La ciclosporina podria reduir la mortalitat per Covid-19
Un equip d'investigadors espanyols afirma que els pacients que van rebre aquest fàrmac tenen un 81% menys de probabilitats de morir per la malaltia
zentauroepp55170627 madrid 29 09 2020 coronavirus covid 19 sociedad pruebas 201016165552 /
Un equip d’investigadors espanyols ha trobat indicis que el fàrmac ciclosporina podria reduir la mortalitat per Covid-19. Els científics han obtingut aquests resultats després d’haver analitzat més de 600 pacients que tenien coronavirus i han constatat que els que van rebre ciclosporina –un fàrmac que s’utilitza actualment en pacients trasplantats– van tenir menys probabilitats de morir. L’estudi ha sigut liderat per l’Hospital Universitari QuirónSalud Madrid i la Universitat Europea.
600 pacients analitzats
Per poder arribar a aquestes conclusions, l’equip ha analitzat els tractaments de 600 pacients ingressats a l’hospital des del 10 de març fins al 15 d’abril. «Els pacients que van rebre ciclosporina van tenir un 81% menys de probabilitat de morir que els pacients que no van rebre aquest tractament», explica en una nota Daniel Carnevali, cap del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Quirónsalud Madrid i professor d’aquesta universitat.
Durant la primera etapa de la pandèmia, explica Carnevali, «vam utilitzar teràpies sobre les quals teníem una raonable esperança que tinguessin efecte, però sense assajos clínics que les avalessin: es van utilitzar antimalàrics com la hidroxicloroquina, antivirals com el Lopinavir-ritonavir; antibiòtics; corticoides, i fàrmacs que actuen en la fase inflamatòria de la malaltia, com el tozilizumab i la ciclosporina». Remarca que «la troballa més sorprenent del nostre estudi és que els pacients que van rebre ciclosporina van tenir una supervivència més alta respecte als que no l’havien pres». No obstant, recalca que «els resultats cal prendre’ls amb precaucions».
Ciclosporina: un fàrmac prometedor
Notícies relacionades«El que sí que hem comprovat és que els pacients que han rebut ciclosporina no són essencialment diferents de la resta de pacients, patien unes comorbiditats [dos o més trastorns o malalties en la mateixa persona] similars i, no obstant, el seu resultat clínic ha sigut millor». I conclou: «Hem trobat indicis que la ciclosporina podria ser un fàrmac prometedor».
Tot i que els resultats d’aquesta observació són pròspers, encara són necessaris assajos clínics on es pugui aleatoritzar entre els pacients, ciclosporina i placebo, per poder demostrar que és eficaç. El doctor Carnevali recorda que la malaltia per coronavirus encara no té un tractament estàndard.
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Eva Tortajada: "En la seva primera etapa de vida, els fills necessiten sentir-se segurs"
- ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA Olivier Assayas: "La pandèmia va acabar sent el símbol d’un fracàs col·lectiu"
- El rècord d’11 triples d’Obst destrossa el Barcelona