), Josep Maria Argimon. 

Aquests «nous dispositius», el desenvolupament dels quals encara s’està deliberant, estarien ubicats, per exemple, en «un barri o en un club», ha dit Comella. Dimarts passat, Argimon ja havia anunciat que Salut triplicaria la seva capacitat per realitzar PCR, ja que passaria de les 8.000 a les 30.000 diàries. Aquest dijous ha necessitat que és una mesura que tardarà encara unes setmanes a fer-se efectiva. També que, tot i que «es prendran mesures» per abordar els rebrots, l’objectiu de Salut és «no tancar» Catalunya.

61 positius per 100.000 habitants

En roda de premsa al costat del cap de la unitat de seguiment de la Covid-19 de Catalunya, Jacobo Mendioroz, Argimon i Comella han fet una anàlisi de la situació epidemiològica i assistencial del territori. Catalunya té, actualment, una taxa de 61 casos positius de coronavirus per 100.000 habitants (la mitjana d’Espanya és de 34,9, segons el Ministeri de Sanitat). A més, tant l’atenció primària com els hospitals estan notant un increment de casos des de Sant Joan. La situació no és la de març, però preocupa els experts perquè es manté la corba ascendent.

«Anem creixent. Tenim uns territoris on sabem que hi ha disseminació comunitària: Segrià, Barcelona i part de la seva àrea metropolitana i Figueres», ha dit Argimon. La bona notícia és que la situació de la comarca de Segrià, a Lleida, «sembla que s’està estabilitzant». No obstant, tant a Barcelona com en la seva àrea metropolitana està creixent en les últimes setmanes. «Per això cal ser molt responsable», ha advertit. Mendioroz ha matisat que, darrere del Segrià, hi ha una «situació social molt complexa» en la qual fan falta no només mesures sanitàries, sinó també «socials».

Notícies relacionades

Catalunya no és l’única comunitat que creix en nombre de casos. Aquest dijous, quatre comarques d’Aragó amb Saragossa capital han retrocedit a una fase 2 rígida, sense flexibilització. Són la comarca central, amb Saragossa capital, el Baix Cinca i el Baix Aragó-Casp i Monegros. Dimecres, el Ministeri de Sanitat va registrar 422 nous casos de coronavirus, 333 d’ells a la província de Saragossa.

Veto a l’oci nocturn

A més, el secretari de Salut Pública s’ha mostrat «favorable» a la mesura anunciada ahir pel president Torra de tancar tot l’oci nocturn de Catalunya com a mesura per contenir els rebrots, una cosa que ja li ha valgut les crítiques del sector. «Aquest matí hem estat parlant i som favorables. Tot i que és una decisió que no es pren només des de Salut», ha respost Argimon a preguntes dels periodistes. Els actuals brots de Covid-19 s’estan donant en «entorns de molta interacció social».