LA SEGONA ONADA
Les autonomies comencen a demanar el confinament domiciliari però Illa el rebutja
Astúries i Melilla sol·liciten la mesura mentre Castella i Lleó, Extremadura, Andalusia i Euskadi la tenen en estudi i els experts l'avalen
El ministre confia encara que les actuals restriccions donin resultat però els contagis marquen nous rècords, amb 55.019 casos i 379 morts
zentauroepp55718057 ambiente madrid covid201102152450 /
Comença una setmana decisiva en què Espanya haurà de decidir si entrem en un nou confinament domiciliari semblant al del març passat, tot i que només sigui a determinats territoris. Astúries i Melilla han obert el camí que probablement segueixin diverses comunitats autònomes. El president del Principat, el socialista Adrián Barbón, ha demanat al Govern que li permeti implantar-lo al seu territori en els pròxims 15 dies.
La resposta del ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha sigut negativa. Descarta autoritzar-lo en els pròxims dies tot i que l’ha citat per a un videoconferència aquest dimarts. L’Executiu encara confia que amb les mesures incloses en el nou estat d’alarma es podrà controlar l’evolució de la segona onada de la pandèmia. Altrament hauria de redactar un nou decret d’estat d’alarma o reformar l’actual, cosa que l’obligaria a validar-lo novament al Congrés i sol·licitar una altra pròrroga si volgués que durés més de 15 dies, informa Juanma Romero.
Doble rècord
Les dades difoses aquest dilluns per Sanitat no són tranquil·litzadores. El cap de setmana ha registrat 55.019 nous casos, un nou rècord de tota la pandèmia malgrat que Catalunya no ha pogut carregar totes les seves dades. Les noves morts, 379, han marcat un altre màxim de la segona onada, mentre que la incidència ha fet un altre salt, amb 521 casos per 100.000 habitants, 36 més que divendres passat i gairebé el doble que fa un mes.
La posició d’Astúries és rellevant perquè durant l’estiu es va convertir en paradís lliure de Covid-19. Va arribar a tenir la menor incidència de casos d’Espanya i la segona onada li ha arribat més tard que a cap altra autonomia. Encara està en una taxa de contagi per sota de la mitjana, 416 casos.
Com ja va fer a l’estiu, Barbón vol avançar-se perquè creu que ja està «en una situació crítica». «El que més ens preocupa és un creixement d’hospitalitzacions que no vam veure ni en la primera onada» Si se segueix aquest ritme, la pandèmia ens portaria a una situació hospitalària límit», ha sentenciat.
El president asturià no s’ha quedat allà i ha decretat també el tancament de tota activitat comercial no essencial, de l’hostaleria i l’avanç del toc de queda de les 24 a les 22 hores.
Avançar-se al virus
La demanda de Barbón coincideix amb l’opinió de cada vegada més experts. En la segona onada, el virus sempre ha anat per davant i el retard d’un confinament que sembla cada vegada més inevitable només provocaria que aquest hagués de ser més prolongat, opina la majoria.
La petició d’Astúries se suma a la de Melilla, efectuada divendres passat. La ciutat autònoma es troba en la pitjor situació de tot el territori espanyol amb una incidència de gairebé 1.356 casos i les ucis tan plenes que s’han vist obligats a traslladar malalts a Andalusia.
D’«inevitable» ha qualificat el confinament domiciliari la consellera de Sanitat de Castella i Lleó, Verónica Casado. «S’hauran de limitar les activitats no imprescindibles i quedar-se a casa tot i que es permeti treballar, l’educació i altres aspectes que no vam tenir al març», ha assenyalat. Extremadura i Euskadi també han reconegut que la mesura és sobre la taula. Catalunya, que s’ho havia plantejat, esperarà uns dies més després de comprovar com les actuals mesures comencen a donar fruits.
Consell Interterritorial
Les autonomies i el Govern tenen una important cita aquest dimecres en el Consell Interterritorial en què Astúries, Melilla i la resta d’autonomies que s’hi sumin posaran posar sobre la taula la seva demanda.
Sanitat argumenta que les mesures que ja han adoptat necessiten un temps per avaluar el seu impacte i hi ha, per tant, «un marge temporal perquè la seva eficàcia tingui resultats en l’evolució de la pandèmia». L’estat d’alarma permet, a més, implementar altres mesures de contenció del virus abans d’arribar al confinament domiciliari, afegeix en un comunicat el ministeri.
Notícies relacionadesIlla també ha posat d’exemple el descens de casos derivat de les mesures preses a Madrid amb l’estat d’alarma específic que va decretar el Govern. És cert que en un mes han baixat els hospitalitzats un 24%, però també ho és que la proporció d’ingressats en ucis continua sense caure. Continuen rondant el 40% i el sistema podria quedar desbordat si hi ha qualsevol repunt, tot i que no sigui de gran dimensió.
El Regne Unit, Irlanda i Israel han acordat el confinament amb millors dades que Espanya. França ho ha fet quan ja estava en pitjor situació, però la tendència a tot Europa apunta en la mateixa línia.
Salvador Illa Astúries Melilla PSOE Toc de queda Adrián Barbón Confinament Estat d'alarma a Espanya Coronavirus a Espanya Coronavirus Ministeri de Sanitat
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034