SEGONA ONADA DE COVID-19

El 80% dels centres de salut catalans ja tenen els tests de ràpida detecció

Salut ha rebut ja un milió d'aquestes proves, de les quals n'ha repartit la meitat a l'atenció primària

Els CAPs han atès 28.000 simptomàtics durant l'última setmana davant els 13.000 de fa un mes

zentauroepp55170524 coronavirus madrid200929124334

zentauroepp55170524 coronavirus madrid200929124334 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Més tard de l’esperat, però els tests ràpids d’antígens, el resultat dels quals s’obté als 15 o 20 minuts (davant les 24 o 48 hores que tarden les PCR), ja estan funcionant a Catalunya. Aquesta setmana s’han repartit per fi les primeres 500.000 unitats en el 80% dels centres d’atenció primària (CAPs), 161 dels quals (a Catalunya hi ha més de 400 centres de salut) han realitzat ja 1.641 d’aquestes proves ràpides. Un 80% d’aquestes han donat positiu. Paral·lelament, en els últims dies Catalunya està realitzant unes 30.000 PCR diàries.

Com ha explicat aquest dimecres la consellera de Salut, Alba Vergés, els tests d’antígens de ràpid diagnòstic només són vàlids en persones que presentin símptomes durant els primers cinc dies. No serveixen en pacients sense símptomes, com les PCR. «Aquestes proves són un complement a les actuals PCR», ha explicat Vergés, que ha matisat que Catalunya ja té un milió de tests d’antígens (i en rebrà dos milions més), dels quals se n’han repartit ja la meitat. A més, són molt més barats que les PCR, ja que costen uns 4,5 euros cada unitat.

La pandèmia de Covid-19 avança sense fre en una Catalunya que es planteja, com ha admès Vergés, instaurar un toc de queda els pròxims dies. En l’última setmana, els CAPs catalans han atès 28.000 persones sospitoses de tenir el virus. Fa una setmana, eren 22.000 i fa un mes, 13.000, la qual cosa demostra un «claríssim creixement de les persones amb símptomes».

Segons el cap del Servei de Microbiologia del Hospital de la Vall d’Hebron (Barcelona), Tomás Pumarola, actualment les dues principals eines diagnòstiques de Covid-19 són les PCR i els tests d’antígens. «La diferència està en la sensibilitat, en la capacitat que tenen de detectar els casos positius», ha dit. Les PCR continuen sent la prova més fiable; no obstant, els tests d’antígens tenen una sensibilitat d’un 93% i una especificitat del 90% durant els primers cinc dies en què les persones expressen símptomes.

Proves diagnòstiques

Notícies relacionades

Els tests d’antígens, com les PCR, consisteixen en una mostra nasofaríngia, però el resultat s’obté molt ràpidament, al cap de 15 o 20 minuts. A més, existeix una altra «tipologia diagnòstica»: la detecció d’anticossos, que és una prova a la sang (serològica) que detecta la resposta de l’organisme davant el virus. A tot això se suma una nova tecnologia per a les PCR, el ‘pooling’, que permet fer anàlisi de més mostres en menys temps. Tot i així, aquesta tecnologia s’ha d’utilitzar en zones de baixa prevalença, on els positius no superen el 3%, com residències ‘netes’ del virus o en cribratges a professionals sanitaris.

Sobre el fet que en alguns CAPs, com el Roger de Flor de Barcelona, s’hagi hagut d’ajornar la campanya de la grip per «falta d’existències» de la vacuna, Vergés ha cridat a la calma i ha garantit que la campanya durarà dos mesos i arribarà a tothom. «La campanya està anant molt bé, però no ens alertem si en algun moment, a causa de l’alta demanda, se cita la gent per d’aquí una setmana o dues. Tenim dos mesos per vacunar-nos i aquest any s’han comprat més vacunes. Arribaran a tothom», ha conclòs.