SEGONA ONADA DE COVID-19
La pandèmia a Espanya es desaccelera, malgrat un altre màxim: 411 morts
Sanitat notifica 17.395 nous contagis i la incidència se situa en els 524 casos per 100.000 habitants
Fernando Simón creu que la baixada de l'impacte als hospitals i de la letalitat es veurà en els pròxims dies
zentauroepp55718059 ambiente madrid confinada covid201102151120 /
Espanya ha comptabilitzat aquest dimarts 17.395 nous positius i 411 morts, un nou màxim en aquesta segona onada, segons xifres publicades pel Ministeri de Sanitat. Des de l’inici de la pandèmia, ja s’han contagiat 1.398.613 espanyols i n’han mort 39.756. «És possible que les xifres de morts continuïn pujant en els pròxims dies fins que aconseguim valorar si la corba descendeix o no», ha dit el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón.
No obstant, la incidència acumulada en els últims 14 dies «sembla que s’està estabilitzant» al situar-se en els 524 casos per 100.000 habitants, segons l’epidemiòleg. En roda de premsa, Simón ha explicat que, per començar a aixecar les restriccions, la incidència acumulada hauria de baixar almenys a 250 casos per 100.000 habitants.
Segons l’epidemiòleg, un total de 13 de les 19 comunitats autònomes tenen «estabilitzada o en descens» la incidència acumulada a 14 dies, mentre que les altres experimenten un «lleuger ascens», si bé aquestes últimes són aquelles on aquesta segona onada no ha fuetejat amb tanta força com a la resta del territori.
«Aquestes dades ens inciten a pensar que podem ser en una fase de remissió o estabilització de la pandèmia. El descens és progressiu, però sempre molt lent. La baixada de l’impacte als hospitals, a les unitats de cures intensives (ucis) i de la letalitat encara tardarà, ho veurem en els pròxims dies», ha dit.
El 31,7% de les ucis de tot Espanya ja estan ocupades per pacients amb Covid-19
Segons les dades notificades a Sanitat per les comunitats autònomes, la pressió hospitalària a tot Espanya per Covid-19 se situa en el 16,91%, i el 31,7% de les ucis ja estan ocupades per malalts de coronavirus, el mateix percentatge d’ahir.
Per autonomies, Catalunya és amb diferència la que més nous positius ha diagnosticat en les últimes 24 hores, amb 1.914; seguida del País Basc, amb 1.132; Madrid, amb 959, i Aragó, amb 638.
Per Simón, mesures com el toc de queda «sí que estan tenint un impacte» en els contagis, tot i que «és difícil assenyalar quant del benefici [total] és específic de cada mesura».
Tot i així, Sanitat no es planteja, de moment, flexibilitzar les restriccions, malgrat que, com ha recordat Simón, aquestes mesures es reavaluen «permanentment» en funció dels diferents territoris.
Baixa la velocitat de contagi
Un altre indicador que també marca la bona direcció de l’epidèmia és la velocitat de contagi o índex de reproducció (Rt), que a nivell estatal està situada en 0,99, «amb variabilitat entre les diferents comunitats», i un màxim d’1,07 i un mínim de 0,90. Que l’Rt estigui per sota d’1 significa que l’epidèmia està en regressió, ja que una persona en contagia menys d’una, i al revés: quan està per sobre d’1 significa que està en expansió, perquè una persona en contagia més d’una.
La velocitat de contagi (Rt) a nivell estatal ha caigut, per fi, per sota d’1
Per Simón, la vacuna anunciada ahir per la farmacèutica Pfizer «és una dada molt, molt favorable», tot i que ha matisat que s’ha d’anar «amb compte» a l’hora de valorar-ho. Però s’ha mostrat optimista en aquest aspecte: «És molt possible que tinguem vacunes per començar a vacunar al gener. No tenim la certesa, però és molt possible». Tot i que ha recordat que no es podrà vacunar a tothom alhora.
Notícies relacionadesLa vacuna de Pfizer, ha precisat, té una «logística complicada», perquè, entre altres coses, s’ha de mantenir a -80 graus centígrads. Una de les incògnites era si els centres de salut compten amb la logística per a això, però Simón ha revelat que la mateixa farmacèutica té preparats uns «contenidors específics» per poder guardar les vacunes a aquesta temperatura almenys durant 15 dies. «No és una vacuna corrent; cal saber com utilitzar-la», ha dit Simón.
A Espanya s’estan fabricant entre 8 i 10 vacunes contra la Covid-19, però «cap», ha destacat Simón, estarà «disponible» en els terminis en què sembla que sí que ho estarà la de Pfizer.
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"