MESURES CONTRA L'EPIDÈMIA

Madrid aprova per fi noves restriccions contra el coronavirus

La pressió del Govern i les dues Castelles decideixen Ayuso a reduir l'aforament d'actes i bars

El ministre Illa no veu necessari tancar per «ara» el perímetre de la regió per evitar que es 'contaminin' altres autonomies

zentauroepp54649283 madrid200826152019

zentauroepp54649283 madrid200826152019 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

La pressió del Govern i les comunitats limítrofes sembla haver decidit finalment Madrid a endurir les restriccions, unes setmanes després d’haver-se convertit en el principal focus de l’epidèmia a Espanya.  El conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, anunciarà aquest divendres al matí noves limitacions a l’aforament dels bars, actes públics, reunions i celebracions, que podrien anar en la línia de les ja preses per comunitats amb una incidència menor del virus. Unes hores després compareixerà l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, amb el mateix objectiu.

El desencadenant final de la decisió va ser una trobada mantinguda dimecres per Escudero amb els seus homòlegs de Castella i Lleó i Castella-la Manxa, sota la presidència del ministre de Sanitat, Salvador Illa. El conseller de Sanitat castellanomanxec, Jesús Fernández Sanz, li va demanar que prengués mesures «comuns o similars» a les ja preses a Castella-la Manxa, sobretot en l’àmbit social, perquè són l’única «salvació a la transmissió», segons va explicar ell mateix en declaracions radiofòniques. Una cosa semblant va haver de sentir de la consellera castellanolleonesa, Verónica Casado, una prestigiosa metge de família i membre de Ciutadans.

«Bomba vírica»

Mentre tenia lloc la trobada, Emiliano García Page, el president castellanomanxec, recordava que un 80% dels casos de contagis de la comunitat els van arribar durant la primera onada de la pandèmia «de la bomba radioactiva vírica que es va plantar a Madrid». La declaració no va agradar gens a Madrid però s’ajusta escrupolosament als estudis epidemiològics portats a terme en el seu moment.

En una entrevista a SER Catalunya li van plantejar a Illa si davant aquesta situació no seria necessari limitar les comunicacions de Madrid amb el seu entorn. «Ara un confinament perimetral de Madrid no procedeix», va respondre el ministre. En el mateix sentit es va pronunciar hores després Fernando Simón. «Madrid té altres alternatives i si no m’equivoco en comunicaran algunes avui o demà», va dir fent referència a l’anunci que avui farà la comunitat madrilenya.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries va veure lògic que les dues Castelles «mirin de reüll» la situació de Madrid. «És la comunitat que més ens ha de preocupar a tots perquè avui dia és la que més transmissió pateix, i a això s’uneixen les seves característiques particulars, amb una densitat de població molt alta i mitjans massius de comunicació, cosa que genera molta inquietud», va insistir.

França s’acosta 

La incidència del virus a Espanya s’ha estabilitzat en l’última setmana, segons Simón, amb Madrid amb el 30% del total i Catalunya, el 13%. Els casos nous notificats ahir van ser 8.957, una xifra semblant a la de dies anteriors, i les morts 40. Hi ha un país europeu, França, amb uns 7.000 casos ahir, que es comença a acostar a les xifres espanyoles.

Notícies relacionades

Com va advertir l’epidemiòleg del Govern, l’estabilització es pot deure, en part, al retard en les notificacions dels diagnòstics. A més casos, més retard dels serveis a detectar-los. En aquest sentit, va reconèixer que l’assistència primària està sotmesa a una gran tensió i que les comunitats «l’han de reforçar sí o sí».

Hi ha una comunitat que amb mesures dràstiques ha aconseguit doblegar la corba de la seguna onada. Aragó ha decretat aquest dijous la tornada de tota la regió a la nova normalitat. La comunitat es va acostar a una incidència de 600 casos per 100.000 habitants a 14 dies de la primera quinzena d’agost i ahir estava en 289. Madrid en 467. Castella-la Manxa en 198.