CIMERA A LA PUERTA DEL SOL
Madrid es veu abocada a restriccions encara més dràstiques
Sánchez, Ayuso i Simón avisen de mesures més dures si no remet un virus que aquest dilluns s'ha tornat a disparar
Els dos presidents creen una comissió conjunta en la qual els partidaris d'estendre els tancaments són majoria
undefined55040378 madrid 14 09 20 ayuso presidenta de la comunidad de madrid200921132249
Els madrilenys s’haurien de preparar per a l’extensió en les pròximes setmanes a la resta o bona part de la comunitat autònoma del confinament aplicat des d’ahir a 37 zones sanitàries. Tant Pedro Sánchez com Isabel Díaz Ayuso, en diferents graus, han deixat caure aquest dilluns després de la seva cimera a la Puerta del Sol que s’hauran de prendre mesures més dràstiques si el virus no remet. I la probabilitat que això succeeix és molt, molt escassa.
Poques hores després de la trobada van arribar les xifres del dia del Ministeri de Sanitat: els hospitalitzats per Covid ronden els 4.000, que ocupen la quarta part dels llits disponibles, mentre la incidència s’ha tornat a disparar ni més ni menys que en 60 punts, s’han assolit els 740 casos per 100.000 habitants, molt per sobre de la registrada en poblacions que altres autonomies ja han confinat.
Dures setmanes per arribar
«Li he demanat [a Ayuso] que estiguem preparats per a altres escenaris si fos necessari», en les «setmanes dures que han d’arribar», va explicar Sánchez. Al seu torn, Ayuso va advertir que si les mesures posades en marxa aquest dilluns, amb una vigència de 14 dies, «funcionen» i es dona una «projecció preocupant en altres zones de Madrid», s’estendran a aquestes àrees. No va dir què succeirà si no funcionen però no era necessari.
Unes hores després, Fernando Simón, la cara visible del Govern en la pandèmia, acabat d’incorporar de les seves televisives vacances a Mallorca, va abundar en la mateixa idea, a l’apuntar que «en els pròxims dies s’haurà de plantejar estendre [els confinaments selectius] a part o a la resta de la comunitat».
Pressió sense èxit
No és cap secret que el Ministeri de Sanitat feia diverses setmanes que pressionava sense èxit perquè Madrid apliqués les mesures dràstiques preses per altres comunitats amb menor incidència del virus. Per al Govern, el confinament de les 37 àrees ha arribat massa tard, serà ineficaç i a sobre discrimina els barris més pobres.
Des d’alguns sectors es reclamava a l’Executiu que agafés el timó a través de la declaració de l’Estat d’alarma, però davant el desgast polític que això podria suposar, Sánchez sembla haver optat per una intervenció més florentina.
La palanca de Sánchez
El president ha aconseguit que Ayuso accepti la creació d’una comissió paritària, el denominat Grup Covid-19, «que es reunirà setmanalment, amb l’objectiu de coordinar i planificar respostes contra la pandèmia». A més de dos ministres del Govern, el de Sanitat i la de Política Territorial i Funció Pública, el grup està integrat pel vicepresident, Ignacio Aguado, de Ciutadans, i el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, tots dos disconformes amb la línia de la presidenta de posar l’economia per davant de la salut. Aquest últim va declarar diumenge passat a l’‘ABC’ que «si és necessari tancar Madrid, es farà, n’hem de parlar amb naturalitat».
Les propostes de la comissió «serviran de recomanacions a les actuacions pròpies que continuarà executant el govern de la Comunitat Autònoma de Madrid a l’exercici de les seves competències», diu el pacte, però la comissió nomenarà «un portaveu tècnic sanitari», un Fernando Simón de Madrid, que les hauria de fer públiques. Sembla que Ayuso té poc marge per oposar-s’hi.
Simón va avançar ahir que l’extensió dels confinaments es debatrà al si d’aquest nou òrgan de cooperació. Tot i que Sánchez va insistir que no havia vingut ni «a avaluar ni a jutjar ni a tutelar, només a ajudar», la lletra petita diu una cosa molt diferent.
Ajuda de l’Estat
A canvi d’aquesta cessió, Ayuso va obtenir la promesa de l’ajuda externa que necessita per treure de l’encallador la Comunitat. Dues comissions tècniques de recolzament que dependran del Grup Covid-19 establiran els mecanismes de coordinació perquè el Govern satisfaci, tot i que sigui en part, la ‘carta als Reis’ que la presidenta Ayuso va airejar en la seva roda de premsa: recursos econòmics per contractar personal sanitari o professorat, una «llei orgànica» de la pandèmia, que serveixi de «paraigua nacional» a totes les administracions, recolzament de forces de seguretat de l’Estat per a la vigilància de les restriccions i en les tasques de desinfecció. PCR a tots els viatgers que entren per l’aeroport i un hospital de campanya a Barajas i altres zones estratègiques on es facin proves serològiques.
Notícies relacionadesSánchez va comprar fins i tot en el seu discurs oficial l’argument que la mala situació de Madrid es deu al seu paper com a encreuament de camins i la seva gran densitat. Que no és el que pensa ho va deixar clar la seva portaveu parlamentària, Adriana Lastra, que diumenge passat va atribuir el caos a la «incompetència» de la presidenta regional. El PSOE ha convocat diumenge juntament amb Podem i Més Madrid, una protesta a Sol contra els «confinaments segregadors».
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors