SEGONA ONADA DE COVID-19

L'allau de nous contagis posa els centres de salut contra les cordes

L'atenció primària de Catalunya demana espais annexos davant les «aglomeracions» de les sales d'espera

Salut i l'Ajuntament de Barcelona estudien cedir els casals on es fa la campanya de la grip

undefined55447950 varias pacientes esperan en una sala de espera mientras una 201019214421

undefined55447950 varias pacientes esperan en una sala de espera mientras una 201019214421 / Gloria Sanchez

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

En els últims 15 dies, el nombre de contagis de coronavirus a Catalunya ha pujat un 58%, i ha passat de 9.543 casos acumulats confirmats per PCR als 15.085 d’aquest dilluns, segons les xifres publicades diàriament per la Conselleria de Salut. Però si la comparativa aconsegueix les dades de fa un mes, quan hi havia 6.871 contagis acumulats, suposa una pujada del 119,54%. 

Els centres d’atenció primària (CAP), que des de fa mesos actuen com a dics de contenció d’aquesta segona onada de Covid-19 i que tampoc han deixat d’atendre pacients amb altres patologies, busquen urgentment nous espais alternatius on fer-los la PCR als casos sospitosos del virus i als seus contactes estrets. Els metges de capçalera adverteixen: les aglomeracions de pacients a les sales d’espera, que són llocs tancats amb un mal aireig, augmenten el risc de contagi. Un peix que es mossega la cua.

La Conselleria de Salut treballa ja per habilitar espais annexos a aquells CAPs que tinguin més problemes. Fonts del departament i de l’Ajuntament de Barcelona també estudien utilitzar els espais municipals habilitats per a la campanya de vacunació de la grip com a futurs enclavaments per fer les proves PCR, tot i que de moment no hi ha res tancat. 

Càrrega assistencial

«La càrrega assistencial és tan alta, que necessitem espais alternatius. Cada vegada són més i més els pacients que venen a fer-se la PCR. Sense oblidar-nos que també assumim els pacients no Covid», explica Antoni Sisó, president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic). Els contagis de coronavirus augmenten a marxes forçades i, amb aquests contagis, les proves PCR.

El CAP les Corts (Barcelona), on treballa Sisó, va fer 318 PCR la setmana del 5 a l’11 d’octubre. La setmana següent, 591: un 85% més. «Hi ha un perill real que es produeixin aglomeracions. Necessitem més espais. Hi ha CAPs amb poca superfície i una mala ventilació, i s’estan promovent aglomeracions a les sales d’espera», afegeix.

El CAP les Corts va fer la setmana passada un 85% més de PCR que l’anterior

Segons Sisó, aquesta problemàtica es dona, sobretot, en l’atenció primària de Barcelona. De fet, han sigut directius de diferents CAPs de l’àrea litoral de la capital catalana els que han començat a promoure, en els últims dies, una campanya a Twitter amb el ‘hashtag’ #SOSAtencióPrimària, la qual denuncia la falta d’espai de molts centres de salut. 

Una d’aquestes és Anna Romagosa, directora del CAP Raval Nord, un dels que més limitacions arrossega en les seves infraestructures. «Estem col·lapsats i hem de buscar la manera de continuar atenent els pacients Covid i la resta de pacients amb patologies cròniques. Per això necessitem més espais i més personal», explica Romagosa. Segons ella, la plantilla d’infermeria es va reforçar «una mica», però no així la de metges, perquè «no se’n troben».

El CAP Raval Nord demana «treure» els contactes dels casos positius «fora» dels centres de salut i centralitzar-los en un únic espai per districte. «I si resulten positius retornar-los al CAP». Fonts de Salut asseguren que la Conselleria estudia la «necessitat» de trobar «diferents espais» per «centralitzar» les proves PCR «a nivell de districtes». 

Massa paperassa

En plena pandèmia, l’atenció primària també clama contra la burocratització. «Els contactes dels casos positius donen molta feina. Impliquen moltes baixes que fem nosaltres. Ajudaria que el pacient pogués fer una declaració jurada. És molta burocràcia que ens omple les consultes i impedeix fer altres coses», explica Romagosa. A més demana que les persones, amb altres patologies, que necessitin una baixa de menys de dos dies també puguin fer una declaració jurada. 

Els metges denuncien la «burocràcia» que requereixen els contactes dels casos positius de Covid-19

Notícies relacionades

«Molts CAPs de Barcelona són petits. El del Besòs té ara 20 anys, però ja va néixer petit, faltava espai. I ara ens trobem que tenim falta d’espai per a tot», assenyala Meritxell Sànchez, metge de família del CAP Besòs. «De la mateixa manera que s’han buscat espais per vacunar de la grip [aquest centre ho fa al casal d’avis del barri], n’hi hauria d’haver d’altres per a les PCR. Volem més personal i més espai. Les proves PCR les poden fer auxiliars d’infermeria o fins i tot administratius», diu.

Al costat del CAP Besòs hi ha l’antic cine Pere IV. «La idea, des del Consorci Sanitari de Barcelona (CSB), és cedir una part per al CAP. Tenir més superfície ens permetria evitar les aglomeracions i treballar més professionals alhora en un mateix lloc», defensa.