Pandèmia desbocada

Madrid, a l'espera d'un confinament dur aquesta setmana

Fonts de la sanitat madrilenya assenyalen dimecres com a dia clau per avaluar l'èxit o fracàs de les mesures del govern Díaz Ayuso i per a una possible intervenció de l'executiu central

zentauroepp55155777 confinamiento roca200928110054

zentauroepp55155777 confinamiento roca200928110054 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

En vista de les tranquil·les famílies que aquest diumenge al matí treien els nens a la plaça d’Oriente, i de les parelles que s’asseien a prendre l’aperitiu als bars Belle Époque que flanquegen el Teatro Real, ningú diria que Madrid és una ciutat en alta tensió, que fa front a una setmana crucial per a la seva salut i la seva economia. Però a la Puerta del Sol, a pocs passos del teatre, al migdia tenia lloc una de les concentracions de la jornada en contra dels confinaments selectius de barris decidits per la comunitat autònoma.

L’esquerra local explota el disbarat que un veí dels districtes pobres pugui anar a les zones riques a treballar, però no a passejar. Les manifestacions d’aquest diumenge, amb presència de regidors de Podem i Més Madrid –el partit d’Íñigo Errejón– i amb crits de «no és confinament, és segregació»,  han reunit uns centenars de persones repartides davant el palau on treballa la presidenta Isabel Díaz Ayuso, també davant la seu de l’assemblea autonòmica i a dos emblemàtics paisatges del Madrid obrer convertits en punts de control policial aleatori del confinament: el Puente de Vallecas i la glorieta del Marqués de Vadillo.

En aquesta plaça, una font ha quedat sepultada per nombroses pancartes demanant la dimissió de Díaz Ayuso, però no ha tingut massa èxit una convocatòria paral·lela de cassolada contra la presidenta.

El lloc no és lluny del parc de Roma, a tocar de la M-30, que s’ha despertat amb 53.000 petites banderes d’Espanya clavades a la gespa per l’Associació Nacional d’Afectats pel Coronavirus. Recorden així els morts de Covid que recompten.

Dimecres, clau

Madrid, ciutat de cassolades i banderes, veu aproximar-se un augment sever de les restriccions de moviment aquesta setmana. No ho descarta cap de les fonts mèdiques de la sanitat madrilenya consultades, que es divideixen a l’hora d’esperar, i molt menys desitjar, un tancament total dels accessos. La majoria considera que això agreujaria el problema. Però sí que coincideixen en dues apostes: descarten la reobertura de cap districte i creuen que, si més no, les restriccions que avui afecten només 45 àrees bàsiques de salut es generalitzaran a tota la regió.

Tot dependrà de les dades de contagis que es puguin llegir dimecres, transcorreguts deu dies des de l’entrada en vigor dels primers semiconfinaments anunciats per la presidenta el divendres 18. És el termini mínim per veure els efectes de la mesura, diuen.

A l’ambient ombrívol de la ciutat està contribuint, des de divendres a la nit, la difusió d’un singular tuit. En aquest es veu l’escena de la pel·lícula ‘Titanic’ en què l’orquestra decideix quedar-se a la coberta tocant el «Prop de tu, Senyor» mentre el vaixell s’enfonsa. Acompanya al vídeo una frase: «Bona sort». La firma Yolanda Fuentes, la directora de Salut Pública de la comunitat que va dimitir el maig passat.

I afegeix pessimisme la previsió de vaga convocada per aquest dimarts per CCOO entre els treballadors de la funerària municipal. Protesten perquè no hi ha cap pla de contingència davant la segona onada de la pandèmia. Els funeraris veuen «probable» que es repeteixin «els dipòsits de cadàvers improvisats, les incineracions de madrilenys a centenars de quilòmetres de la seva ciutat i els retards inacceptables per a la retirada i l’enterrament dels morts», diuen en un comunicat.

Pont taronja

Des de la dimissió, aquest dissabte, d’Emilio Bouza, el metge que, com a portaveu del Grup Covid, havia de fer de pont entre els governs central i autonòmic, la Comunidad de Madrid ha enviat per diversos canals el missatge que acceptarà les restriccions dures que exigeix el ministre Salvador Illa amb dues condicions: que la mateixa mesura es demani a altres comunitats, i que es facin proves PCR a qui arribi per Barajas i l’AVE.

El vicepresident autonòmic, Ignacio Aguado, de Ciutadans, s’ha presentat aquest diumenge com a nou pont cridant per les xarxes socials a «un alto el foc» als ministres Illa i Carolina Darías, de Política Territorial. Tots dos li han contestat per la mateixa via indicant-li que Madrid ha de seguir «la ciència i els tècnics sanitaris».

Notícies relacionades

Es debat, en el fons, si és molta ràtio el de 1.000 contagis per cada 100.000 veïns o n’hi ha prou amb 500 per 100.000 per confinar la ciutat i la seva conurbació. Però també està en qüestió tota una discussió sobre el model territorial, i sobre fins on pot mantenir un govern autonòmic el seu criteri davant el de l’executiu central.

A partir de dimecres, si no abans, Illa resoldrà el dilema. Mentrestant, des del Govern d’Espanya s’ha lixiviat una advertència: no fa falta un 155 ni cap llei excepcional per prendre el control de la sanitat madrilenya; n’hi ha prou amb l’article 65 del decret que de nova normalitat del 9 de juny, el paràgraf que dona la primacia al ministeri en situacions d’«especial risc o alarma per a la salut pública».