LA SEGONA ONADA DE LA PANDÈMIA

El risc de rebrot de coronavirus avança sense frens a Catalunya

El Govern prohibeix les reunions de més de sis persones i endureix les restriccions a la Cerdanya

La situació «preocupa», però no es preveu un «col·lapse» del sistema sanitari, segons l'infectòleg Almirante

undefined55066412 barcelona 22 09 2020 comparativa de las calles ferran y astu200923203146

undefined55066412 barcelona 22 09 2020 comparativa de las calles ferran y astu200923203146 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

És veritat que, ja que es fan més proves, es detecten més positius de coronavirus. Però el cert és que fa dies que la incidència de la Covid-19 a Catalunya creix. Avui mateix, el risc de rebrot, que mesura el creixement potencial de la pandèmia, ha ascendit a 194,25, davant els 186,86 d’ahir. I a Barcelona se situa ja en 243,21 (224,37 dimarts). Aquest índex va de 0 a 100 i s’entén que menys de 30 suposa un risc de rebrot baix; entre 30 i 70, moderat; entre 70 i 100, moderat-alt, i més de 100 es considera molt alt. Tot i així, al juliol aquest índex va arribar a vorejar els 500 en zones com l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona).

A més, també aquest dimecres el Pla d’Emergències de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) ha aprovat, tal com demanava la Conselleria de Salut, limitar les reunions a un màxim de sis persones i no 10, màxim de gent que es podia congregar fins ara. A més ha decidit aplicar mesures restrictives a la comarca de la Cerdanya (les mateixes que es van aplicar fa una setmana a Girona i Salt) i recomana als seus habitants no sortir de casa. Entre aquestes restriccions hi ha la reducció al 50% de l’aforament als bars i restaurants.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha demanat a la ciutadania que eviti desplaçaments a zones com la Cerdanya aprofitant dies de festa amb motiu de la Mercè, a Barcelona, que comença avui. Aquesta comarca gironina és, en el dia d’avui, el punt calent del coronavirus a Catalunya. «Per a la gent que hagi d’anar a la Cerdanya, i amb tota l’empatia, no tenim cap autorització per fer indicacions restrictives, però com a recomanació és millor no desplaçar-s’hi», ha assenyalat Sàmper.

«Qui pugui evitar viatjar, que no viatgi. Amb una sortida massiva cap a la Cerdanya no tindrem resposta fins d’aquí 15 dies, i pot provocar un descontrol de la situació», ha afegit el conseller.

Les xifres d’aquest dimecres

Catalunya ha sumat avui 800 nous contagis per coronavirus, la qual cosa ha elevat fins als 156.327 els positius confirmats acumulats des de l’inici de la pandèmia. Són dades més baixes que els últims dies, però no s’ha d’oblidar que el risc de rebrot continua pujant, una cosa que preocupa els experts sanitaris. A més, avui s’han notificat 16 morts més (davant les sis de dimarts), cosa que eleva la xifra total de defuncions a 13.266.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, adverteix que desplaçar-se a la Cerdanya aquest pont pot provocar un «descontrol»

Quant als pacients ingressats actualment, la xifra se situa en 790 a tot Catalunya, 10 menys que dimarts. Un total de 151 pacients es troben ingressats a la unitat de cures intensives (uci), 16 més que en l’últim balanç.

Per la seva banda, Espanya ha registrat 1.289 nous casos de Covid-19 i 130 morts, davant les 241 defuncions de dimarts.

«Preocupació»

Per al cap de Malalties Infeccioses del Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, Benito Almirante, a Catalunya «hi ha motius de preocupació», si bé, a la seva manera de veure, «no hi ha res ara mateix que faci pensar que es desbordarà el sistema hospitalari».

«A Madrid sembla que estan arribant a una situació compromesa, però a Catalunya no està passant», opina. Al Vall d’Hebron, l’hospital més gran de Catalunya, «no s’està deixant de fer cap activitat». El centre tenia ahir 50 pacients hospitalitzats, 15 dels quals estaven en ucis. «La situació és com la del mes de juny», matisa.

Però, tot i que els hospitals no estan vivint una situació desbordant, els centres d’atenció primària (CAP) sí que estan molt tensats, amb facultatius que arriben a tenir fins a 160 pacients en llista d’espera. Això és així perquè l’atenció primària està detectant el 90% dels casos totals.

«Madrid està arribant a una situació compromesa, però a Catalunya això no està passant»

Benito Almirante

Cap de Malalties Infeccioses de Vall d’Hebron

Segons Almirante, Catalunya es troba millor que a principis d’agost perquè es van prendre «moltes mesures molt eficaces», com els cribratges poblacionals, els quals estan trobant entre un 2% i un 4% de persones asimptomàtiques la detecció de les quals serveix per tallar les cadenes de transmissió.

Notícies relacionades

«A més, a Catalunya, que té una actitud més proactiva que altres comunitats autònomes, s’estan fent les coses d’una manera més ordenada des que van canviar la direcció de Salut Pública», opina aquest expert. Els cribratges a les escoles, que van començar ahir, també ajudaran a controlar la situació.

Per tots aquests motius, Almirante no creu que actualment hi hagi un «risc» de col·lapse del sistema. «Si això succeís, voldria dir que les mesures de prevenció no serveixen per a res. Quan el sistema es va col·lapsar, no havíem pres cap mesura, tan sols el confinament», conclou aquest infectòleg.