LA PANDÈMIA
El setembre es tira a sobre amb el coronavirus sense fre a Espanya
Sanitat reconeix que Madrid es troba en la situació de Catalunya setmanes enrere
Espanya suma en tres dies 16.000 nous casos, més de 5.000 a l'autonomia d'Ayuso
zentauroepp54527802 madrid 17 08 2020 coronavirus covid 19 realizaci n de pr200817160842 /
El setembre està cada vegada més a prop i els contagis per coronavirus segueixen a l’alça. La mitjana diària de casos diagnosticats durant l’última setmana va pujar a 4.618, un 44% més que l’anterior. En els tres últims dies se n’han notificat 16.269, més de 5.000 al dia. El temps d’aturar els rebrots abans que es reprenguin l’activitat laboral i escolar s’acaba, tot i que el Govern encara confia a aconseguir-ho amb la mesures posades en marxa divendres passat i les preses per les autonomies més afectades.
«Encara estem a temps d’arribar a setembre reduint al màxim possible la transmissió», va afirmar en la seva compareixença d’ahir, Fernando Simón. La seva anàlisi és que la situació d’Aragó i Catalunya està ja sota control, cosa que demostra que «les mesures que s’han pres als dos territoris han sigut eficaces». Si les xifres globals de contagi continuen creixent és perquè en altres zones molt poblades, especialment Madrid, ha augmentat la transmissió, segons l’epidemiòleg.
«Madrid està en la situació en què es trobava Catalunya fa unes setmanes», va admetre Simón, per a qui aquesta comunitat està «implantant mesures de control potents», tot i que «en els pròxims dies caldrà discutir si cal fer una mica més o no», en vista dels resultats.
Xifres rotundes
Totes les xifres corroboren el negatiu ‘sorpasso’ que Madrid ha fet a Catalunya. En el nombre de casos diagnosticats per 100.000 habitants en els últims set dies, Madrid està en 141 davant els 73 de Catalunya. En aquest rànquing era la quarta comunitat dijous passat i des d’ahir és la segona, només per darrere d’Aragó (240). Dels més de 16.000 nous casos notificats des de divendres passat, 5.392 corresponen a Madrid i 2.720 a Catalunya.
Malgrat aquestes dades, no s’ha vist els dirigents de la comunitat madrilenya prendre mesures com les que va portar a terme Catalunya, que va confinar la zona més afectada, Lleida, i va recomanar als barcelonins no viatjar i no sortir de casa més que per a les qüestions més imprescindibles, a més de limitar l’aforament dels restaurants al 50%. Unes mesures que la Generalitat va aprovar ahir prolongar 15 dies més.
A Madrid, tot i que amb molt retard, han començat a fer-se un nombre important de proves PCR. 58.601 en l’última setmana, per 59.198 a Catalunya. A diversos barris populars de la capital, com Carabanchel o Usera, es faran cribratges massius com els que la Generalitat està portant a terme en diverses poblacions catalanes, tot i que el mètode escollit no sembla ser gaire eficaç. A Madrid s’estan presentant molt poques de les persones convocades. L’oci nocturn es prohibirà diverses setmanes després que es fes a Barcelona i només una vegada ho va decidir el Consell Interterritorial de divendres.
Emergència basca
L’actuació de Madrid contrasta amb la del País Basc que, tot i que té una incidència per habitant menor que la de Madrid, avui declararà la situació d’emergència sanitària i anunciarà noves mesures, a més de les adoptades pel conjunt de les comunitats.
Simón no deixa de repetir en les seves compareixences l’important que és arribar a setembre amb la transmissió en nivells més baixos. En unes setmanes es reuniran als centres de treball persones que han estat en grups de convivència diversos i en territoris diferents i «aquesta barreja perillosa» serà molt «més difícil de controlar», una cosa similar al que passarà d’aquí a tres o quatre setmanes als centres d’ensenyament.
El desè del món
Espanya suma ja un total de 359.082 casos des de l’inici de la pandèmia. Si dies enrere es va convertir en el país occidental amb més contagis detectats, ahir va passar a ocupar el desè lloc mundial, superant l’Iran (341.070).
Notícies relacionadesLa situació no pot comparar-se ara per ara a la del març o l’abril. La letalitat i la gravetat dels contagis detectats és molt inferior perquè afecta sobretot persones més joves. La mitjana d’edat dels diagnosticats en les últimes setmanes és d’entre 36 i 37 anys i perquè es detecten molts casos.
Durant el pic de la pandèmia pràcticament només es feien proves als hospitalitzats mentre que ara un 60% dels afectats no han donat ni tan sols símptomes. Mentre que en l’última setmana s’han diagnosticat 32.329 infectats i només 1.018 persones han requerit ingrés hospitalari per Covid-19 en el mateix període.
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista